De 8 Nadelen Als Avondmens

Sommige mensen hebben meer met de avond terwijl andere liever zo vroeg mogelijk wakker zijn. 

In vergelijking met ochtendmensen, voelen avondmensen voelen zich productiever in de avond en slapen ze graag uit. Ook presteren nachtbrakers beter op metingen van geheugen, verwerkingssnelheid en cognitief vermogen. 

Dat klinkt allemaal zeer positief, maar wat zijn de nadelen ten opzichte van ochtendmensen?

KORT ANTWOORD

Als avondmens loop je een verhoogt risico op gezondheidsproblemen zoals stress, vermoeidheid, suikerziekte en een onregelmatige hartslag. Daarnaast kampen avondmens vaker met psychische problemen zoals angst en depressie. Nachtbrakers hebben ondanks een hogere IQ, vaker lagere academische scores, langzamere reactietijden en concentratieproblemen. Veel van deze nadelen ontstaan echter door een inconsistente slaapcyclus. Als je als avondmens goed en regelmatig slaapt heb je hier mogelijk minder last van.

Dit artikel vertelt je alle nadelen van avondmensen en een aantal voordelen.

avondmens bank

  Nadelen van de avondmens

De huidige maatschappij en de reguliere 40 urige werkweek is niet afgesteld op de avondmens. Dit brengt meerdere nadelen met zich mee.

  1. Gezondheidsproblemen. Als avondmens loop je een verhoogd risico op stress, vermoeide ogen, vermoeidheid, diabetes, onregelmatige hartslagen en zelfs kanker.
  2. Psychische gezondheid. Nachtbrakers hebben een aanleg voor psychische problemen. Als avondmens kan je pessimistisch worden en loop je een verhoogde kans op depressie. Nachtbrakers hebben vaker een inconsistente slaapcyclus. Dit verhoogt de kans op zowel angst als depressie. In sommige gevallen kan je zelfs psychiatrische aandoeningen krijgen. Nachtbrakers lopen dus een verhoogd risico op een depressieve stoornis. Volgens een onderzoek kan je als nachtbraker dit risico met maar liefst 23% verlagen door simpelweg een uur eerder naar bed te gaan en dus een uur eerder op te staan.
  3. Afwijkend eetpatroon. Als je ‘s avonds wakker blijft kan je een grillig eetpatroon ontwikkelen. Dit geldt ook voor de mensen die een nachtje doorhalen. Dit is niet zo gek. Je blijft immers langer wakker en er zal hoogstwaarschijnlijk een extra eetmoment bijkomen. En niet iedereen kan de verleiding van ongezond voedsel weerstaan. Het is makkelijker als je na een gezond avondmaal naar bed gaat. Als avondmens duurt het veel langer voordat je slaapt.
  4. Cognitieve functies. Het blijkt dat ochtendmensen academisch meer bereiken. In vergelijking met de ochtendmensen scoren nachtbrakers ongeveer 8% lager op de academische scores. Nachtbrakers zijn gedurende de dag niet alleen slaperiger, ze hebben een aantoonbaar tragere reactietijd en slechtere aandacht. 
  5. De ochtend. Een ochtendmens is om 9 uur klaar voor een productieve dag terwijl een avondmens ‘s morgens juist moeite heeft en zich in de avond productiever voelt. Het is vooral nadelig als je belangrijke werkzaamheden in de ochtend hebt. Dit kan niet alleen ten koste gaan van je werkzaamheden maar ook van  eventuele opvoedingsverplichtingen in de ochtend.
  6. Iedereen is al begonnen. Terwijl iedereen al begonnen is moet jij nog wakker worden. Dit kan een mentaal nadeel vormen. Dit is een van de redenen waarom mensen juist vroeg opstaan. Terwijl iedereen slaapt hebben zij er al een aantal uren opzitten en belangrijke taken to-do’s verricht.
  7. Reguliere werk begint ‘s ochtends. Het is erg vervelend als jeslaperige vrouw ochtend als avondmens vroeg moet opstaan. Je hebt nou eenmaal een ander ritme en zou daarom ook wat later wakker moeten worden. Echter, als je een vaste baan hebt van 9 tot 5 zal je toch je bed uit moeten. Dit kan ten koste gaan van je slaapuren.
  8. Partner. Het is niet altijd even fijn als jij en je slaappartner een ander ritme hebben. Als je als avondmens later naar bed gaat kan je de ander wakker maken. Alleen al het idee dat de ander er later bij komt liggen kan het in slaap komen al belemmeren. Gelukkig vinden de meeste partners het niet erg.

Voordelen avondmens

De hiervoor besproken nadelen hebben uiteraard niet op iedereen betrekking. Mogelijk heb je je slaap en werk daarop aan kunnen passen.

Nachtbrakers hebben in vergelijking met de vroege vogels lagere academische scores. Echter, de nachtbrakers hebben volgens sommige studies juist een hoger IQ. Daarnaast zijn nachtbrakers vaker creatiever.

Zo kunnen nachtbrakers soms juist beter presteren op het gebied van cognitief vermogen, verwerkingssnelheid en geheugen. Zelfs wanneer deze taken in de ochtend uitgevoerd moesten worden.

Bovendien staan nachtbrakers open voor nieuwe ervaringen en gaan ze daar ook actiever naar op zoek. Hier kan jij je als nachtbraker vast wel in herkennen.

Take home message 

Als avondmens of nachtbraker loop je niet synchroon met de meeste mensen. Daarom vragen veel mensen zich af wat nadelen als avondmens zijn.

Als avondmens loop je een verhoogd risico op zowel lichamelijke en psychische problemen. Het kan ook de cognitieve functies zoals je aandacht en reactietijd negatief beïnvloeden.

Het gaat ten koste van je slaap, eetpatroon, opvoedingsverplichtingen en je productiviteit in de ochtend.

Echter, volgens sommige studies hebben nachtbrakers een hoger IQ, zijn ze creatiever en staan ze meer open voor nieuwe ervaringen.

Kortom, later opblijven heeft zowel zijn voor- als nadelen. Houd rekening met de hierboven beschreven punten, probeer je leven er op af te stellen en doe waar jij je het fijnst bij voelt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Facer-Childs, E. R., Middleton, B., Skene, D. J., & Bagshaw, A. P. (2019). Resetting the late timing of ‘night owls’ has a positive impact on mental health and performance. Sleep medicine, 60, 236-247.

Piffer, D., Ponzi, D., Sapienza, P., Zingales, L., & Maestripieri, D. (2014). Morningness–eveningness and intelligence among high-achieving US students: Night owls have higher GMAT scores than early morning types in a top-ranked MBA program. Intelligence, 47, 107-112.

Watts, A. L., & Norbury, R. (2017). Reduced effective emotion regulation in night owls. Journal of biological rhythms, 32(4), 369-375.