Anticonceptie Tijdens De Zwangerschap. Mag Dat?

Je zou zeggen dat je tijdens de zwangerschap geen anticonceptiepil mag slikken, omdat het mogelijk de ontwikkeling van de baby kan beïnvloeden, 

Maar is dat wel zo?

KORT ANTWOORD

Een studie heeft aangetoond dat orale anticonceptiemiddelen geen geboorteafwijkingen veroorzaken. Het is dus een mythe. Hoewel anticonceptie tijdens de zwangerschap geen risico’s met zich mee lijkt te brengen wordt het wel afgeraden. Elk hormonaal medicijn zal namelijk in de baarmoeder bij de baby terechtkomen. Echter, het slikken van specifiek de minipil tijdens het zwanger worden verhoogt de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Dit artikel vertelt je of anticonceptie tijdens de zwangerschap geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken en belangrijke aandachtspunten.

positieve zwangerschapstest met de pil ernaast

Anticonceptie en geboorteafwijkingen

In Amerika zijn maar liefst 50% van de zwangerschappen onbedoeld. Hierdoor wordt de anticonceptie vaak ook onbedoeld doorgeslikt tijdens de zwangerschap. 

Anticonceptie, oftewel het voorkomen van conceptie (bevruchting). Dat kan toch niet goed zijn als je al bevrucht bent? Dat moet toch vast en zeker de vrucht aantasten?

Je hebt het vast wel eens gehoord ‘’neem geen anticonceptie tijdens de zwangerschap, want dat kan tot geboorteafwijkingen leiden’’.

De pil bevat krachtige hormonen en je wilt natuurlijk niet dat die hormonen in de vroege stadia van de zwangerschap je baby beschadigen.

Deze onrust is natuurlijk ergens vandaan gekomen.

Bepaalde studies suggereren een verband tussen anticonceptiegebruik en een verhoogde kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of aangeboren afwijkingen. 

We leggen hier de nadruk op suggereren. In de klinische ervaring zijn deze problemen namelijk niet waargenomen. Maar dergelijke studies worden wel snel in het nieuws opgenomen.

Bovendien was er een tegenstrijdige studie die suggeerde dat het progestageenhormoon een aangeboren misvorming van de plasbuisopening kan veroorzaken. Gelukkig blijkt dit volgens de recente consensus niet het geval te zijn. 

Mythe

Het lijkt dus een mythe te zijn. Een studie heeft namelijk aangetoond dat de foetus geen risico loopt op geboorteafwijkingen.

Het blijven gebruiken van de anticonceptiepil, zowel voor of nadat de zwangerschap bevestigd is, zal niet tot een miskraam leiden. Zo ver bekend, zal het de ontwikkeling van de foetus ook niet beïnvloeden.

In theorie lijkt het je baby misschien te kunnen beschadigen maar uit de praktijk en volgens wetenschappelijke studies blijkt dit dus niet het geval te zijn.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Er is wel een belangrijk aandachtspunt. Er zit nogal een verschil in het gebruik van anticonceptie tijdens het zwanger worden of het gebruik van anticonceptie als je eenmaal zwanger bent.

Als je anticonceptie gebruikt tijdens het zwanger worden loop je een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wanneer het bevruchte embryo zich buiten de baarmoeder bevindt is er sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Gelukkig is de kans hierop klein.

Dit is het geval bij de minipil dat alleen progestageen bevat. 

Kortom, anticonceptie (minipil) tijdens het zwanger worden brengt wel risico’s met zich mee.

Anticonceptie tijdens de zwangerschap en angst 

Het kan erg schrikken zijn als je de pil tijdens de zwangerschap hebt doorgeslikt. De pil die voorkwam dat er een bevruchting plaatsvond is met de bevruchte eicel nog steeds in de baarmoeder terecht gekomen.

In de klinische praktijk lijkt de anticonceptie de foetus niet aan te tasten. Het is een mythe die logischerwijs lang in stand is gehouden.

Je bent ook zeker niet de enige vrouw die de pil tijdens de zwangerschap heeft doorgeslikt. Hopelijk geeft deze informatie geruststelling zodat je je weer op je zwangerschap kan focussen.

Take home message

Veel vrouwen vinden anticonceptie al onnatuurlijk. Laat staan het slikken tijdens de zwangerschap. 

Daarom vraag je jezelf al snel af wat er gebeurt als je anticonceptie gebruikt terwijl je zwanger bent.

Volgens een studie loopt de baby door het slikken van orale anticonceptie geen risico op geboorteafwijkingen. Het is ook niet bekend dat anticonceptie de kans op een miskraam zou verhogen.

Als je de minipil tijdens het zwanger worden hebt doorgeslikt is er wel een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Hoewel het drastisch tegen je gevoel ingaat kan anticonceptie de baby dus niet beschadigen.

Als je zwanger bent wordt het wel aangeraden om te stoppen met de anticonceptiepil, omdat elk hormonaal medicijn de baarmoeder en dus ook de baby zal bereiken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bronnen

Charlton, B. M., Mølgaard-Nielsen, D., Svanström, H., Wohlfahrt, J., Pasternak, B., & Melbye, M. (2016). Maternal use of oral contraceptives and risk of birth defects in Denmark: prospective, nationwide cohort study. bmj, 352.

Wogelius, P., Horváth-Puhó, E., Pedersen, L., Nørgaard, M., Czeizel, A. E., & Sørensen, H. T. (2006). Maternal use of oral contraceptives and risk of hypospadias–a population-based case-control study. European journal of epidemiology, 21(10), 777-781.