De 5 Beste Acupressuur matten

‘Pijn is fijn’ gaat zeker op voor de acupressuur mat, want de wetenschap onderbouwd meerdere gezondheidsvoordelen. Dit is niet gek, een gemiddelde acupressuur mat bevat maar liefst 8800 unieke drukpunten.

Iedereen bouwt elke dag spanning, stress en angst op waardoor je lichaam vast gaat zitten. Gelukkig kan je dit thuis zelf effectief aanpakken met een acupressuur mat.

Acupressuur is gebaseerd op de oude Chinese massagetherapie waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het pijn vermindert, het mentale welzijn verbetert en zelfs gewichtsverlies stimuleert.

Door een acupressuur mat aan te schaffen kan je thuis al deze gezondheidsvoordelen benutten. Echter, acupressuur matten kunnen onderling nogal verschillen. 

Je moet namelijk rekening houden met de hoeveelheid drukpunten, een wel of niet bijgeleverd acupressuur kussen en de afmetingen.

Wij hebben alle beschikbare acupressuur matten met elkaar vergeleken en beoordeeld op verschillende kritieke vlakken. 

Op basis daarvan hebben we een lijst samengesteld en de acupressuur mat aan een specifieke categorie toegewezen. 

Verder in het artikel gaan we in op de werking, voordelen en gebruiksmethode. 

Dit is Human Nature’s keuze voor de beste acupressuur matten.

acupressuur mat

De Top 5 Acupressuur mat vliegensvlug

Nr. Merk Titel
1 Flowee  Meest kwalitatief 
2 Confibel Meest Populair
3 Relaxius Best Budget
4 Techshark Beste voor voeten
5 Yogado Meest complete set

1.  Flowee

Meest Kwalitatief

Afmetingen: 75 x 45 cm | Materiaal: katoen| Hoeveelheid spikes/drukpunten: 210| Inclusief kussen: nee, premium versie inclusief | Inclusief gebruiksbeschrijving: ja.

Bekijk op Bol.com

 + hoogste kwaliteit 

+ 8800 unieke drukpunten 

+ premium versie beschikbaar  

+ 31 positieve reviews

+ extra duurzaam

Deze hoogwaardig acupressuur mat bevat 210 zeegroene octagonspikes met elk 42 scherpe uiteinden waarmee meer dan 8800 unieke drukpunten geactiveerd worden. Omdat de spikes van de flowee op het katoen versmolten worden is die duurzamer in vergelijking met andere acupressuur matten. De Flowee acupressuur mat is in staat om alle belangrijke drukpunten in het lichaam te activeren en de doorbloeding te stimuleren. De flowee acupressuur mat verlicht spierspanningshoofdpijn, migraine, nek- en schouderklachten en maakt de stijve spieren allemaal los. Voor de geïnteresseerden is er de biologische Flowee premium. Deze acupressuur mat is gemaakt van kokosvezels en boekweitkaf en is inclusief nekkussen!

Een ervaring over deze acupressuur mat: ‘’Echt een super product van hoge kwaliteit! Er is veel kwaliteitsverschil in de spijkermatten maar Flowee steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Ontspant de spieren en pakt pijnpunten aan. Je voelt de doorbloeding toenemen bij pijnlijke of stijve spieren; het gaat dan tintelen en kloppen op de pijnlijke plek. Werkt ook ontspannend. Ik kan niet meer zonder. 

2.  Confibel

Meest Populair

Afmetingen: 65 x 40 cm| Materiaal: kunststof| Hoeveelheid spikes/drukpunten: 210| Inclusief kussen: ja | Inclusief gebruiksbeschrijving: nee.

Bekijk op Bol.com

+ 85 positieve reviews

+ inclusief kussen 

+ populair onder alle doelgroepen  

+ hoge kwaliteit

+ complete acupressuur set

De Confibel is de populairste acupressuurmat. Of je nou dagelijks aan een bureau zit of zeer actief bent, deze mat is voor iedereen geschikt. Deze acupressuur mat bevat duizenden acupressuurpunten die de zenuwen stimuleren, de bloedcirculatie verbeteren, spierherstel bevorderen en voor meer energie zorgen. Door 10-30 minuten per dag op de acupressuur mat te liggen, zul je profiteren van alle gezondheidsvoordelen. 

