Veel ouders geven hun kinderen multivitamine om er zeker van te zijn dat ze aan alle  voedingsbehoeften voldoen om zo een gezonde groei te kunnen garanderen, het risico op ziekten te verlagen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Kinderen in de volgende situaties kunnen baat hebben bij een multivitamine: 

  1. onvoldoende of niet gevarieerd eten
  2. weinig zonlicht blootstelling
  3. kieskeurige kinderen
  4. vegetarische kinderen
  5. kinderen met een slechte vertering 

Er zijn talloze multivitaminesupplementen op de markt waardoor een keuze maken soms erg lastig is. Je moet namelijk rekening houden met een aantal eigenschappen zoals leeftijd, dosering, ingrediënten en vorm (tablet, gummie of pillen).

De multivitamine in onze top 5 bevatten de belangrijkste verschillende vitamines en mineralen die allemaal een unieke werking hebben.

Dit is Human Nature’s keuze voor de beste multivitamine voor kinderen.

De top 5 multivitamine voor kinderen vliegensvlug

  1. Davitamon Junior 3+Beste Overal
  2. YummygumsBeste Vegan
  3. VitaYummy KidsLekkerste Gummies
  4. Kruidvat – Beste budget
  5. Etos

junior davitamon

1. Davitamon Junior 3+

Beste Overal

Vorm: kauwtablet. | Hoeveelheid: 120 stuks.| Lactose, gluten en suikervrij: Ja. | Tabletten per dag: 1-2. | Vegan: nee.

check mark Weerstand, sterke botten en tanden
check mark Ideaal voor kinderen die moeite hebben met slikken
check mark Suikervrij, lactosevrij en glutenvrij

Davitamon bestaat al sinds 1928 en garandeert de hoogste kwaliteit betrouwbare voedingssupplementen. Davitamon Junior 3+ KauwVitamines hebben een lekkere frambozensmaak en zijn specifiek op de behoeften van kinderen vanaf 3 jaar afgestemd.

Deze multivitamine heeft een aantal voordelen. Het is lactosevrij, glutenvrij en suikervrij. Daarnaast bevat het grote hoeveelheden vitamine B en is het ideaal voor de kinderen die moeite hebben bij het slikken.

tunturi halterstang

2. YummyGums

Beste Vegan

Vorm: Gummies.  | Hoeveelheid: 120 stuks.| Glutenvrij: Ja. | Tabletten per dag: 2. | Vegan: Ja.

check mark Vrij van smaak en kleurstoffen
check mark 100% vegan
check mark Vrij van gluten, soja, allergenen en titaniumdioxide

Yummygums bevat 17 vitamines en mineralen met extra vitamine D3 voor een perfecte weerstand en energieniveau. Deze multivitamine hebben een heerlijke frambozen- en kersensmaak. 

De 17 vitamines zijn op zo’n manier uitgebalanceerd waarbij de dosering van de belangrijkste vitamines waaronder B1, B6, B12, C, D3 en E hoger zijn. Yummygums zijn daarom een van de hoogst gedoseerde multivitamine. 

De gummies maken het voor de kinderen makkelijker om op te eten. 

De Yummygums multivitamine zijn 100% vegan en vrij van kleur- of smaakstoffen, soja, gluten, titaniumdioxide en vrij van een aantal andere allergenen.

pivot halterstang

3. VitaYummy Kids

Lekkerste Gummies

Vorm: Gummies.  | Hoeveelheid: 60 stuks.| Glutenvrij: onbekend. | Tabletten per dag: 2. | Vegan: Ja.

check mark Biologische ingrediënten 
check mark De lekkerste gummies
check mark Vegan

De VitaYummy Multivitamine heeft de lekkerste en zachtste gummies waardoor het een perfect alternatief is voor kinderen die de smaak van vitamines niet lekker vinden of moeite hebben met slikken. 

De multivitamine gummies bevatten grote hoeveelheden vitamine A, B6 B12, C, D, E, zink, biotine en jodium. De gummies zijn geschikt voor vegetariërs omdat ze gemaakt zijn van pectine in plaats van gelatine. 

Daarnaast zijn ze vrij van de meeste allergenen. Deze multivitamine bevat alleen natuurlijke kleuren en smaken.

virtufit halterstang

4. Kruidvat Multivitaminen

Beste Budget

Vorm: Gummies.  | Hoeveelheid: 60 stuks.| Glutenvrij: onbekend. | Tabletten per dag:  onbekend. | Vegan: onbekend.

check mark Disney Frozen thema
check mark Gummies
check mark Onvolledige informatie beschikbaar

De multivitamine van kruidvat heeft twee pluspunten, de kinderen zullen namelijk de gummies en de Disney-figuren op de Disney Frozen Multivitaminen erg leuk vinden. 

De Kruidvat multivitamine is geschikt voor kinderen van 3 jaar t/m 12 jaar. Vanwege de onvolledige informatie konden we helaas niet alle belangrijke kenmerken vergelijken, maar ze zijn wel goedgekeurd.

gorilla halterstang

5. Etos

Vorm: Kauwtabletten. | Hoeveelheid: 120 stuks.| Glutenvrij: Ja. | Tabletten per dag: 1-2. | Vegan: Ja.

check mark Vegan
check mark 120 stuks 
check mark Glutenvrij en melkvrij

De multivitamine van Etos heeft een lekkere Frambozensmaak en is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf twee jaar. Geef dit multivitamine alleen niet aan kinderen jonger dan 1 jaar. 

