Is Bessenjenever Gezond? 8 Gezondheidsvoordelen

Veel mensen beschouwen jenever als de gezondste alcohol. En dat is niet zonder reden.

Jenever is namelijk rijk aan heilzame antioxidanten waardoor je jezelf al snel gaat afvragen of bessenjenever gezond is.

Jeneverbessen worden als een soort superfruit beschouwd.

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of bessenjenever een gezonde keuze is, en bespreken we zowel de positieve als negatieve effecten die ermee gepaard kunnen gaan.

barman schenkt alcohol in

Gezondheidsvoordelen bessenjenever

 1. Minder ontstekingen. Jenever is rijk aan antioxidanten waarmee schadelijke zuurstofradicalen geneutraliseerd kunnen worden. Vandaar dat jeneverbessen over  anti-inflammatoire eigenschappen beschikken en ontstekingen kunnen verlagen. 
 2. Goed voor bloedvaten. Er zitten flavonoïden in jeneverbessen die verstopte slagaders kunnen schoonmaken. Ook zou het het bindweefsel van je aderen kunnen versterken. Door een betere doorbloeding zou je mogelijk zelfs langer kunnen leven. 
 3. Minder maagproblemen. De jeneverbes kan de maagzuurrecreatie en spijsverteringsproces verbeteren waarmee een reeks maag gerelateerde problemen tegengegaan kunnen worden. Ook dit is te danken aan de antioxidanten.
 4. immuunsysteemInfectiebestrijding. In jeneverbessen zitten bepaalde elementen die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties. Deze elementen kunnen zelfs hartaandoeningen helpen voorkomen.
 5. Minder hartziekten. Elke dag een kleine matige hoeveelheid zou de kans op hart- en vaatziekten en hartaanvallen kunnen verlagen.  
 6. Afvallen. Als je af probeert te vallen zullen de meeste afslankers alcohol uit hun dieet gaan schrappen. Echter, een onderzoek heeft aangetoond dat het de vetverbranding zou kunnen stimuleren. Zo konden deelnemers tot wel 17% meer vet verbranden. 

Extra gezondheidsvoordelen:

Naast de eerder genoemde voordelen zijn er nog andere gezondheidsvoordelen verbonden aan het drinken van bessenjenever. 

Ten eerste bevat bessenjenever weinig calorieën, wat gunstig kan zijn voor mensen die op hun calorie-inname letten. 

Bovendien kunnen de antioxidanten in bessenjenever bijdragen aan een gezonde huid door het beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. 

Daarnaast kan bessenjenever helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het bloed, wat een positief effect heeft op de algehele gezondheid. 

leverOok wordt gedacht dat het drinken van bessenjenever kan helpen bij het bestrijden van lever- en nierziekten. 

Deze voordelen maken bessenjenever een interessante keuze voor diegenen die niet alleen willen genieten van een alcoholische drank, maar ook de gezondheidsvoordelen ervan willen benutten.

Waarom bessenjenever gezond zou kunnen zijn 

Er zijn verschillende redenen waarom bessenjenever beschouwd wordt als een potentieel gezonde alcoholische drank. 

Ten eerste wordt bessenjenever vaak bestempeld als de gezondste vorm van alcohol. Dit komt doordat het wordt gemaakt van jeneverbessen, die op zichzelf al beschouwd worden als een soort superfruit vanwege hun voedingswaarde.

Wat bessenjenever uniek maakt, is dat de botanische eigenschappen van jeneverbessen het distillatieproces kunnen overleven. 

Dit betekent dat de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de bessen behouden blijven en jij er nog steeds van kunt profiteren wanneer je bessenjenever drinkt.

Dankzij deze eigenschappen wordt bessenjenever gezien als een interessante optie voor mensen die willen genieten van een alcoholische drank en tegelijkertijd de potentiële voordelen voor de gezondheid willen benutten. 

