Veel mensen willen van whatsapp afkicken dus je bent zeker niet de enige. En dat is ook niet zonder reden.
Zo kijken veel mensen elke vier minuten op hun telefoon, soms tot wel 900 keer per dag.
Dit gaat natuurlijk ten koste van onze kostbare concentratie en daarmee ook van onze school en werkprestaties.
Van whatsapp afkicken kan erg moeilijk zijn, want smartphones en andere elektronische apparaten zijn volledig geïntegreerd in de mens. In wezen zijn we al cyborgs.
Je kent ook ongetwijfeld mensen die al binnen enkele seconden op hun berichtjes reageren.
Ook zij hebben een whatsapp verslaving en kunnen baat hebben bij alle tips die je straks voorbij zult zien komen.
Voor een smartphoneverslaving bestaan er momenteel geen goedgekeurde medische behandelingen, maar er zijn gelukkig genoeg manieren om je gsm-verslaving te overwinnen.
In plaats van je WhatsApp-applicatie te verwijderen zijn er manieren om het probleem bij de wortel aan te pakken.
Als je er nu niet mee om leert gaan, kun je natuurlijk weer aan een andere app verslaafd raken.
In dit artikel vertel ik hoe mensen van whatsapp afkicken, het slagingspercentage en aan welke symptomen je een WhatsApp-afhankelijkheid kunt identificeren.
1. Zet je notificaties uit
Voor veel mensen is de smartphone uitschakelen een grote stap, maar zet in ieder geval je meldingen (notificaties) uit.
Elke keer dat je een notificatie hoort, voelt of ziet, zul je de drang voelen om op whatsapp te kijken.
En door je berichtje te lezen kun je van die kriebels afkomen. En deze cyclus zal zich weer herhalen.
Weetje
Wist je dat het na elke notificatie 15 minuten duurt voordat je je weer optimaal kunt concentreren? Notificaties zijn dus desastreus voor je productiviteit.
Stap één is daarom het uitzetten van je WhatsApp notificaties. Echter, vaak zijn mensen bang dat ze dan iets belangrijks missen, maar dat is een smoesje.
Je vrienden en familie kunnen jou natuurlijk altijd bellen als er echt iets aan de hand zou zijn. Zet je notificaties dus NU uit.
2. Bouw het geleidelijk af
Van whatsapp afkicken kan aanvankelijk best zwaar zijn, want constant naar je berichten kijken zit na al die jaren nou eenmaal diep geworteld.
Bouw het daarom dag voor dag geleidelijk af. Dit maakt het afkicken gemakkelijker en op deze manier kun je ‘’terugval’’ helpen voorkomen.
Je hoeft de app dus niet volledig te verwijderen.
Wist je dat je whatsapp-account over het algemeen wordt verwijderd als je het vier maanden niet hebt gebruikt? Dit heeft te maken met de veiligheid.
3. Vast moment op de dag
Als je je notificaties hebt uitgezet en je je Whatsapp-gebruik hebt afgebouwd, is het tijd om een schema te maken.
Dankzij een schema kun je voorkomen dat je elke minuut je whatsapp-chats gaat controleren.
Controleer je whatssapp bij voorkeur ‘s ochtend of ‘s avonds voor maximaal een half uur.
In de avond zou het nog beter zijn om te voorkomen dat je aan het begin van de dag al afgeleid raakt.
Informeer je omgeving over je schema om te voorkomen dat ze zich genegeerd voelen.
4. Extra tips
Er zijn nog een aantal tips waarmee je een whatsapp verslaving aan kunt pakken.
Zet je telefoon bijvoorbeeld op vliegtuigmodus waardoor je ook van andere apps geen meldingen meer ontvangt. Doe dit bijvoorbeeld als je een paar uur moet leren.
Er zijn ook mensen die het nummer van sommige vrienden blokkeren. Dit komt natuurlijk niet zo aardig over en op deze manier pak je de wortel van het probleem ook niet aan.
Probeer deze tips allemaal een keer uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Het zou mooi zijn als je een goede vriend of vriendin helpt met afkicken.
Door samen doelen te stellen en elkaar verantwoordelijk te houden wordt van whatsapp afkicken makkelijker.
Het slagingspercentage
Er is geen specifieke slagingspercentage als het gaat om het afkicken van WhatsApp, omdat dit sterk afhankelijk is van individuele omstandigheden en inzet.
Elk persoon is anders en zal op zijn eigen manier reageren op pogingen om van een gewoonte af te komen.
Wat ik je wel kan vertellen, is dat het succesvol afkicken van WhatsApp afhangt van factoren zoals motivatie, doorzettingsvermogen en het gebruik van effectieve strategieën.
Mensen die vastberaden zijn om minder tijd aan WhatsApp te besteden en zich inzetten voor verandering, hebben over het algemeen meer kans op succes.
Er zijn veel positieve verhalen van mensen die erin geslaagd zijn om hun WhatsApp-gebruik te verminderen of volledig te stoppen.
Ze hebben meer tijd voor andere activiteiten, een verbeterd gevoel van welzijn en een betere focus op de echte wereld om hen heen.
Het belangrijkste is om realistische doelen te stellen, geduldig te zijn en jezelf niet te ontmoedigen als je een keer een terugval hebt.
Het afkicken van een gewoonte kan een uitdaging zijn, maar met de juiste mindset en strategieën kun je zeker succes behalen.
Heb je een whatsapp verslaving?
De digitale afleidingen die onze hersenen binnendringen, nemen veel ruimte, energie en middelen in beslag en laten ons uitgeput achter, zonder tijd en energie om ons te concentreren op ons productieve werk.
Aan de hand van een aantal symptomen kun je herkennen of je een whatsapp-verslaving hebt.
De symptomen van WhatsApp-afhankelijkheid zijn onder andere het verlies van controle, constante afhankelijkheid, prikkelbaarheid en een ernstige inmenging in je dagelijkse school of werkleven.
Sociale dingen waar je voorheen altijd belangstelling voor had kun je door een whatsapp verslaving gaan verliezen.
Een whatsapp verslaving kan ook spanningen en ruzies veroorzaken. Misschien heeft je omgeving aangegeven dat je met whatsapp moet gaan stoppen.
Strikt genomen is het dus geen verslaving maar meer een afhankelijkheid.
Preventie
Overmatig smartphonegebruik kan duiden op een smartphoneverslaving. Naast aandachtstekort kan het je sociale leven en gezondheid negatief beïnvloeden.
Probeer de negatieve gevolgen van toenemend gebruik eerder te herkennen. Zo kan het naast je sociale leven ook je gezondheid beïnvloeden.
Laat dit dus een wijze les zijn en monitor je digitale gedrag. Eventueel kun je in een dagboek elke dag reflecteren en verslavingen sneller op het spoor komen.
Zelfs agressie kan een teken zijn van overmatig smartphone gebruik.
Met je smartphone kun je dus twee paden bewandelen. Je kunt er een productiviteitsmonster van maken of een tijdzuigend afleidingsapparaat waarin je verzeild raakt in allemaal ongezonde sociale media-gewoonten.
Take home message
Mensen die een smartphoneverslaving hebben kunnen hun belangstelling voor de echte wereld verliezen.
De smartphone is een revolutionaire uitvinding, maar in plaats van een productiviteitsmachine is het voor de meeste mensen juist het grootste obstakel.
Veel mensen controleren elke minuut hun whatsapp. Het is een heuse verslaving. Vandaar dat steeds meer mensen van whatsapp afkicken.
Mensen die van whatsapp afkicken hebben een extra voordeel. Een whatsapp verslaving is natuurlijk slechts één van de meerdere digitale verslavingen.
Dus als het je lukt om je aan je schema te houden, kun je waarschijnlijk ook makkelijker van digitale verslavingen afkomen.
Kortom, dankzij de smartphone zijn we verbonden met de hele digitale wereld, maar veel mensen hebben hun belangstelling voor de echte wereld verloren.
Hopelijk kun je met dit artikel van whatsapp afkicken en kun je toekomstige digitale verslavingen eerder op het spoor komen.
Over Diederik
Bronnen
Faye, A. D., Gawande, S., Tadke, R., Kirpekar, V. C., & Bhave, S. H. (2016). WhatsApp addiction and borderline personality disorder: A new therapeutic challenge. Indian journal of psychiatry, 58(2), 235.