Anuskramp in de Overgang: 5 Oorzaken en Behandelingen

Je kunt in de overgang anuskramp krijgen. Anuskrampen zijn pijnlijke spasmen van de anus die vaak gepaard gaan met een gevoel van ongemak of druk. 

Deze klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een aantal seconden tot minuten duren.

Als je regelmatig last hebt van anuskrampen tijdens de overgang, is het begrijpelijk dat dit ongemak en zorgen kan veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent in deze ervaring, aangezien veel vrouwen in de overgang soortgelijke symptomen kunnen ervaren, waaronder anuskrampen.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor anuskrampen kunnen ontstaan, zoals een verstoorde darmflora, obstipatie, diarree of een ontsteking van de darmen. 

Ook hormonale veranderingen, zoals die in de overgang, kunnen bijdragen aan het ontstaan van anuskrampen.

In sommige gevallen zijn anuskrampen een symptoom van een onderliggend medisch probleem, zoals een aambei of een anale scheur (fissuur). 

Het is daarom belangrijk om bij frequente of ernstige anuskrampen, een arts te raadplegen voor verder onderzoek.

Er zijn verschillende manieren om anuskrampen te behandelen, zoals het aanpassen van de voeding, het gebruik van laxeermiddelen of het nemen van pijnstillers. 

Ook oefeningen zoals knijpen in de anus, zoals kegeloefeningen, kunnen helpen om de spieren van de anus te versterken en te verminderen anuskrampen.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van anuskramp in de overgang, de behandelingsopties en hoe je het kunt helpen voorkomen.

vrouw last van kramp anus

Waarom je in de overgang anuskramp kunt krijgen

Anuskrampen tijdens de overgang kunnen ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang ervaren vrouwen een afname van oestrogenen en progesteron. Dit kan leiden tot veranderingen in de spieren van de anus en darmen, waardoor anuskrampen kunnen ontstaan.
 2. Verstoorde darmflora. De darmflora is het microbioom dat zich in de darmen bevindt. Een verstoorde darmflora kan een ontsteking van de darmen tot gevolg hebben, die kan bijdragen aan het ontstaan van anuskrampen.
 3. vrouw moet naar toiletObstipatie. Wanneer obstipatie optreedt, kan de toegenomen druk in de darmen bij het proberen van stoelgang leiden tot spasmen in de anus, waardoor pijnlijke sensaties ontstaan.
 4. Stress. De spieren van zowel de anus- als de darmen kunnen beïnvloed worden door stress, wat op zijn beurt kan leiden tot het optreden van anuskrampen.
 5. Andere medische aandoeningen. Anuskrampen kunnen voorkomen als gevolg van bepaalde aandoeningen, zoals aambeien of anale fissuren. Deze aandoeningen kunnen spasmen in de anus veroorzaken en resulteren in pijnlijke symptomen.

Raadpleeg een arts  voor verder onderzoek als je last hebt van frequente of ernstige anuskrampen.

Zo kan een arts vaststellen of er een onderliggend medisch probleem is en een behandelingsplan opstellen.

De meest voorkomende oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van anuskrampen tijdens de overgang is de afname van hormonen zoals oestrogenen en progesteron. 

Deze hormonen zijn belangrijk voor de gezondheid van de darmen en spieren in de anus. 

Tijdens de overgang, wanneer de niveaus van deze hormonen afnemen, kunnen de spieren van de anus en darmen veranderen. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van anuskrampen.

Hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen ook leiden tot veranderingen in de darmflora, obstipatie, verhoogde stress, en ook andere symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen. 

Dit alles kan bijdragen aan de ontwikkeling van anuskrampen.

Onthoud dat anuskrampen tijdens de overgang vaak een symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals een aambei of een anale fissuur. 

Het is daarom belangrijk om bij frequente of ernstige anuskrampen, een arts te raadplegen voor verder onderzoek om de oorzaak te achterhalen en een behandelingsplan op te stellen.

Wat kun je doen tegen anuskramp in de overgang?

Er zijn verschillende manieren waarop je anuskrampen tijdens de overgang kunt behandelen. Hieronder zijn enkele van de meest effectieve behandelingsopties opgesomd:

 1. Aanpassing van de voeding. Een gezonde, vezelrijke voeding kan obstipatie helpen voorkomen en de darmflora in balans houden. Dit kan bijdragen aan het verminderen van anuskrampen.
 2. Laxeermiddelen. Als je lijdt aan obstipatie, kan het gebruik van laxeermiddelen helpen om ontlasting gemakkelijker te verwijderen en anuskrampen te verminderen.
 3. Pijnstillers. Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen anuskrampen helpen verminderen.
 4. Oefeningen. Oefeningen zoals knijpen in de anus, zoals Kegel-oefeningen, kunnen de spieren van de anus helpen versterken en anuskrampen verminderen.
 5. Stressmanagement. Stress kan bijdragen aan het ontstaan van anuskrampen. Verminder stress door bijvoorbeeld te mediteren, te sporten of door gebruik te maken van ontspanningstechnieken.
 6. Hormonale behandeling. Sommige vrouwen met anuskrampen tijdens de overgang kunnen baat hebben bij hormonale behandelingen zoals hormoonvervangende therapie (HRT). Overleg wel altijd eerst met een arts voordat je begint met een hormonale behandeling.

Take home message

Anuskrampen kunnen tijdens de overgang een vervelend probleem vormen. Gelukkig zijn er diverse effectieve behandelingsmethoden beschikbaar om deze klachten te verlichten. 

Naast het aanpassen van je voeding en het gebruik van laxeermiddelen, kunnen het nemen van pijnstillers, het uitvoeren van oefeningen zoals samentrekken van de anus, stressbeheersing en hormonale behandelingen helpen bij het verminderen van anuskrampen.

Het is essentieel om te beseffen dat anuskrampen vaak een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals aambeien of een anale fissuur. 

Daarom is het belangrijk om bij regelmatige of ernstige anuskrampen een arts te raadplegen voor verder onderzoek en diagnose.

Al met al zijn anuskrampen tijdens de overgang veelvoorkomend, maar er zijn talloze manieren om ermee om te gaan. 

Door samen te werken met een arts, kun je een persoonlijk behandelplan opstellen dat afgestemd is op jouw specifieke situatie en symptomen. 

Op die manier kun je weer volop genieten van het leven zonder last te hebben van anuskrampen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen