7 Functies van Androgenen

Androgenen zijn geslachtshormonen die vooral bekend staan om hun rol bij de ontwikkeling van mannelijke kenmerken. 

Maar het zijn belangrijke hormonen voor zowel mannen als vrouwen, omdat ze ook betrokken zijn bij de regulering van bepaalde lichaamsfuncties en metabolisme.

Dus wat is de functie van androgenen?

KORT ANTWOORD

Androgenen beïnvloeden onder andere de groei en ontwikkeling van spieren, botten en zenuwen. Bovendien spelen ze een rol bij de regulering van seksueel verlangen en seksuele functie.

Dit artikel vertelt je meer over de functies van androgenen en wat er kan gebeuren als je er te veel of te weinig van hebt.

transgender en hormonen

7 functies van androgenen

Androgenen zijn een type geslachtshormoon en spelen een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Hieronder volgt een uitgebreidere uitleg over de functies van androgenen.

 1. Ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken. Testosteron is het belangrijkste androgeen bij mannen en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken tijdens de puberteit. Het zorgt voor de groei van baard- en lichaamshaar, de verandering van de stem en de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen.
 2. Spiergroei en spierkracht. Androgenen, met name testosteron, helpen bij de groei en ontwikkeling van spieren en spelen een rol bij het verhogen van spiermassa en spierkracht. Dit komt doordat androgenen de eiwitsynthese in spierweefsel bevorderen en de afbraak van spierweefsel verminderen.gespierde arm met dumbbell
 3. Botontwikkeling. Androgenen, met name testosteron, zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van botten en spelen een rol bij de voorkoming van osteoporose. Androgenen bevorderen de mineralisatie van botten en helpen de botdichtheid te behouden.
 4. Seksuele functie. Androgenen zijn betrokken bij de regulering van seksueel verlangen en seksuele functie, waaronder erectie en ejaculatie bij mannen en libido bij vrouwen. Androgenen bevorderen de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen en verhogen het seksueel verlangen door invloed uit te oefenen op de hersenen.
 5. Regulering van stofwisseling. Androgenen spelen ook een rol bij de regulering van het metabolisme, waaronder de productie en afgifte van glucose en insuline. Androgenen beïnvloeden ook de verbranding van vet door de vetopslag in het lichaam te verminderen en de vetverbranding te verhogen.
 6. Gemoedsrust. Androgenen helpen bij het handhaven van een goede emotionele gezondheid en spelen een rol bij de regulering van de stemming. Androgenen beïnvloeden onder andere de productie van serotonine en dopamine, twee neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van een gezonde stemming.
 7. Regulering van cellulaire groei en functie. Androgenen spelen ook een rol bij de regulering van cellulaire groei en functie, waaronder de aanmaak van nieuwe bloedcellen en de productie van rode bloedcellen. Androgenen activeren ook de groei van bepaalde weefsels, zoals spierweefsel en botten, en reguleren de groei en functie van andere weefsels, zoals de prostaat.

In feite zijn androgenen zeer veelzijdige hormonen die belangrijke functies in het lichaam vervullen. 

Bij afwijkingen in de productie of de responsiviteit van androgenen kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan.

De gevolgen van verhoogde of verlaagde androgenen

Een verhoogde of verlaagde productie van androgenen kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid. Hieronder bespreken we deze gevolgen in meer detail:

Verhoogde productie van androgenen:

 • Acne en andere huidproblemen
 • Haargroei op ongewenste plekken (zoals het gezicht en de borst)
 • Veranderingen in het lichaamshaarpatroon
 • Huid en haar bevat meer olie
 • Stijging van het niveau van het totale cholesterol en LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
 • Verhoogde seksuele drive
 • Vertraagde groei van botweefsel en verlies van botmassa

Verlaagde productie van androgenen:

 • Verminderde seksuele drive en verminderde potentie
 • Verminderde spiermassa en kracht
 • Verminderde energie en vermoeidheid
 • Verminderde botdichtheid en verhoogd risico op botbreuken
 • Depressieve gevoelens en stemmingendepressie

Het is belangrijk om op te merken dat de gevolgen van een verhoogde of verlaagde androgeenspiegel afhankelijk kunnen zijn van verschillende factoren, zoals de leeftijd, de gezondheidstoestand en de individuele responsiviteit op androgenen. 

Daarom is het belangrijk om te overleggen met een arts als je denkt dat je last hebt van een afwijking in de productie of responsiviteit van androgenen.

Take home message

Androgenen zijn hormonen die door de testikels en in mindere mate door de bijnier bij mannen en door de eierstokken en bijnier bij vrouwen worden geproduceerd. 

Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van seksuele kenmerken, zoals spiermassa, botsterkte en seksuele drive. 

Een verhoogde productie van androgenen kan leiden tot huidproblemen, veranderingen in het lichaamshaar patroon, verhoogd cholesterol en verhoogde seksuele drive, terwijl een verlaagde productie tot verminderde spiermassa, botdichtheid, seksuele drive en energie kan leiden. 

De gevolgen van een verhoogde of verlaagde androgeenspiegel kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren en kunnen bestreden worden door te overleggen met een arts. In feite spelen androgenen een cruciale rol in onze gezondheid en welzijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen