5 Redenen Waarom Neusademhaling Gezonder Is

Iedereen vertelt je dat neusademhaling het beste is, maar hoe zit dat? Waarom is het gezonder om door je neus in te ademen?

KORT ANTWOORD

De neusademing is zowel natuurlijker als effectiever dan de mondademhaling. De neusademhaling verhoogt namelijk de zuurstofopname, filtert zowel allergenen als stoffen, bevochtigt de ingeademde lucht en voorkomt tandvleesontstekingen en een slechte adem. 

Dit artikel vertelt je waarom de neusademhaling zo goed voor je is en de nadelen van de mondademhaling.

vrouw alternerende neusademhaling

5 Redenen waarom het gezonder is om door je neus in te ademen

Naar schatting ademen 30 tot 50 procent van de volwassenen door de mond. En dit terwijl het algemeen bekend is dat door je neus in te ademen gezonder is.

Een verstopte neus gaat ten koste van een goede nachtrust en kan het algemeen functioneren belemmeren. Dit geeft al aan hoe belangrijk de neusademhaling is. 

Je neus beschikt over een aantal bijzondere mechanismen waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn.

1. Meer zuurstofopname

Je zou het misschien niet verwachten maar je kan via de neus de zuurstofopname in de longen bevorderen. 

De neus maakt namelijk stikstofmonoxide aan waardoor het zuurstof gemakkelijker getransporteerd kan worden. Maar er is nog meer.

Aangezien de neusgaten kleiner zijn dan de mond, zal de uitademing via de neus langzamer verlopen. 

Hierdoor hebben je longen meer tijd om zuurstof uit de lucht te onttrekken. Bovendien zorgt uitgeademde lucht via de neus voor een terugstroom van zuurstof. 

Kortom, wanneer je door je neus inademt verhoog je zowel het zuurstof in het bloed als de hoeveelheid zuurstof dat naar de weefsels en organen gaat. Simpelweg door van mondademing naar neusademhaling te switchen.

Weetje

Wist je dat je zelfs intensief kan sporten door je neus? Je zal hier echter wel aan moeten wennen en het rustig op moeten bouwen.

2. Bevochtiging

De neus zorgt ervoor dat de ingeademde lucht zowel bevochtigt als verwarmd wordt voordat het de longen bereikt, waar de gassen uitgewisseld kunnen worden.

Dit gebeurt op het epitheliale oppervlak door de verdamping van water. Dit verklaart waarom het epitheel oppervlak in de neus hyperosmolair is. 

De trilharen in de neusluchtwegen worden zo vochtig gehouden. Deze adequate bevochtiging houdt de homeostase van de luchtwegen in stand. 

3. Voorkomt uitdroging

Een groot voordeel van neusademhaling die vaak over het hoofd gezien wordt is het voorkomen van uitdroging van de mond. 

Als je mond uitdroogt neemt de kans op tandvleesontsteking toe en kan je een slechte adem krijgen.

4. Filtert de lucht

Door via je neus in te ademen kan je zowel allergenen als stoffen filteren. Het is de functie van de neusharen om dergelijke stoffen tegen te houden.

Daarnaast wordt de inademing van kleine deeltjes door de bevochtiging voorkomen.

5. Ademhaling

Als je ‘s nachts door je neus ademhaalt zal de ademhaling ontspannen, rustig en kalm zijn. De slaappartner zal hier ook bij gebaat zijn. De neusademhaling is bijna niet waarneembaar. 

Kortom, neusademhaling is gezonder dan mondademhaling. Door van de mondademhaling over te stappen op de neusademhaling zal je de lucht filteren en de ingeademde lucht effectiever gebruiken.

Nadelen mondademhaling 

Het is dus duidelijk dat de mondademhaling minder gunstig is dan de neusademhaling. Het mondweefsel en het tandvlees kan door de mondademhaling uitgedroogd raken.

Hoewel dit onschuldig lijkt kunnen hierdoor de mondbacteriën veranderen waardoor er uiteindelijk tandvleesproblemen of tandbederf kan optreden. 

Daarnaast maakt jarenlang mondademhaling het moeilijker om over te stappen op de neus ademhaling. 

Door de mondademhaling kunnen de bloedvaten in de neus zowel ontstoken als vergroot raken. Hierdoor wordt het in- en uitademen door je neusgaten moeilijker.

Bovendien kan mondademhaling na verloop van tijd tot lichamelijke veranderingen leiden. Zo kunnen kinderen een langwerpig gezicht ontwikkelen. 

Kortom, de mondademhaling kan de gezondheid in sommige gevallen aantasten. 

Hoe kan je leren om door de neus ademhalen?

Het overschakelen op de neusademhaling kan even wennen zijn. Gelukkig zijn er een aantal methoden zoals neuszuiveringsoefeningen en ademhalingsoefeningen die je hierbij kunnen helpen. 

Neuszuivering en ademhalingssoefeningen:

  1. adem twee tot drie minuten rustig door je neus 
  2. sluit de mond
  3. haal diep adem en houd vervolgens je adem in, terwijl je de neus dichtknijpt
  4. zodra je je adem niet meer kan inhouden, haal je langzaam door de neus adem
  5. herhaal dit een paar keer tot je neus vrij is.

Het idee hierachter is dat je in een licht benauwde situatie door de neus leert ademhalen. 

Take home message 

Als je verkouden bent zal je slaap daar vaak onder lijden omdat je niet meer door je neus kan ademhalen.

Er zijn verschillende mechanismen die de neusademhaling gunstiger maken dan de mondademhaling. 

De neusademhaling verhoogt de zuurstofopname. Door de aanmaak van stikstofmonoxide in de neus wordt zuurstof gemakkelijker getransporteerd. 

Daarnaast moet het lucht tijdens de neusademhaling door een nauwe ruimte (neusgat vs. mond) waardoor het zuurstof in de longen meer tijd heeft om opgenomen te worden. 

Als je door je neus inademt zal je ook stoffen en allergenen filteren en voorkom je uitdroging. 

Tot slot zal de persoon die naast je ligt erg blij zijn met de haast niet waarneembare neusademhaling.

Kortom, wetenschappelijk gezien is ademen dan je neus superieur over ademen door je mond. Maak gebruik van de hierboven beschreven oefeningen om makkelijker over te stappen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hall, R. L. (2005). Energetics of nose and mouth breathing, body size, body composition, and nose volume in young adult males and females. American Journal of Human Biology: The Official Journal of the Human Biology Association, 17(3), 321-330.

Harari, D., Redlich, M., Miri, S., Hamud, T., & Gross, M. (2010). The effect of mouth breathing versus nasal breathing on dentofacial and craniofacial development in orthodontic patients. The Laryngoscope, 120(10), 2089-2093.

Verse, T., & Pirsig, W. (2003). Impact of impaired nasal breathing on sleep-disordered breathing. Sleep and Breathing, 7(02), 063-076.

Allen, R. (2017). The health benefits of nose breathing.