9 Ademhalingsoefeningen die de Bevalling Voorspoedigen

Ademhalingsoefeningen tijdens de bevalling kunnen helpen om de pijn te verminderen en de bevalling soepeler te laten verlopen.

Er zijn verschillende soorten ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken, zoals de puff-and-blowmethode, de visualisatie-ademhaling en de stille ademhaling. 

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ademhalingsoefeningen tijdens de bevalling de perceptie van pijn verminderen en de lengte van het tweede stadium van de bevalling verminderen.

Het is heel goed dat je jezelf al aan het voorbereiden bent, omdat je zo de bevalling op haar best kan laten verlopen.

In dit artikel lees je 7 populaire ademhalingsoefeningen die je kunt toepassen tijdens de bevalling.

zwangere vrouw doet bevallingsoefeningen met skippybal

1. Puff-and-blowmethode

Een van de meest populaire ademhalingstechnieken tijdens de bevalling is de puff-and-blowmethode.

Hierbij adem je in terwijl je je buik uitzet en adem je uit terwijl je je buik indrukt. Dit helpt om de spanning te verminderen en de energie te concentreren op de baarmoeder, waardoor de bevalling soepeler verloopt.

De puff-and-blowmethode kan je helpen om je te concentreren tijdens de bevalling, en tegelijkertijd ontspannen. 

Het is belangrijk om te weten dat deze methode ook kan worden aangepast aan jouw situatie. 

Bijvoorbeeld, als je het prettiger vindt kun je kleine puff-and-blowseries gebruiken in plaats van één lange ademhaling.

Het is ook aan te raden om deze methode te oefenen voor de bevalling zodat je er vertrouwd mee bent tijdens de bevalling.

In het kort, de puff-and-blowmethode helpt om de spanning te verminderen en de energie te concentreren op de baarmoeder tijdens de bevalling. Dit kan helpen om de bevalling soepeler te laten verlopen.

2. Visualisatie ademhaling

Een andere ademhalingstechniek die veel gebruikt wordt tijdens de bevalling is visualisatie ademhaling. 

Hierbij concentreer je je op een beeld of gedachte die je rustig maakt terwijl je ademt. 

zwangere vrouw visualiseert postiviteitDit kan bijvoorbeeld een plaats zijn waar je je veilig voelt of een persoon die je dierbaar is. 

De visuele afbeelding of gedachte helpt je om je af te leiden van de pijn en spanning die gepaard gaat met de bevalling en daardoor kan het helpen om je te concentreren en te ontspannen.

Visualisatie ademhaling kan ook worden gecombineerd met andere ademhalingstechnieken zoals de puff-and-blowmethode. 

Bijvoorbeeld, terwijl je ademt, kun je je voorstellen dat je op een rustige plek bent en de pijn wegstroomt met elke uitademing.

Het is belangrijk om te weten dat de beelden of gedachten die je gebruikt voor de visualisatie ademhaling persoonlijk moeten zijn. 

Dit maakt het voor jou effectiever, omdat het beeld of gedachte waar jij je comfortabel bij voelt, kan variëren per persoon.

In het kort, visualisatie ademhaling is een techniek waarbij je je concentreert op een beeld of gedachte die je rustig maakt terwijl je ademt. 

Dit kan helpen om de pijn en spanning te verminderen tijdens de bevalling en te concentreren en ontspannen.

3. Stille ademhaling

Een andere ademhalingstechniek die vaak gebruikt wordt tijdens de bevalling is stille ademhaling. Hierbij adem je rustig en diep in en uit zonder geluid te maken. 

Deze techniek kan helpen om de spanning te verminderen en de concentratie te verhogen, omdat je je aandacht richt op het controleren van je ademhaling.

Stille ademhaling kan ook worden gecombineerd met andere technieken zoals de puff-and-blow-methode of visualisatie ademhaling. 

Doorgaand op het vorige voorbeeld, kun je je naast het voorstellen dat je op een rustige plek bent ook nog eens proberen zo min mogelijk geluid te maken.

Als je met deze taken rekening moet gaan houden, heb je minder ruimte voor stress en kan dat de bevalling goed doen.

Het is belangrijk om te weten dat dit niet een eenvoudige techniek is en dat het oefening vereist. 

Door regelmatig te oefenen voor de bevalling, zal je in staat zijn om deze techniek tijdens de bevalling beter toe te passen.

In het kort, stille ademhaling is een techniek waarbij je rustig en diep in en uit ademt zonder geluid te maken. Dit kan helpen om de spanning te verminderen, de concentratie te verhogen en de bevalling soepeler te laten verlopen.

4. Buikademhaling

Buikademhaling is een techniek waarbij de ademhaling wordt gecontroleerd door de buik in plaats van de borstkas te gebruiken. 

Tijdens de bevalling kan buikademhaling worden gebruikt om spanning te verminderen en pijn te verlichten. 

Het kan ook helpen bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk van de moeder en de hoeveelheid zuurstof die de baby ontvangt.

De techniek bestaat uit het inademen door de neus, waarbij de buik uitzet en de borstkas nauwelijks beweegt. 

Vervolgens ademt men rustig uit door de mond, waarbij de buik weer naar binnen trekt.

Het is belangrijk om deze techniek te oefenen voor de bevalling, zodat je er vertrouwd mee bent en het gemakkelijk kunt toepassen tijdens de bevalling. 

Het kan ook nuttig zijn om een gecertificeerde geboortebegeleider of verloskundige te raadplegen om je te helpen bij het leren van de juiste techniek.