Dit product is geschikt voor vegetariërs. Bovendien is de Etos multivitamine gluten en melkvrij en kan je er met 120 stuks een tijd tegenaan.

Welke multivitamine kan ik het beste kiezen? 

De keuze van multivitamine hangt meestal af van de leeftijd of van de soort zoals gummies, vloeibaar of vegan.

Soort multivitamine

Gummies

Yummygums & VitaYummy Kids

Vegan 

Yummygums & VitaYummy Kids & Etos

Natuurlijk 

VitaYummy Kids

Kauwtablet

Davitamon Junior 3+ & Etos

 Leeftijden multivitamine

1 jaar

Optimax Kinder

2 jaar 

Etos

3 jaar +

VitaYummy Kids & Yummygums & Davitamon Junior 3+ & Kruidvat

Zijn gummies net zo goed als tabletten?

Gummies bevatten in vergelijking met traditionele multivitaminen over het algemeen minder vitaminen en mineralen.

37 merken van gummy multivitaminen zijn nauwkeurig onderzocht en vergeleken met tabletten. 

Uit het onderzoek bleek dat geen enkel merk evengoed is als gewone multivitamine tabletten.

Kauwbare multivitamines bevatten wel iets meer meer voedingsstoffen dan multivitamine gummies.

Bevatten alle multivitaminen dezelfde soorten vitaminen? 

Multivitaminen bevatten over het algemeen hoge doseringen van veel verschillende soorten vitaminen en mineralen

Echter, omdat er geen standaard bestaat die bepaald wanneer een multivitamine daadwerkelijk een multivitamine is, kunnen de samenstellingen per product of merk variëren. 

Zo heeft Yummygums meer vitamine D aan het multivitamine toegevoegd. Elk merk kan zo zijn eigen keuzes maken. 

Multivitamine kind 1 jaar en 2 jaar 

Bij de aankoop van een multivitamine moet je goed kijken naar de leeftijds voorschriften. Alleen de Optimax Kinder is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. 

1 jaar

Optimax Kinder

2 jaar 

Etos

Zijn multivitamine voor een kind effectief?

Multivitamines kunnen het risico op tekorten effectief verminderen. Multivitamine verlaagt namelijk de kans op tekorten van 70% tot 30% onder de mensen met een inadequaat dieet. En onder de mensen met een adequaat dieet, daalde de kans op tekorten van 28% tot 5%.

Wanneer kinderen elke dag voedzame maaltijden eten, regelmatig tussendoortjes nemen en voldoende buiten komen, krijgen ze vaak al alle vitamines binnen. 

Hebben kinderen multivitamine nodig? 

0 tot 4 jaar 

De Gezondheidsraad adviseert alle ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar om hun kinderen gedurende het hele jaar door, naast de standaard voeding, elke dag 10 microgram (mcg) vitamine D te geven. 

Vanaf 4 jaar 

Daarnaast komen kinderen vanaf 4 jaar vaak ook onvoldoende buiten. Er is sprake van onvoldoende zonlicht blootstelling wanneer het kind dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur minder dan 15 minuten buiten komt. De gezondheidsraad raadt in deze gevallen ook een supplement aan. 

Donkere huidskleur 

Ouders van kinderen vanaf 4 jaar met een donkere huidskleur wordt ook geadviseerd om extra vitamine D in te nemen. 

Take home message 

Om vitamine tekorten te voorkomen en een gezonde groei te garanderen is het het belangrijk dat jonge kinderen voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Een multivitamine kan hierbij helpen.

Bij de aankoop van een multivitamine voor kinderen moet je rekening houden met de leeftijd, vorm, dosering, ingrediënten, zoetstoffen, hoeveelheid, lactose en gluten. 

Als je kind niet altijd voedzaam eet, onvoldoende buiten komt of jonger dan 4 jaar is, wordt een vitaminesupplement aangeraden. 

We hopen je goed geïnformeerd te hebben zodat je nu precies weet welke multivitamine het meest geschikt is voor de behoeftes van jouw kind.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Vernacchio, L., Kelly, J. P., Kaufman, D. W., & Mitchell, A. A. (2009). Medication use among children< 12 years of age in the United States: results from the Slone Survey. Pediatrics, 124(2), 446-454.

Taylor, A. F., & Norman, M. E. (1984). Vitamin D metabolite levels in normal children. Pediatric research, 18(9), 886-890.

Moon, R. J., Curtis, E. M., Cooper, C., Davies, J. H., & Harvey, N. C. (2020). Vitamin D supplementation: are multivitamins sufficient?. Archives of disease in childhood, 105(8), 791-793.

Geltman, P. L., Meyers, A. F., Mehta, S. D., Brugnara, C., Villon, I., Wu, Y. A., & Bauchner, H. (2004). Daily multivitamins with iron to prevent anemia in high-risk infants: a randomized clinical trial. Pediatrics, 114(1), 86-93.

Grima, N. A., Pase, M. P., Macpherson, H., & Pipingas, A. (2012). The effects of multivitamins on cognitive performance: a systematic review and meta-analysis. Journal of Alzheimer’s Disease, 29(3), 561-569.

Misra, M., Pacaud, D., Petryk, A., Collett-Solberg, P. F., & Kappy, M. (2008). Vitamin D deficiency in children and its management: review of current knowledge and recommendations. Pediatrics, 122(2), 398-417.

Protzko, J. (2017). Raising IQ among school-aged children: Five meta-analyses and a review of randomized controlled trials. Developmental Review, 46, 81-101.