Anticonceptie en Prikkelbare Darm Syndroom

Hormonen spelen een belangrijk rol bij het prikkelbare darm syndroom. Dan vraag je je al snel of of er een relatie is tussen hormoonveranderende anticonceptie en het prikkelbare darm syndroom.

KORT ANTWOORD

Uit anekdotisch bewijs blijkt dat de PDS-symptomen bij sommige vrouwen verergerde terwijl het bij andere vrouwen juist verlicht werd. Echter, uit de meeste onderzoeken blijkt dat orale anticonceptiepillen weinig effect hebben op het prikkelbare darmsyndroom. Dit geldt ook voor andere anticonceptie vormen waar oestrogeen en progesteron in zit. Er is ook geen duidelijk verband aangetoond tussen het gebruik van orale anticonceptiemiddelen en het bestaan van de ziekte van Crohn. Controleer wel of je anticonceptie drospirenon bevat, er is namelijk een verband aangetoond tussen dit bestanddeel en de kans op het prikkelbare darm syndroom.

Dit artikel vertelt je hoe hormonen maag-darmklachten en het prikkelbaar darm syndroom kunnen veroorzaken en de invloed van hormonen op je darmflora.

anticonceptiepil twijfelende vrouw

Drospirenon verhoogt het risico op PDS

Er lijkt een uitzondering op de regel te zijn. Anticonceptiepillen die drospirenon bevatten kunnen de kans op prikkelbare darm syndroom wel verhogen. 

Dit bleek uit een grootschalig onderzoek waarin anticonceptiepillen met drospirenon vergeleken werden met anticonceptiepillen met levonorgestrel. 

De volgende medicijnen en anticonceptie bevatten drospirenon:

  1. yasmin
  2. beyaz
  3. ocella
  4. angeliq
  5. loryna
  6. safyral
  7. yaz

Hormonen veranderen spijsverteringsstelsel

Veel vrouwen hebben tijdens hun menstruatiecyclus veranderingen van de PDS-symptomen opgemerkt. Dit is niet zo gek.

Het hele spijsverteringsstelsel bevat receptorcellen voor de vrouwelijke geslachtshormonen, namelijk oestrogeen en progesteron. 

Dit verklaart waarom hormonale veranderingen het spijsverteringsstelsel kunnen beïnvloeden. De meeste anticonceptiepillen veranderen namelijk de niveaus van oestrogeen en progesteron.

Prikkelbaar darmsyndroom en hormonen

Als de hormoonspiegels dalen kan het prikkelbare darmsyndroom verergeren. Zo kan je in de late luteale fase last krijgen van een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie.

Wanneer de hormoonspiegels het laagste zijn tijdens de menstruatie zullen de symptomen waaronder ongemak, buikpijn, diarree of constipatie intens en meer algemeen zijn. 

Anticonceptie kan ontstekingen bevorderen

Orale anticonceptie zou ontstekingen kunnen bevorderen. Zo is hormoonvervangingstherapie bij postmenopauzale vrouwen in verband gebracht met hogere levels van het CRP, een ontstekingseiwit.

Om deze reden wordt gedacht dat oestrogeenhormonen de ontstekingen in het lichaam kunnen verhogen.

Anticonceptiepil en misselijkheid

misselijkOestrogeen kan de maag irriteren en misselijkheid veroorzaken. Dit kan nog wel eens voorkomen wanneer de pil voor het eerst ingenomen wordt.

Met name de nood anticonceptiepillen die een hoge dosis oestrogeen bevatten zullen eerder maagklachten veroorzaken.

Hormonen en darmmicrobioom

Hormonen hebben invloed op het darmmicrobioom en kunnen via het bacteriesysteem de darmfunctie beïnvloeden.

Zo kan een hormonale onevenwichtigheid de darmbacteriën op een negatieve manier beïnvloeden waardoor er symptomen zoals misselijkheid. opgeblazen gevoel, diarree of constipatie op kunnen treden.

Inflammatoire darmziekten door anticonceptie 

In een meta-analyse van 14 studies bleek dat orale anticonceptiemiddelen de kans op het ontwikkelen van inflammatoire darmziekten kan verhogen, met name de ziekte van Crohn.

Gelukkig is er een alternatief. De spiraal is zeer effectief en kan tot wel 12 jaar meegaan. Bovendien hebben studies aangetoond dat de spiraal geen invloed heeft op inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Hierbij moet wel vermeld worden dat de beschikbare gegevens met betrekking tot het gebruik van orale anticonceptiemiddelen en de ziekte van Crohn verstoord werden door de studieopzet.

Veel deelnemers in de studies rookten namelijk wat een risicofactor is voor de ziekte van Crohn. Dus omdat veel rokers orale anticonceptie gebruiken zijn de studies van lagere kwaliteit.

Take home message

Veranderde hormoonspiegels kunnen het spijsverteringsstelsel zeker beïnvloeden. Dan luidt al snel de vraag of er een verband is tussen anticonceptie en prikkelbare darm syndroom.

Anticonceptiepillen hebben geen effect op het prikkelbare darm syndroom. Dit blijkt uit de meeste onderzoeken. Wel lijken orale anticonceptiemiddelen met drospirenon de kans op PDS te verhogen.

Als je lijdt aan het premenstrueel syndroom is het belangrijk om alcohol te vermijden en de vezelinname te verhogen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Alstead, E. M. (1999). The pill: safe sex and Crohn’s disease?. Gut, 45(2), 165-166.

T Bird, S., Liu, W., M Brophy, J., Bressler, B., AC Delaney, J., & Etminan, M. (2012). Irritable bowel syndrome and drospirenone-containing oral contraceptives; a comparative-safety study. Current drug safety, 7(1), 8-15.