Een ervaring over deze mat: ‘’Ik raad dit product absoluut aan! Het is nu vechten wie er als eerste op de mat mag voordat we naar bed gaan. Zelfs onze pubers pikken hem in, en daarom denken we eraan om een 2e mat aan te schaffen ivm de wachttijd hier in huis.’’

3.  Relaxius

Best Budget

Afmetingen: 68 x 42 cm| Materiaal: Foam| Hoeveelheid spikes/drukpunten: 230 | Inclusief kussen: ja| Inclusief gebruiksbeschrijving: ja.

Bekijk op Bol.com

+ licht en compact design 

+ goedkoop 

+ bijgeleverde draagtas 

Last van hardnekkige pijnklachten in je nek, rug, en schouders en heb je een krap budget? Net zoals de vorige matten kunnen ook de spijkers van de Relaxius acupressuur mat het onderliggende diepe weefsel bereiken en alle klachten verminderen. Met de bijgeleverde draagtas en het compacte design kan je deze acupressuur mat overal mee naartoe nemen. 

Een ervaring over deze acupressuur mat: ‘’Was best spannend, op aanraden van een vriendin heb ik er een  aangeschaft en tot dusver nog geen spijt van gehad. Zonder T-shirt ben ik er voorzichtig op gaan liggen. doet eventjes pijn, maar daarna ging dat over in een warm en relaxed gevoel. Ik heb geslapen als een roos en werd wakker zonder pijn. een aanrader!’’

4.  Techshark

Beste voor voeten

Afmetingen: 15 x 32.5 cm| Materiaal: Foam/ kunststof| Hoeveelheid spikes/drukpunten: n.v.t. | Inclusief kussen: nee | Inclusief gebruiksbeschrijving: ja.

Bekijk op Bol.com

+ speciaal voor voeten

+ compact en makkelijk opvouwbaar 

+ 6 verschillende massages  

+ 9 verschillende intensiteit niveaus 

Onze voeten zijn belangrijker dan je in eerste instantie zou verwachten. Het klinkt misschien gek, maar met deze elektrische acupressuur mat kan je met behulp van specifieke drukpunten in je voeten zelfs je hoofdpijn verminderen. Uiteraard kan je er ook pijnlijke gevoelige voeten, enkels, achillespezen, kuitspieren, benen en andere klachten mee verlichten. Daarnaast vermindert het fysieke en mentale vermoeidheid en zorgt het voor een betere nachtrust. Dit acupressuurapparaat beschikt over 6 verschillende soorten massages met 9 verschillende intensiteit niveaus per soort massage. De vibratie modus stimuleert de acupunctuurpunten het meest effectief. 

Een ervaring hierover: ‘’Ik had al lang last van vernauwde aderen en krampen in de voeten. Na een paar dagen heb ik al minder last van mijn voeten. Daarnaast slaap ik ook veel beter. Ik ben super tevreden en de prijs- en kwaliteitsverhouding is bizar.’’

5.  Yogado

Meest complete set

Afmetingen: 72 x 45 cm| Materiaal: biologisch katoen| Hoeveelheid spikes/drukpunten: 221 | Inclusief kussen: ja | Inclusief gebruiksbeschrijving: ja.

Bekijk op Bol.com

+ complete set

+ duurzaam

+ eco vriendelijk

+ natuurlijke kokosvezels 

Yogado staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid. Het is niet alleen de meest complete set, de Yogado acupressuur mat kan de afgifte van gelukshormonen zeer effectief verhogen. Daarnaast behoort de yogado tot de meest duurzame en meest eco-vriendelijke acupressuur matten. De binnenhoes is namelijk gemaakt van ongebleekt katoen en de vulling bestaat uit natuurlijke kokosvezels. Bovendien is de buitenhoes met natuurlijk linnen geweven. 

Een ervaring over deze acupressuur mat: ‘’Voelt goed aan, kwaliteit is echt top. Ook handig om mee te nemen met de bijgeleverde tas. Iedereen is jaloers op mijn set, haha’’

Welk acupressuur mat kan ik het beste kiezen? 

Als je veel waarde hecht aan biologisch en duurzaam materiaal zoals kokosvezels, boekweit, of biologisch katoen, dan zijn de Flowee premium & Yogado het meest geschikt. 

De Flowee & Flowee premium zijn niet alleen het meest kwalitatief, met 75 bij 45 centimeter is het met een kleine marge de grootste acupressuur mat. 

Met een krap budget kan je met de Relaxius nog steeds profiteren van de meeste gezondheidsvoordelen. 

Werking acupressuur mat

Een acupressuur mat oefent druk uit op 365 specifieke punten om zo qi vrij te maken. Acupressuur vereist precisie wat een acupressuur mat zeker kan bieden. 

Acupressuur massage richt zich specifiek op vermindering van spierspanning, pijnverlichting, verhoogde bloedcirculatie en ontspanning.

Acupressuur is onder andere effectief bij hoofdpijn, rugpijn en fibromyalgie.

Ontspanning. Zodra je op de spijkermat gaat liggen zullen de aanvankelijke (lichte) pijnprikkels jouw volledige aandacht trekken waardoor je onbewust je hoofd leeg maakt en in een diepere ontspanning terechtkomt. Dit is een van de redenen waardoor je makkelijker in slaap valt en een betere nachtrust zult hebben.

Gelukshormonen. Een acupressuur mat stimuleert daarnaast de afgifte van de twee gelukshormonen endorfine en oxytocine die voor extra ontspanning en geluk zorgen. 

Gewichtsverlies. Een acupressuur mat kan zelfs het gewichtsverlies bevorderen. Bepaalde acupressuurpunten kunnen namelijk je spijsvertering bevorderen en je eetlust verminderen en beheersen door het deblokkeren van bloed- en energiestromen. Op deze manier herstelt de natuurlijke balans van het lichaam.

Voordelen acupressuur mat

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een acupressuur mat de volgende aandoeningen kan verlichten:

 1. hoofdpijn
 2. rugpijn (spit en hernia)
 3. nekpijn
 4. spanning en stress 
 5. stijve of gespannen rugspieren
 6. slapeloosheid
 7. ischias: zenuwpijn in de rug en benen
 8. fibromyalgie pijn
 9. reumatische of chronische pijn
 10. vermoeide voeten
 11. frozen shoulder
 12. hielspoor
 13. wintertenen
 14. Whiplash
 15. ADHD
 16. Autisme: omdat er een lagere hoeveelheid oxytocine in deze groep wordt aangetroffen

Hoe gebruik je een acupressuur mat 

Er zijn geen vaste gebruiksaanwijzingen, maar de meeste mensen liggen, zitten of staan met blote voeten op de mat tussen de 20 en 40 minuten.

Omdat de acupressuurpunten scherp kunnen zijn, moet je de eerste paar minuten vaak wennen en kan het even pijnlijk of ongemakkelijk zijn voordat het lichaam opgewarmd is. 

De eerste keren is het daarom misschien fijn om een trui of shirt aan te houden maar de spijkers dringen het diepst binnen met een blote rug of buik waarmee je dus de beste resultaten zult boeken.

Zodra je pijn voelt moet je je focus verleggen op je ademhaling, je zult hierdoor minder pijn hebben en een tintelende sensatie ervaren. 

Gebruik een acupressuur mat niet langer dan 30 minuten. Voor optimale resultaten gebruik je de mat dagelijks 10 tot 20 minuten. 