5. Geleide ademhaling

Een andere ademhalingstechniek die vaak gebruikt wordt tijdens de bevalling is het gebruik van geleide ademhaling. 

Dit houdt in dat iemand, zoals een verloskundige of een partner, je helpt om te ademen tijdens de weeën. 

Deze persoon geeft je aanwijzingen over hoe je moet ademen en wanneer je moet ademen.

Deze techniek kan erg nuttig zijn tijdens de bevalling omdat het je helpt om gefocust te blijven op je ademhaling in plaats van op de pijn, vergelijkbaar met de stille ademhaling.

Het helpt ook om de energie te behouden, omdat je alleen hoeft te concentreren op het volgen van de aanwijzingen van de persoon die je helpt met ademhalen.

Het is belangrijk om te weten dat de geleide ademhaling niet alleen gebruikt kan worden tijdens de bevalling, maar ook in de voorbereiding. 

Dit kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling en om vertrouwd te raken met de techniek.

In het kort, geleide ademhaling is een techniek waarbij iemand je helpt om te ademen tijdens de weeën. 

Dit kan helpen om gefocust te blijven op je ademhaling in plaats van op de pijn, energie te behouden en voor te bereiden op de bevalling.

6. Yoga-ademhaling

Yoga ademhalingstechnieken, ook wel pranayama genoemd, kunnen helpen bij het verminderen van spanning en pijn tijdens de bevalling. 

Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van angst en het verhogen van de energie en focus.

zwangere vrouw doet yogaEen populaire yoga ademhalingstechniek voor de bevalling is de “ujjayi” ademhaling. 

Bij deze techniek wordt de ademhaling gecontroleerd door een geluid te maken met de keel, alsof je door een neus vol snoepje ademt. 

Dit helpt om de ademhaling te vertragen en te stabiliseren, wat kan helpen bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk van de moeder.

Een andere techniek die vaak gebruikt wordt tijdens de bevalling is de “belly breathing” techniek die we hiervoor besproken hebben.

7. Ademhaling met affirmaties 

Ademhaling met affirmaties is een techniek waarbij bewuste ademhaling wordt gecombineerd met positieve zelfsprekende uitspraken, ook wel affirmaties genoemd. 

Tijdens de bevalling kan deze techniek worden gebruikt om spanning te verminderen, pijn te verlichten en positieve emoties te bevorderen.

De techniek bestaat uit het uitspreken van een affirmatie terwijl je in- en uitademt. Bijvoorbeeld “Ik ben sterk en krachtig” terwijl je inademt en “Ik kan dit aan” terwijl je uitademt. 

Affirmaties kunnen specifiek gericht zijn op het verminderen van angst, het verhogen van zelfvertrouwen, het verminderen van pijn of het bevorderen van een gevoel van verbinding met het kind.

Het is misschien wat onwennig om dit te doen, maar je hoeft je hier absoluut niet voor te schamen. De radiatie van zelfvertrouwen kan anderen namelijk ook gerust stellen.

8. Voorovergebogen ademhalingstechniek

Een andere ademhalingstechniek die vaak gebruikt wordt tijdens de bevalling is de “voorovergebogen ademhalingstechniek”. 

Tijdens deze techniek, buig je voorover, bijvoorbeeld op een bal of een stoel, en adem je in en uit terwijl je je armen op de bal of stoel legt.

Deze techniek kan helpen om de druk op de rug te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. 

Het helpt ook om de energie te behouden, omdat het helpt om de spanning in de rug te verminderen.

Het is belangrijk om te weten dat deze techniek niet alleen tijdens de bevalling gebruikt kan worden, maar ook in de voorbereiding. 

Dit kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling en om vertrouwd te raken met de techniek.

9. Pant push

We zijn nu aangekomen bij de laatste populaire techniek die we behandelen in deze blog: de “Pant-push”-techniek. 

Deze techniek helpt om de druk van de baarmoeder op de bekken te verminderen en helpt bij de uitdrijving van het kind.

Tijdens de “Pant-push”-techniek, adem je snel en oppervlakkig in en houd je de adem een moment vast voordat je een krachtige “push” uitademt. 

Dit kan helpen om de energie te richten op het openen van het bekken en het uitdrijven van het kind.

Het is belangrijk om te weten dat deze techniek niet alleen gebruikt kan worden tijdens de echte bevalling, maar ook tijdens de ontsluiting. 

Dit kan helpen om de ontsluiting te versnellen en de bevalling te vergemakkelijken.

In het kort, de “Pant-push”-techniek is een techniek waarbij je snel en oppervlakkig inademt en een krachtige “push” uitademt, dit kan helpen om de druk van de baarmoeder op het bekken te verminderen en bij het uitdrijven van het kind. 

Ook kan het gebruikt worden tijdens de ontsluiting om deze te versnellen en de bevalling te vergemakkelijken.

Take home message

Ademhalingsoefeningen tijdens de bevalling kunnen helpen om de pijn te verminderen en de bevalling gemakkelijker te maken. Het is daarom zeer verstandig dat je jezelf al aan het inlezen bent hierover.

We hebben de populairste soorten ademhalingstechnieken beschreven die vrouwen kunnen gebruiken tijdens de bevalling.

Kies één of meerdere die het beste bij je passen en zorg ervoor dat je het een aantal keer oefent voor de bevalling met een professional of je partner zodat je er vertrouwd mee bent tijdens de bevalling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Yuksel, H., Cayir, Y., Kosan, Z., & Tastan, K. (2017). Effectiveness of breathing exercises during the second stage of labor on labor pain and duration: a randomized controlled trial. Journal of integrative medicine, 15(6), 456-461.