Het is echter belangrijk op te merken dat matiging en verantwoordelijk drinken nog steeds van groot belang zijn om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren en mogelijke negatieve effecten te vermijden.

Niet elke dag bessenjenever drinken

Hoewel bessenjenever gezondheidsvoordelen kan bieden, is het belangrijk om te benadrukken dat dagelijks drinken geen verstandige keuze is. 

Het is begrijpelijk dat je misschien geneigd bent om dagelijks van bessenjenever te genieten vanwege de potentiële voordelen, maar matiging is essentieel.

Door alcoholvrije dagen in te lassen kun je mogelijke gezondheidsrisico’s verminderen en alcohol evenwichtig benaderen. 

Drink dus verantwoordelijk en wees je bewust van je alcoholinname. 

Overmatig alcoholgebruik kan namelijk leiden tot diverse gezondheidsproblemen en het is daarom verstandig om de richtlijnen van gezond alcoholgebruik in acht te nemen.

Nadelen bessenjenever

Bij het drinken van bessenjenever is het belangrijk om ook bewust te zijn van de mogelijke nadelen en risico’s die ermee gepaard kunnen gaan. 

Langdurig overmatig drinken kan namelijk verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

 1. Verslaving. Een van de belangrijkste risico’s van zwaar drinken is de mogelijkheid van afhankelijkheid en verslaving. Dit kan leiden tot problemen met de algehele gezondheid en het dagelijks functioneren.
 2. Gezondheidsrisico’s. Daarnaast kan overmatig gebruik van bessenjenever op de lange termijn leiden tot aandoeningen zoals cirrose, hartproblemen, hoge bloeddruk, beroertes en een verhoogd risico op darmkanker en dementie. Deze gezondheidsrisico’s zijn het gevolg van de negatieve effecten van overmatig alcoholgebruik op het lichaam en het functioneren van vitale organen.
 3. Wisselwerkingen. Naast deze algemene risico’s die geassocieerd worden met alcoholgebruik, zijn er ook specifieke risico’s verbonden aan jenever in het algemeen. Jenever kan namelijk een wisselwerking hebben met bepaalde geneesmiddelen, wat verschillende bijwerkingen kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om advies in te winnen bij een arts of apotheker als je medicijnen gebruikt en overweegt om jenever te drinken.
 4. Seksuele problemen. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik, inclusief het drinken van jenever, seksuele problemen veroorzaken en het bereiken van een orgasme belemmeren. Dit kan invloed hebben op de seksuele gezondheid en intimiteit.
 5. Borstkanker. Tot slot is er een verhoogd risico op borstkanker geassocieerd met overmatig alcoholgebruik, waaronder het drinken van jenever. Het is belangrijk voor vrouwen om zich bewust te zijn van dit risico en de aanbevolen richtlijnen voor alcoholgebruik te volgen om de kans op borstkanker te verkleinen.

Wie bessenjenever moet vermijden 

Alcoholgebruik moet absoluut vermeden worden in situaties waarin je de auto moet besturen of machines moet bedienen. 

Daarnaast zijn er specifieke groepen mensen die alcohol beter kunnen vermijden, zoals minderjarigen, vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen, mensen met een alcoholprobleem en mensen met een depressie. 

Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en de mogelijke risico’s van alcoholgebruik in deze gevallen te erkennen.

Take home message

Bessenjenever bevat weinig calorieën en is juist rijk aan antioxidanten. Dus is bessenjenever gezond?

Een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen zijn minder ontstekingen, het bestrijden van infecties, het reinigen van verstopte bloedvaten, lagere kans op hartziekten, bevorderen van de vetverbranding en het bestrijden van lever- en nierziekten.

Ga het natuurlijk niet elke dag drinken en houd het bij kleine hoeveelheden. 

Zwaar drinken kan op de lange termijn meerdere problemen opleveren zoals afhankelijkheid en verslaving, cirrose, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, beroerte, dementie en darmkanker.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen