Beste Dieet voor Prikkelbare Darm Syndroom

Maar liefst 10-15% van de bevolking heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De hoeveelheden en soorten voeding kan de klachten aanwakkeren, waardoor een adequaat dieet PDS-klachten mogelijk kan minimaliseren.

Dus wat is het beste dieet voor prikkelbaredarmsyndroom?

KORT ANTWOORD

Beperk de inname van gekruide en gefrituurde voedingsmiddelen, zuivelproducten, vet, alcohol, onoplosbare vezels, bewerkte voedingsmiddelen, koolzuurhoudende dranken, kunstmatige zoetstoffen en cafeïne. Vermijd ook eiwitrijke diëten. Een aantal voedingsmiddelen kunnen je waarschijnlijk helpen bij de klachten van het prikkelbaredarmsyndroom zoals mager vlees, zalm, eieren, laag-FODMAP-groenten en vruchten, zaden, noten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een laag FODMAP-gehalte worden niet door darmbacteriën gefermenteerd waardoor ze juist niet tot een opgeblazen gevoel, winderigheid, en buikpijn leiden. Kortom, vermijd voedingsmiddelen die je symptomen triggeren en eet daarnaast een gezond en uitgebalanceerd dieet. Geleidelijk de vezelinname verhogen kan ook helpen. Drink bovendien voldoende water.

Er is echter geen one-size-fits-all omdat de triggers kunnen verschillen tussen de twee vormen van het prikkelbaardarmsyndroom, namelijk de diarree overheersende PDS of constipatie overheersende PDS.

Dit artikel vertelt je het beste dieet voor deze verschillende vormen van PDS inclusief extra tips.

beste voedsel voor pds

Portiegrootte en manier van eten

Om het spijsverteringskanaal minder te belasten kan het helpen om in plaats van grote maaltijden juist frequente, kleine maaltijden te nemen. 

Je kan de hoeveelheid ingeslikte lucht verminderen door langzamer te eten met pauzes tussen de happen door.

Hiermee kan je de kans op een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagpijn verkleinen. Volg een regelmatig maaltijdpatroon en zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.

Bij het prikkelbaredarmsyndroom kunnen sommige klachten dus meer op de voorgrond staan. Per hoofdklacht zullen we het beste dieet beschrijven.

Prikkelbaar darm syndroom met diarree

Als je prikkelbare darm syndroom gepaard gaat met diarree of als je in een acute periode met diarree zit kan je het beste een aantal voedingsmiddelen vermijden terwijl andere juist geschikt zijn.

Zo kunnen vette en romige voedingsmiddelen de contracties van je darmen versnellen waardoor je een losse ontlasting en darmkrampen kan krijgen.

Als je diarree hebt wil je ook juist onoplosbare vezels vermijden. Ze onttrekken namelijk water aan de darm waardoor de poep waterig en los wordt.

Houd vast aan zacht voedsel en verhoog de groente- en fruitinname zonder dat je per halve kop meer dan 1,5 gram aan vezels binnenkrijgt.

Vermijd de volgende voedingsmiddelen:

  1. gefrituurde voedingsmiddelen
  2. fastfood
  3. suikerrijke voedingsmiddelen
  4. vet en of verwerkt vlees
  5. olie verpakte vis in blik
  6. alcohol
  7. rauwe groenten
  8. kruisbloemige groenten: broccoli, bloemkool, spruitjes en kool
  9. erwten, bonen, en peulvruchten
  10. cafeïne
  11. citrusvruchten
  12. zuivelproducten
  13. koolzuurhoudende dranken
  14. miso
  15. gedroogd fruit
  16. kunstmatige zoetstoffen

Geschikte voedingsmiddelen:

  1. witte rijst
  2. witte pasta
  3. wit brood
  4. havermout
  5. volkoren granen
  6. mager vlees en magere vis
  7. aardappelen
  8. ongezoete vruchtensap
  9. eieren
  10. tofu
  11. magere melk, amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk
  12. bananen
  13. magere probiotische yoghurt

Prikkelbaar darm syndroom met constipatie

Vermijd suikers en verzadigde vetten omdat die de constipatie verergeren. Ga in plaats daarvan voor voedingsmiddelen met meervoudig onverzadigde vetten of enkelvoudig onverzadigde vetten.

Als je last hebt van constipatie is het vaak goed om de vezelinname geleidelijk te verhogen. Ga voor oplosbare vezels omdat die normaal gesproken beter verdragen worden dan onoplosbare vezels.

We zullen de ongeschikte en geschikte voedingsmiddelen doornemen.

Vermijd de volgende voedingsmiddelen:

  1. witte pasta
  2. wit brood
  3. witte rijst
  4. onrijpe bananen
  5. alcohol
  6. bakproducten zoals cake en koekjes
  7. dadelpruimen
  8. gefrituurd voedsel
  9. fastfood
  10. romige soepen
  11. volvette zuivelproducten
  12. volvette room
  13. aardappelchips
  14. rood vlees
  15. chocolade

Geschikte voedingsmiddelen:

  1. volkoren granen
  2. volkoren brood
  3. groenten: met name groene bladgroenten en spruitjes
  4. vruchten: met name appels, kiwi’s en peren
  5. haverzemelen 
  6. gedroogd fruit
  7. zaden, erwten, bonen en linzen
  8. pruimensap
  9. kefir
  10. yoghurt
  11. vette vis: zalm en tonijn
  12. heldere soepen

Take home message

Met het PDS moet je goed op de voeding letten om vervelende maagdarmklachten te voorkomen. Dus wat is het beste dieet voor prikkelbaredarmsyndroom?

De kunst is om de voedingsmiddelen die je klachten veroorzaken te vermijden. Van een aantal voedselgroepen is bekend dat ze de klachten kunnen triggeren zoals gekruide en gefrituurde voedingsmiddelen, vet, alcohol, zuivelproducten, onoplosbare vezels, bewerkte voedingsmiddelen, kunstmatige zoetstoffen, koolzuurhoudende dranken en cafeïne.

Het is duidelijk dat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden, maar veel mensen weten niet welke voedingsmiddelen ze juist wel moeten eten. 

Ga voor low-FODMAP-groenten en vruchten. Het low-FODMAP-dieet wordt ook wel het dieet van licht verteerbaar voedsel genoemd. 

Als de tips geen verlichting hebben gebracht kan mogelijk een glutenvrijdieet of laag-FODMAP-dieet helpen. Doe dit onder begeleiding van een professional. 

Hopelijk hebben deze tips en de onderverdeling per PDS soort je kunnen helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

El-Salhy, M., & Gundersen, D. (2015). Diet in irritable bowel syndrome. Nutrition journal, 14(1), 1-11.

Portincasa, P., Bonfrate, L., de Bari, O., Lembo, A., & Ballou, S. (2017). Irritable bowel syndrome and diet. Gastroenterology report, 5(1), 11-19.

El-Salhy, M., Ystad, S. O., Mazzawi, T., & Gundersen, D. (2017). Dietary fiber in irritable bowel syndrome. International journal of molecular medicine, 40(3), 607-613.

Böhn, L., Störsrud, S., Liljebo, T., Collin, L., Lindfors, P., Törnblom, H., & Simrén, M. (2015). Diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome as well as traditional dietary advice: a randomized controlled trial. Gastroenterology, 149(6), 1399-1407.