Zo ga je op een acupressuur mat liggen: 

 1. Ga met je rug op de mat liggen terwijl het kussen je nek ondersteunt 
 2. Buig vervolgens je knieën en houd je voeten goed plat op de vloer 
 3. Door je voeten plat te houden heb je beter contact tussen je onderrug en de mat 
 4. Strek je benen als je dat comfortabeler vindt

Hoofdpijn. Om hoofdpijn te verlichten moet je aanvankelijk 5 minuten op de mat gaan staan met blote voeten. Hierbij worden de reflexologieprincipes van de drukpunten gebruikt waardoor de hoofdpijn afneemt. Werk uiteindelijk door tot 15 minuten.

Slaap. Er zijn vijf drukpunten die voor een verbeterde nachtrust zorgen. Een daarvan is net onder je pink gelokaliseerd in de plooi van je pols.

Om er het meeste baat bij te hebben, gebruik je de acupressuur mat ’s morgens voordat je werkdag begint of ’s avonds voor het slapen gaan.

Zwangerschap en acupressuur mat 

Het gebruik van een acupressuurmat wordt tijdens de zwangerschap afgeraden. Bepaalde drukpunten kunnen namelijk de bevalling initiëren, wat risico’s met zich meebrengt voor de baby en moeder. 

Alleen onder toezicht van een arts mogen weeën opgewekt worden door middel van een acupressuurmat. 

Bovendien mogen peuters en kleine kinderen geen acupressuur matten gebruiken.

Take home message 

Het is geen wonder dat een acupressuur mat zeer voordelig voor je gezondheid kan zijn. Een gemiddelde acupressuur mat bevat namelijk 8800 unieke drukpunten.

Met behulp van onze top 5 en aanvullende informatie ben je in staat om de acupressuur mat te kiezen die het beste bij jouw specifieke behoeftes aansluit.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chen, M. L., Lin, L. C., Wu, S. C., & Lin, J. G. (1999). The effectiveness of acupressure in improving the quality of sleep of institutionalized residents. Journals of Gerontology Series A: Biomedical Sciences and Medical Sciences, 54(8), M389-M394.

Au, D. W., Tsang, H. W., Ling, P. P., Leung, C. H., Ip, P. K., & Cheung, W. M. (2015). Effects of acupressure on anxiety: a systematic review and meta-analysis. Acupuncture in Medicine, 33(5), 353-359.

Chen, Y. W., & Wang, H. H. (2014). The effectiveness of acupressure on relieving pain: a systematic review. Pain Management Nursing, 15(2), 539-550.

Yasuhiro, H., Akira, T., & Satoshi, H. (2012). Effect of a four-week self-administered acupressure intervention on perceived stress over the past month. Open Journal of Medical Psychology, 2012.

Liang, Y., Lenon, G. B., & Yang, A. W. H. (2019). Self-administered acupressure for allergic rhinitis: study protocol for a randomized, single-blind, non-specific controlled, parallel trial. Trials, 20(1), 1-8.

Dibble, S. L., Chapman, J., Mack, K. A., & Shih, A. S. (2000, January). Acupressure for nausea: results of a pilot study. In Oncology nursing forum (Vol. 27, No. 1, pp. 41-47).

Kober, A., Scheck, T., Schubert, B., Strasser, H., Gustorff, B., Bertalanffy, P., … & Hoerauf, K. (2003). Auricular acupressure as a treatment for anxiety in prehospital transport settings. The Journal of the American Society of Anesthesiologists, 98(6), 1328-1332.

Rarani, S. A., Rajai, N., & Sharififar, S. (2020). Effects of acupressure at the P6 and LI4 points on the anxiety level of soldiers in the Iranian military. BMJ military health.

Torkzahrani, S., Mahmoudikohani, F., Saatchi, K., Sefidkar, R., & Banaei, M. (2017). The effect of acupressure on the initiation of labor: A randomized controlled trial. Women and Birth, 30(1), 46-50.

Alkaissi, A., Evertsson, K., Johnsson, V. A., Ofenbartl, L., & Kalman, S. (2002). P6 acupressure may relieve nausea and vomiting after gynecological surgery: an effectiveness study in 410 women. Canadian Journal of Anesthesia, 49(10), 1034.