Beste Bed bij Rugklachten: 4 Vereisten

Als je op zoek bent naar het beste bed bij rugklachten moet je rekening houden met verschillende aspecten zoals het matras, de schuimsoort van het matras (koudschuim, traagschuim), kussen, topper en bedbodem.

De juiste materialen zullen zich aan jouw lichaamsvormen aanpassen wat voor een drukverlichting zorgt. Daarnaast zal het de uitlijning van de wervelkolom ondersteunen.

Bovendien moet je een balans vinden tussen steun en comfort. Onder mensen met rugklachten zijn een aantal materialen erg populair.

Dit artikel vertelt je het beste bed bij rugklachten, waar het aan moet voldoen, inclusief de materiaalsoorten waarde meeste baat bij hebben gehad.

vrouw last van rug door oncomfortabel bed

1. Beste matras

Zowel een te zacht of te hard matras kan voor pijn in je onderrug zorgen. Door een te zacht matras valt je wervelkolom uit balans terwijl een te stevig matras juist de druk op je gewrichten verhoogt.

Een schuimmatras beschikt zowel over drukverlagende als ondersteunende eigenschappen. Kortom, de ideale middenweg. Bovendien is het ook nog eens comfortabel en zacht. 

Omdat ze zich zo goed aan je lichaamsvorm aanpassen is het een goed matras voor zijslapers. Zo kan het de uitlijning van de wervelkolom verbeteren.

Maar je hebt verschillende soorten schuim. 

Koudschuim. Een koudschuimmatras is gemaakt van polyurethaanschuim, dit wordt ook wel polyfoam genoemd. Een koudschuimmatras wordt in grote blokken opgeschuimd en zonder extra warmte uitgehard. Hier komt de naam koudschuimmatras vandaan.

Traagschuim. Traagschuim beschikt over drukverlagende eigenschappen en kan zich ook nog eens extreem goed aanpassen. Voor orthopedische doeleinden wordt traagschuim daarom vaak gebruikt.

Traagschuim wordt ook wel memoryfoam genoemd.

Voordelen van traagschuim:

  1. goede drukvermindering en bewegingsabsorptie
  2. minder nek- en rugpijn
  3. voor alle slaaphoudingen
  4. hypo-allergeen
  5. omarmend comfort

matrasVerschil koudschuim en traagschuim. Koudschuim en traagschuim verschilt met name in het liggevoel. Traagschuim kan zich extreem goed aanpassen en zal zich als het ware aan je lichaam gaan nestelen.

Wij hebben verschillende matrassen op een aantal kritische vlakken met elkaar vergeleken. De Imperial Relax kwam als beste uit de bus.

2. Beste Kussen

Het hoofdkussen wordt letterlijk vaak over het ‘’hoofd’’ gezien. Zo kan een verkeerd kussen de uitlijning van je lichaam verstoren wat tot nek- en rugpijn kan leiden. We zullen een aantal belangrijke aspecten van een kussen kort doornemen.

Schuimsoort. Over algemeen zijn traagschuimkussen het beste tegen rugpijn. Het hangt echter van verschillende behoeften af. Je kan ook de voorkeur geven aan polyfill, dons of latex kussens.

Hardheid. Rug- en zijslapers geven vaak de voorkeur aan een gemiddeld tot stevig kussen terwijl buikslapers vaak juist een zacht kussen willen.

Aanpassingen. Een goed kussen zou ongeacht je slaaphouding zich aan verschillende bewegingen moeten aanpassen en je neutrale wervelkolom moeten ondersteunen. 

kussenBij een goed kussen is de ondersteuning en comfort in balans.

Wij hebben net zoals het matras ook verschillende kussens op kritische vlakken met elkaar vergeleken. Hier kwam de ErgoComfy met traagschuim als winnaar uit de bus.

3. Topper

Een topdekmatras of topper is een extra matrasje dat je bovenop je gewone matras kan leggen. Mensen met onderrugpijn geven vaak de voorkeur aan de volgende soorten toppers: 

  1. traagschuim
  2. latex toppers
  3. polyfoam (koudschuim)

Deze toppers passen zich aan jouw lichaamsvormen aan waardoor de druk minder wordt. Bovendien bevordert het een goede uitlijning van de wervelkolom.

Zoals je ziet neigen de mensen ook hier voor het traagschuim te gaan. Naast het schuim moet je ook rekening houden met de dikte van de topper.

topperNormaal gesproken zijn matrastoppers tussen de 5-10 centimeter. Rugpijnlijders of mensen met ergere rugpijn hebben meer baat bij baat hebben bij een matrastopper 10 centimeter omdat het de drukpunten verlichten en meer ondersteuning geeft.

Het beste traagschuim topdekmatras was naar onze mening die van Nirwana Bedden. Met een krapper budget is de traagschuim topper van Nasa Hybride Cooltouch ook een goede keuze.

4. Bedbodem

Je zou het misschien niet verwachten, maar bij rugklachten kan een goede lattenbodem het verschil maken.

In vergelijking met een gaasbodem of boxspring is een lattenbodem vaak veerkrachtiger.

Een ergonomische lattenbodem is de beste bedbodem bij rugklachten. Het kan namelijk je onderrug actief ondersteunen bij zowel rug- als zijslapers. 

Heel het gewicht van het bovenlichaam komt op de onderrug terecht, bovendien is de hefboomwerking bij de onderrug het grootst, bijvoorbeeld wanneer je iets oppakt. 

De onderrug is dus een gevoelig plek. Je wilt tijdens het slapen niet dat deze gevoelig plek doorzakt. Een goede lattenbodem kan dat voorkomen.

Op de zijligging is het ook nog eens belangrijk dat het midden en bovenkant van je rug in een rechte lijn blijft.

Wat betreft ventilatie is een gaasbodem of boxspring weer beter.

Take home message

In de zoektocht naar het beste bed bij rugklachten moet je met verschillende aspecten rekening houden waaronder de schuimsoort, topper, kussen en bedbodem. 

Het mag niet te zacht maar ook niet te hard zijn. Zo kan een te zacht bed ten koste gaan van de uitlijning van je wervelkolom terwijl een te hard bed juist de druk op je gewrichten verhoogt.

Met behulp van bovenstaande aanbevolen materialen per onderdeel kun je het beste bed bij rugklachten samenstellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Jacobson, B. H., Boolani, A., Dunklee, G., Shepardson, A., & Acharya, H. (2010). Effect of prescribed sleep surfaces on back pain and sleep quality in patients diagnosed with low back and shoulder pain. Applied ergonomics, 42(1), 91-97.