5 Redenen Waarom Vrouwen Baarden Aantrekkelijk Vinden

Een baard kan een babygezicht in een zeer mannelijk volwassen gezicht veranderen. Baarden worden namelijk met lichamelijke rijpheid, mannelijkheid en fysieke kracht geassocieerd.

Veel mensen twijfelen of ze wel of geen baard nemen, dus moet ik nu wel of geen baard nemen? 

Het hangt er ook nog eens van af welk gezichtsvorm je hebt. Zo kunnen verschillende soorten baarden je gezichtsvorm veranderen. Dus is een baard aantrekkelijker (voor Nederlandse vrouwen)?

KORT ANTWOORD

Een studie uit 2017 vond dat westerse vrouwen mannen met gezichtshaar aantrekkelijker vonden dan mannen met gladgeschoren gezichten. Met name tijdens langdurige relaties. Echter, de resultaten met betrekking tot de aantrekkingskracht van een baard zijn vaak gemengd. Ieder heeft zijn eigen voorkeur en andere persoonskarakteristieken kunnen de aan- of afwezigheid van een baard overschaduwen.

Dit artikel vertelt je waarom baarden aantrekkelijker zijn, wanneer niet en de meest aantrekkelijke baarden.

man met baard

Waarom is een baard aantrekkelijker?

In de 16e eeuw waren baarden het symbool voor mannelijkheid, macht en moed. Alle mannen die in die tijd een machtspositie hadden kozen daarom voor een volle baard. Biologisch gezien lijkt dit onveranderd te zijn.

Vrouwen vinden namelijk mannen met gezichtsbeharing mannelijker, zelfverzekerder, oprechter, vrijgeviger en ijveriger in vergelijking met de mannen zonder gezichtsbeharing.

Mannen met gezichtsbeharing komen zelfverzekerder over en zijn begeerlijker. Dit blijkt uit een studie uit The Journal of Evolutionary Biology. Daar zijn een aantal mogelijke verklaringen voor.

 1. Lichamelijke rijpheid. Een volle baard staat voor volwassen mannelijkheid. Het vermogen om een baard te kunnen groeien wordt als een teken van lichamelijke rijpheid beschouwd. Een onderzoek heeft aangetoond dat baarden met rijpheid, een hogere sociale status en macht worden geassocieerd. Vrouwen en mannen dachten hier hetzelfde over. Vrouwen denken door een baard ook sneller dat de man een betere vader zult zijn.sporten-dopamine-verhogen
 2. Breder gezicht. Een baard kan een dun of smal gezicht breder maken waardoor je mannelijker overkomt. 
 3. Testosteron. De volheid van een baard kan beïnvloed worden door testosteron. Zo wordt de lineaire haargroeisnelheid (snelheid van de baardgroei) geassocieerd met de hoeveelheid bijproduct van testosteron genaamd dihydrotestosteron.
 4. Fysieke kracht. Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat gezichtsbeharing met fysieke kracht wordt geassocieerd. Zo vinden vrouwen mannen met gezichtsbeharing fysiek dominanter. Vrouwen associëren het ook met sociale assertiviteit. 
 5. Media. Onderschat de kracht van de media niet. De prevalentie van baarden groeit op tv waardoor mensen ook sneller geneigd zijn hun baarden te laten staan. 

Het is dus niet verwonderlijk dat veel vrouwen een baard aantrekkelijker vinden. Dan luidt al snel de vraag welke baard het meest aantrekkelijk is.

Meest aantrekkelijke baard

Een onderzoek onder vrouwelijke deelnemers heeft uitgewezen dat zware stoppels het meest aantrekkelijk worden gevonden. Mannen vinden zware stoppels even mooi als een volle baard. 

De meest aantrekkelijke baarden zijn:

Stoppelbaard:

 • 3mm lang
 • ‘’3 dagen baard’’
 • camoufleert onvolkomenheden zoals acnelittekens

Baardsnor

 1. trekt de aandacht hoger op het gezicht
 2. de baard maakt de snor langer en voller 
 3. past daarom goed bij mensen met een prominente kin en breder filtrum (huid tussen neus en bovenlip)

Sikbaard:

 • kan een frame voor de mond creëren
 • haar boven de lip en op de kin
 • maakt een rond gezicht slanker
 • staat goed bij slanke, hoekige gezichtsstructuren
 • ideaal bij mannen met krullend of kort haar

Overige baardstijlen:

 1. volle baard: voor ovale gezichten, kan ronde gezichten langer maken, meer onderhoud, 
 2. korte baard: veelzijdig, voor de meeste gezichtsvormen, klassiek, kantoor-vriendelijk
 3. fade baard: vereist een consistente baardgroei
Weetje

Wist je dat slechts 33% van de mannen een baard succesvol kan laten groeien? Voor bepaalde baardsoorten heb je namelijk een consistente baardgroei nodig.

Take home message

Baarden zien er niet alleen agressiever uit, er zijn onderzoeken die steeds meer licht schijnen op de aantrekkelijkheid van baarden. Baarden groeien in populariteit.

Een baard wordt geassocieerd met hypermannelijke stoerheid, maar daarbij moet gezegd worden dat trends op het gebied van gezichtsbeharing in een rap tempo veranderen. 

Ook moet vermeld worden dat in Aziatische landen zoals Zuid-Korea anders wordt gekeken naar baardgroei dan in westerse landen. 

Een baard versus een gladgeschoren gezicht, wat vinden Nederlandse vrouwen mooier? Is een baard aantrekkelijker?

Vrouwen vinden baarden aantrekkelijker dan gladgeschoren gezichten, met name met het oog op langdurige relaties.

Zowel zeer mannelijke gezichten als baarden worden door vrouwen aantrekkelijker gevonden dan gladgeschoren gezichten of vrouwelijk uitziende gezichten.

Ongeacht of de vrouw haar ogen gericht had op een lange- of kortetermijnrelatie. 

Over het algemeen zijn baarden nog steeds aantrekkelijk, maar wel op een meer verzorgde manier dan voorheen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Neave, N., & Shields, K. (2008). The effects of facial hair manipulation on female perceptions of attractiveness, masculinity, and dominance in male faces. Personality and Individual Differences, 45(5), 373-377.

Dixson, B. J., & Vasey, P. L. (2012). Beards augment perceptions of men’s age, social status, and aggressiveness, but not attractiveness. Behavioral Ecology, 23(3), 481-490.

Dixson, B. J., & Rantala, M. J. (2016). The role of facial and body hair distribution in women’s judgments of men’s sexual attractiveness. Archives of sexual behavior, 45(4), 877-889.