Baard in de Keel? Dit Gebeurt er

De baard in de keel verandert een kinderstem in een volwassen stem. Het valt je omgeving daarom direct op als je een baard in de keel krijgt.

Tijdens de puberteit maak je verschillende lichamelijk veranderingen mee. Een daarvan is een baard in de keel. Deze stemverandering valt onder de secundaire geslachtskenmerken. 

Echter, ook na de puberteit kunnen er nog stemveranderingen plaatsvinden. 

Dit artikel vertelt je hoe een baard in de keel ontstaat en de verschillende stemveranderingen die daarna nog op kunnen treden.

jonge met baard in keel

Hoe ontstaat een baard in de keel?

In de puberteit maak je veel testosteron aan en zal de stemdoos (strottenhoofd of larynx) groter worden waardoor de tonen dieper worden. 

Ook zullen de stembanden zowel dikker als langer worden. Dit zijn dunne spieren die over het strottenhoofd uitgestrekt zijn.

Bij jongens kan de stem daardoor maar liefst een octaaf (8 tonen) lager worden. Dit gebeurt bij zowel jongens als meisjes, maar bij meisjes is dit nauwelijks merkbaar omdat de stem maar een paar tonen dieper wordt.

Weetje

Wist je dat het vergrootte strottenhoofd de adamsappel is? Je kan de baard in de keel dus eigenlijk aan de nek zien. Er bestaat echter geen Eva’s appel bij meisjes.

In de aanpassingsperiode kan de stem breken of kraken, maar dit duurt gelukkig slechts een paar maanden. De puberteit zal ongeveer 2 tot 4,5 jaar duren.

Tussen de leeftijd van 12-16 jaar zal de stem van jongens veranderen terwijl het bij meisjes al iets eerder tussen de leeftijd van 10-14 jaar kan optreden.

Tegen de leeftijd van 18 jaar zullen de grootste stemveranderingen meestal eindigen. Twee of drie jaar later zal de volwassen toonhoogte bereikt worden.

Kortom, voor aanvang van de puberteit is je strottehoofd klein en zijn je stembanden zowel klein als dun waardoor de stem hoger is. Tijdens de puberteit wordt het strottenhoofd groter en worden de stembanden dikker en langer waardoor de stem lager wordt.

Zo werkt je stem

Je stemdoos of strottenhoofd zal tijdens de puberteit dus groter worden. Het strottenhoofd is buisvormig en bestaat uit kraakbeen. Het bevindt zich in je keel.

Dankzij het strottenhoofd kunnen we praten, lachen, zingen, gillen en neuriën. 

Je hoort een stem wanneer er lucht uit je longen door de stemdoos je stembanden laten trillen. Vergelijk het met het tokkelen van een uitgerekt elastiekje. 

En hoe dikker het elastiekje hoe lager de toon zal zijn. Precies wat er bij een baard in de keel gebeurt. 

Stemveranderingen tijdens het ouder worden

De stem kan van sommige mensen ook na de puberteit veranderen. Zelfs in je twintiger en dertiger jaren kan de stem blijven veranderen. 

Zo kunnen mannenstemmen hoger worden terwijl vrouwen stemmen juist zachter worden.

Andere mogelijke veranderingen:

  1. zwak klinken
  2. afgenomen volume
  3. snellere vermoeidheid
  4. lagere resonantie
  5. beven, trillen

Het dieper worden en andere stemveranderingen zijn meestal normaal. 

Sommige mensen kunnen er echter last van hebben. In dat geval zijn er oefeningen en behandelingen beschikbaar.

Je kunt je stem verzorgen

Het is belangrijk dat je je stem tijdens het ouder worden beschermd. Op verschillende manieren kun je stemveranderingen en stemproblemen vertragen of zelfs voorkomen. 

  1. dagelijks spreken 
  2. zingen
  3. neuriën: gezondheid van het strottenhoofd en de stembanden 

Stemhygiëne is ook belangrijk:

  1. fluisteren vermijden 
  2. niet schreeuwen of gillen
  3. genoeg water drinken 
  4. als je ziek bent de stem rust geven
  5. irriterende stoffen vermijden zoals sigarettenrook
  6. keelschrapen en hoesten vermijden 
  7. ademhalingstechnieken
  8. goede nachtrust
  9. actief blijven
  10. stem opwarmen

Take home message

Een baard in de keel kan een jongensstem aanzienlijk veranderen. Maar hoe ontstaat een baard in de keel?

De stemdoos (strottenhoofd) zal bij zowel jongens als meisjes in de pubertijd groter worden. Als gevolg wordt de stem dieper. 

De stemdoos verandert door de grote hoeveelheden testosteron dat je tijdens de puberteit aanmaakt. Daarnaast zullen de stembanden zowel dikker als langer worden.

Ook na de puberteit kun je verschillende stemveranderingen doormaken waaronder ook ongewenste.

Met de hierboven beschreven manieren kun je stemverandering en stemproblemen vertragen of voorkomen. Zorg ook voor een goede stemhygiëne.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Harries, M., Hawkins, S., Hacking, J., & Hughes, I. (1998). Changes in the male voice at puberty: vocal fold length and its relationship to the fundamental frequency of the voice. The Journal of Laryngology & Otology, 112(5), 451-454.