Hoe Androgenen Acne Veroorzaakt

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem waar veel mensen mee te maken hebben. 

Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van acne, waaronder genetische aanleg, hormonen en leefstijl. 

Een van de belangrijkste hormonale factoren bij de ontwikkeling van acne zijn androgenen, mannelijke geslachtshormonen.

Dus hoe veroorzaken androgenen acne?

KORT ANTWOORD

Androgenen spelen een cruciale rol bij de productie van talg, het natuurlijke olieachtige middel dat de huid soepel houdt. Bij jongeren in de puberteit neemt het niveau van androgenen toe, wat leidt tot een toename van talgproductie. Als dit overmatig talg niet kan ontsnappen, kan het verstoppen van de poriën leiden tot ontstekingen en uiteindelijk tot acne.

Dit artikel vertelt je hoe androgenen acne veroorzaken en hoe androgenen gereguleerd kunnen worden bij de behandeling van acne.

jonge vrouw met acne

Hoe androgenen je huid beïnvloeden

Androgenen zijn mannelijke geslachtshormonen die bij zowel mannen als vrouwen in het lichaam aanwezig zijn. 

De belangrijkste androgenen zijn testosteron, dihydrotestosteron (DHT) en dehydroepiandrosteron sulfaat (DHEAS). 

Androgenen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke seksuele kenmerken en spelen ook een belangrijke rol bij de regulatie van talgproductie in de huid.

Hoe androgenen de huid beïnvloeden:

 1. Stimulatie van talgproductie: Androgenen activeren de talgklieren in de huid, wat leidt tot een toename van de productie van talg.
 2. Verstopping van poriën: Overmatig talg kan verstopping van de poriën veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot ontstekingen en acne.
 3. Veranderingen in huidcellen: Androgenen kunnen ook de groei en differentiatie van huidcellen beïnvloeden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van acne.
 4. Stimulatie van bacteriële groei: Androgenen kunnen ook de groei van Propionibacterium acnes, de bacterie die geassocieerd wordt met acne, bevorderen.

In het algemeen speelt de hoeveelheid androgenen in het lichaam en hoe gevoelig de huid is voor deze hormonen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van acne. 

Mensen met een genetische aanleg voor acne of een toename van androgeneniveaus, zoals tijdens de puberteit of zwangerschap, kunnen een verhoogd risico hebben op acne.

Is de rol van androgenen bij acne bewezen? 

Er zijn verschillende manieren waarop de rol van androgenen bij de ontwikkeling van acne is bewezen:

 1. Studie van geneesmiddelen die androgeneniveaus verlagen: Geneesmiddelen die de niveaus van androgenen verlagen, zoals cyproteronacetaat, hebben aangetoond dat ze effectief zijn in het verminderen van acne. Dit suggereert een verband tussen androgeneniveaus en acne.
 2. Studie van polycysteus ovarium syndroom (PCOS): PCOS is een aandoening die wordt gekenmerkt door verhoogde androgeneniveaus en veel voorkomt bij vrouwen met acne.
 3. Onderzoek naar hormonale veranderingen tijdens de puberteit: Tijdens de puberteit nemen de androgeneniveaus toe, wat vaak resulteert in een toename van acne. Dit suggereert dat androgenen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van acne.
 4. Huidonderzoek: Microscopisch onderzoek van huidbiopten van mensen met acne heeft aangetoond dat er veranderingen plaatsvinden in de talgklieren die samenhangen met verhoogde androgeneniveaus.
 5. Verbetering bij het behandelen van androgeneniveaus: Mensen met acne die behandeld zijn met geneesmiddelen die de androgeneniveaus verlagen, hebben vaak verbetering van hun acne waargenomen.

In het algemeen suggereren deze bevindingen een sterk verband tussen androgenen en acne. 

Hoewel nog niet alle mechanismen waarmee androgenen acne beïnvloeden volledig zijn begrepen, is er voldoende bewijs om te stellen dat androgenen een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van acne.

Androgenen bij acne onder controle houden

Er zijn verschillende manieren waarop androgenen kunnen worden gereguleerd om acne te behandelen:

 1. Geneesmiddelen die de androgeneniveaus verlagen: Geneesmiddelen die de niveaus van androgenen verlagen, zoals cyproteronacetaat en spironolacton, kunnen worden gebruikt om acne te behandelen.
 2. Orale anticonceptiepil: Hormonale anticonceptie, zoals de pil, kan worden gebruikt om de androgeneniveaus te verlagen en daarmee acne te behandelen.vrouw houdt mylan pil vast
 3. Isotretinoïne: Isotretinoïne is een sterk middel tegen acne dat de groei van talgklieren en daarmee de productie van talg vermindert.
 4. Topische retinoïden: Topische retinoïden, zoals tretinoïne en adapaleen, kunnen worden gebruikt om acne te behandelen door de talgproductie en de afzetting van talg in de poriën te verminderen.
 5. Laserbehandelingen: Behandelingen zoals lasertherapie en lichttherapie kunnen worden gebruikt om acne te behandelen door de groei van bacteriën die acne veroorzaken te beperken.

In het algemeen is het belangrijk om een ​​behandeling te kiezen die aansluit bij de specifieke behoeften van je huid en de ernst van je acne. 

Het is belangrijk om te overleggen met een arts of huidtherapeut om te bepalen welke behandeling het beste bij je past.

Feitjes over androgenen en acne

Er zijn nog enkele belangrijke zaken die mensen moeten weten over de rol van androgenen bij acne:

 1. Hormonale veranderingen: Veranderingen in de hormonale niveaus, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap en menopauze, kunnen de productie van androgenen verhogen en daardoor acne veroorzaken.
 2. Voeding: Sommige voedingsmiddelen kunnen de productie van androgenen verhogen en acne verergeren. Hieronder vallen onder andere producten met veel suiker, verzadigd vet en geraffineerde koolhydraten.geen suiker
 3. Stress: Stress kan de productie van androgenen verhogen en acne verergeren.
 4. Slaap: Slechte nachtrust en slaapgebrek kunnen de productie van androgenen verhogen en acne verergeren.
 5. Zorg voor de huid: Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen door het te reinigen en hydrateren om acne te voorkomen en te behandelen. Het is ook essentieel om producten te vermijden die de huid kunnen irriteren of uitdrogen.

Onthoud dat acne een complexe aandoening is en dat de rol van androgenen slechts één aspect is van vele factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van acne. 

Take home message

Androgenen zijn mannelijke hormonen die ook bij vrouwen voorkomen en een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van acne. 

De productie van androgenen neemt toe tijdens de puberteit, zwangerschap en menopauze en kan door voeding, stress en slechte slaap verergeren. 

Dus hoe kunnen androgenen acne veroorzaken?

Het is bewezen dat androgenen de talgproductie verhogen en de verstopping van follikels veroorzaken, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van acne.

Er zijn verschillende behandelmethoden om de productie van androgenen te reguleren, zoals orale medicijnen, topische medicijnen en hormonale behandelingen. 

Het is belangrijk om een ​​behandelplan op maat te ontwikkelen met een arts of huidtherapeut en om de huid goed te verzorgen door het te reinigen en hydrateren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Uysal, G., Sahin, Y., Unluhizarci, K., Ferahbas, A., Uludag, S. Z., Aygen, E., & Kelestimur, F. (2017). Is acne a sign of androgen excess disorder or not?. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 211, 21-25.