Hoeveel geld je ook aan dure slaapproducten uitgeeft, een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Een goed matras speelt een sleutelrol in je slaap, maar het belang van een goed kussen voor de ondersteuning van het lichaam wordt vaak over het hoofd gezien.

Bamboe kussens zijn kussens waarin bamboe vezels door de kussen behuizing heen zijn geweven. Deze bamboe kussen zijn gevuld met versnipperd traagschuim. 

Wellicht heb je ergens over bamboe kussens gelezen en vraag je je nu af waarom ze zo goed zouden zijn. Oftewel, wat zijn de voordelen van bamboe kussens? 

De bamboe vezels en traagschuim vlokken in bamboe kussens hebben een aantal unieke eigenschappen waaronder betere verstelbaarheid, hypoallergeen, antimicrobieel, vochtopnemend en verkoelend. Daarnaast vermindert het snurken en luchtwegproblemen 

Gezondheidsvoordelen bamboe kussen 

Voor de aanschaf van een bamboe kussen is het fijn om alle voordelen ervan te kennen en te begrijpen. Hier volgen de belangrijkste gezondheidsvoordelen van een bamboe kussen.

1. Verstelbaar traagschuim

traagschuim kussenHet grote voordeel van bamboe kussens is dat ze zich aanpassen aan je lichaam waardoor je eindelijk een goede nachtrust hebt. 

In de bamboe kussens zit namelijk traagschuim wat zich precies aan de contouren van schouder, rug en nek aanpast. Bovendien zijn de versnipperde bamboevezels zelf ook buigzaam.

Kortom, of je nu op je buik of zij slaapt, de unieke eigenschappen van het traagschuim en versnipperde bamboevezels passen zich aan aan jouw persoonlijke slaaphouding. 

2. Hypoallergene eigenschappen

De bamboevezels zijn in de natuur hypo-allergeen waardoor het een ideale keuze is voor mensen met allergieën. 

Deze eigenschappen stellen het bamboe kussen zelfs in staat om huisstofmijt te bestrijden. Daarnaast zijn bamboe kussens bestand tegen meeldauw en schimmels.

Kortom, bamboe kussens kunnen de allergische reacties die door schimmels en stoffen worden uitgelokt verminderen. 

3. Antimicrobiële eigenschappen

anti-microbe-bamboe-kussenDe bamboe bevat een paar krachtige en natuurlijke antibacteriële eigenschappen, waardoor het daarnaast langer meegaat. 

Nadat de bamboevezel uit de boom is gehaald blijven de antimicrobiële eigenschappen aanwezig. 

Bamboe bestaat uit resistent bamboe ‘Kun’. Een bamboe kussen kan bacteriën neutraliseren waardoor het kussen steriel blijft.  

Bamboe kussens zijn bovendien in staat om je zweet te absorberen en de stinkende geur die door bacteriën ontstaat te verhelpen waardoor je fris wakker wordt. 

4. Vochtopnemende eigenschappen 

Bamboe heeft van nature een verkoelende werking. Bamboe voelt van nature koel aan omdat de bamboe vezels microspleten en microgaatjes bevatten.

Deze ultra kleine spleetjes en gaatjes zorgen ervoor dat het bamboe kussen vocht zoals zweet op kan nemen.

5. Verkoelende werking

verkoelende kussenDe microspleten en microgaatjes in bamboe kussens zorgen voor een natuurlijk ventilatiesysteem waardoor het bamboe kussen als het ware ademt.  

De microstructuren houdt je de gehele nacht koel en ondersteunt daarmee de temperatuur regulatie. 

Bamboe vezels zijn natuurlijke vezels waardoor het verkoelende effect groter is in vergelijking met synthetische vezels. 

Tijdens de winter zorgen de bamboevezels er juist voor dat je warm blijft. De microstructuur houdt namelijk warme lucht vast wanneer de omgevingstemperatuur lager wordt. 

6. Milieuvriendelijk

Bamboebomen groeien op natuurlijke wijze zonder gebruik van meststoffen of chemicaliën waardoor ze dus goed voor het milieu zijn. 

Bamboe kan in tegenstelling tot de meeste planten, groeien met kleine hoeveelheden water. Om deze reden wordt bamboe in gebieden geplant waar andere planten niet kunnen groeien en waar het water schaars is.

Het vermogen van bamboe om in zware gebieden te groeien maakt ze zeer milieuvriendelijk en duurzaam.

7. Vermindert snurken

bamboe-kussen-minder-snurkenBamboe kussens kunnen het snurken verminderen. Snurken wordt onder andere veroorzaakt door onvoldoende luchtcirculatie en nekpijn. 

Bamboevezels zijn zacht, comfortabel, flexibel en ademend waarmee je deze 2 oorzaken precies tegengaat.

Het kussen kan zich bovendien aan jouw specifieke lichaamshouding en slaapstijl aanpassen waardoor het snurken zal verminderen. 

8. Vermindert luchtwegproblemen 

De bamboe kussens zijn uniek en onderscheiden zich van de rest van planten en bomen vanwege hun microstructuren, hypoallergene aard en antimicrobiële eigenschappen. 

Deze unieke eigenschappen kunnen luchtwegproblemen en aandoeningen zoals astma verminderen. 

9. Handig voor op reis

Omdat het traagschuim in de bamboe kussens makkelijk platgedrukt kan worden past het makkelijk in je bagage en is het ideaal voor op reis. Bij ons favoriete bamboe kussen krijg je bovendien een luxe en handige draagtas cadeau.

Nadelen bamboe kussen 

Er zijn ook een aantal nadelen van bamboe kussens. 

Onaangename geur bij openen. Het traagschuim heeft lang in een strakke verpakking gezeten waardoor het nog niet kon ademen. Bij het openen kan je daarom eventjes een off-gassing geur ruiken.

Zwaarder kussen. Het traagschuim in de bamboe kussen is waarschijnlijk zwaarder dan wat je gewend bent. 

Minder wasbaar. Traagschuim vullingen kunnen tijdens het wassen makkelijker breken. Probeer bamboe kussens daarom zo min mogelijk te wassen.

Aanpassingsperiode. De verschillende soorten bamboe kussens hebben even tijd nodig om zich aan je lichaam en slaaphouding aan te passen. In het begin ligt het misschien niet geweldig, maar uiteindelijk heeft het kussen zich aangepast en zit het precies zoals je zou willen.

Vulling. Hoe vaker je het bamboe kussen gebruikt hoe sneller je wat vulling verliest. Gelukkig kan je het bamboe kussen gemakkelijk opnieuw opvullen met je hand of door het 15 minuten in de droger te stoppen. 

Wie zou een bamboe kussen moeten kopen?

De voordelen van bamboe kussens maken het voor velen een verstandige keuze. Er zijn echter een aantal groepen die er het meeste baat bij hebben: 

  1. slaapproblemen
  2. nek en rugpijn 
  3. lichte slapers die bij het minste of geringste wakker worden
  4. Je hebt het snel warm
  5. allergieën, huidirritaties of huidallergieën 
  6. last van slapeloosheid

De best geteste bamboe kussen

Mocht je geïnteresseerd zijn in een bamboe kussen vind je hieronder onze prijs-kwaliteit favoriet.

bamboo kussen mss

MSS bamboe kussen

+ geschikt voor buik, rug en zijslapers 

+ als beste beoordeeld

+ bevat maar liefst 40% bamboevezels

Bekijk deze bamboekussen op Bol.com 

Dit bamboe kussen is vernieuwd met kwalitatieve bamboevezels. Het bamboe kussen is uiteraard gevuld met 100% drukverlagend traagschuim wat aanpast aan het lichaam.

De hoogte van een kussen hangt van het type vulling af en de afmetingen van dit kussen zijn gelukkig voor de meeste mensen geschikt. 

Take home message 

Bamboe kussen zijn hypoallergeen, verstelbaar, vochtopnemend, antimicrobieel, verkoelend, vermindert snurken en luchtwegproblemen. 

Nu je geïnformeerd bent over de ins en outs van een bamboe kussen, kan je een weloverwogen beslissing nemen of het iets voor jou is. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Yueping, W., Ge, W., Haitao, C., Genlin, T., Zheng, L., Feng, X. Q., … & Xushan, G. (2010). Structures of bamboo fiber for textiles. Textile research journal, 80(4), 334-343.

Liu, D., Song, J., Anderson, D. P., Chang, P. R., & Hua, Y. (2012). Bamboo fiber and its reinforced composites: structure and properties. Cellulose, 19(5), 1449-1480.

Lee, S. H., & Wang, S. (2006). Biodegradable polymers/bamboo fiber biocomposite with bio-based coupling agent. Composites Part A: applied science and manufacturing, 37(1), 80-91.

Ray, A. K., Das, S. K., Mondal, S., & Ramachandrarao, P. (2004). Microstructural characterization of bamboo. Journal of Materials Science, 39(3), 1055-1060.