Beste Zithouding Auto: 8 Eisen

Maar liefst 50% van de mensen die regelmatig rijden hebben last van rugklachten. Door een verkeerde zithouding in de auto komt er te veel druk op je ruggengraat en tussenwervelschijven. Ook kan een verkeerde zithouding het risico op ernstig letsel bij een botsing verhogen.

Dus wat is in de auto de beste zithouding?

KORT ANTWOORD

Zit rechtop en hoog genoeg zodat je goed over het stuur kan kijken. De schouders mogen maximaal 1 centimeter onder de bovenkant van het stuur komen. Houd je lichaam gecentreerd op één lijn met de airbags. Met gestrekte armen zou je pols de bovenkant van het stuur moeten bereiken. Er zou ongeveer 25 centimeter tussen het stuur en borstkas moeten zitten. Buig de armen lichtjes en plaats de handen op 3 en 9 uur. Hiermee heb je meer controle en het verlaagt de kans op letsel bij een uitklappende airbag. De achterkant van je hoofd moet op de voorkant van de hoofdsteun liggen en je oren ter hoogte van de bovenkant van de hoofdsteun.

Dit artikel vertelt je de 8 vereisten van een veilige en goede zithouding in de auto.

man zit in autostoel

Veilige en beste zithouding auto

Een goede zithouding is niet alleen goed voor je ruggengraat het geeft je ook de maximale controle over je voertuig. Bij een aanrijding verlaagt de beste zithouding bovendien de kans op letsel en overlijden.

1. Zithoogte

Om de afstand tot andere auto’s goed in te schatten moet het zicht over de motorkap moet optimaal zijn. De optimale stoelhoogte zorgt voor een goed uitzicht. 

Als je lager komt wordt het zicht op de weg beperkt en neemt het risico op dodelijke hoofdletsel toe. De meeste autos hebben verstelbare stoelen. 

Zit rechtop en hoog genoeg zodat je over het stuur heen kan kijken. De schouders mogen één centimeter lager komen dan de bovenkant van het stuur. 

Het stuurkolom kan vaak ook aangepast worden. Zo niet, dan kun je eventueel een wigvormig bestuurderskussen gebruiken.

2. Hoofdsteun

Bij kop-staartbotsingen wordt het hoofd van de bestuurder naar achteren geslingerd wat whiplash-nekletsel kan veroorzaken. 

Als je van achteren wordt aangereden zal de hoofdsteun je hoofd ondersteunen. Het is dus belangrijk dat de hoofdsteun goed afgesteld wordt. 

De bovenkant van de hoofdsteun zou ter hoogte van je oren moeten zitten en de achterkant van je hoofd zou op de voorkant van de hoofdsteun moeten liggen.

Als de hoofdsteun alleen de onderkant van je schedel aanraakt staat die dus te laag. Tussen de hoofdsteun en de achterkant van je hoofd mag niet meer dan 5 centimeter tussen zitten. 

3. Stuurwielafstand

Bij een botsing wil je niet te dicht op het stuurwiel zitten, dit verhoogt de kans op letsel. Echter, als je te ver weg zit is het moeilijker om de auto onder controle te houden. 

Voor de juiste afstand tot het stuurwiel ga je naar achteren leunen en strek je je armen richting het stuurwiel uit. De pols zou dan de bovenkant van het stuur moeten aanraken.

Zonder je uit te rekken zou je de handbediening moeten bereiken. Pas de stand van de stoel of stuur hier op aan. Laat de pols op de bovenkant van het stuur rusten.

4. Stoel

De zitting is zelf is ook belangrijk. De juiste lengte ondersteunt de hamstrings en verlicht de druk achter de knie. De stoel zou breder dan de dijen en heupen moeten zijn. 

Tussen de achterste knieholte en de voorste rand van de stoel zouden ongeveer 2-3 vingers tussen moeten zitten.

5. Rugleuning

De gehele ruggengraat zou ondersteund moeten worden zonder dat het boven je schouders uitkomt. 

De lendensteun ondersteunt je onderrug en voorkomt dat je lendenwervels niet zo snel naar buiten gaan bollen. 

Als je auto geen lendensteun heeft kun je eventueel een kussentje neerleggen.

6. Voeten

Om stevig te kunnen remmen moeten je voeten de pedalen gemakkelijk kunnen bereiken. Als je diep in de plooi van de stoel zit zou je de pedalen met licht gebogen knieën volledig moeten kunnen indrukken. Kortom, alles moet binnen handbereik en voetbreik zijn. 

7. Gordelverankering

De veiligheidsgordel kan de remweg verhogen waardoor de impact op het lichaam afneemt. De gordel zou ongeveer over het midden van je sleutelbeen (linker) moeten lopen, laag op de schoot. 

Op deze manier omsluit de gordel je heupbeenderen. Dit is bij een botsing wel zo fijn omdat je heupbeenderen sterker zijn dan je buik.

Met de verstelbare gordelverankering in nieuwe auto’s kun je de beste positie gemakkelijk vinden.

8. Lichaamshouding

Ga rechtop zitten en gecentreerd met je lichaam recht voor de airbag. Dit verhoogt de controle over het voertuig en de mate van alertheid. 

Of je nou 1 of 20 jaar rijervaring hebt, als je verkeerd zit neemt het risico op letsel en een dodelijk ongeval bij een aanrijding toe. 

Controleer daarom altijd of je de beste zithouding in de auto hebt. Tijdens het autorijden moet je de bestuurdersstoel nooit aanpassen.

Verkeerde zithouding auto

Autostoelen kunnen een ergonomische ramp zijn. Als je je stoel en stuur niet goed afstelt neem je al snel een onderuitgezakte slecht ondersteunde houding aan. 

Voorkom daarom deze houding: 

  1. te laag zitten en een te lage zichtlijn
  2. onderuitgezakte stoel 
  3. te ver van de pedalen
  4. te grote rugleuning

Voorkom rugklachten en neem de hierboven beschreven tips voor de beste zithouding auto goed door. 

Take home message

Ervaren bestuurders worden nog wel eens lui wat betreft de zithouding. Dit verhoogt niet alleen de druk op je ruggengraat, het verhoogt ook nog eens de kans op letsel bij een aanrijding.

Van het afstand tot het stuur tot de verankering van je gordel, er zijn nogal wat punten waar je rekening mee moet houden. Maar dit is het allemaal waard.

Met deze zithouding heb je het beste zicht, meeste controle en neemt het risico op letsel bij een aanrijding af.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Porter, J. M., & Gyi, D. E. (1998). Exploring the optimum posture for driver comfort. International Journal of Vehicle Design, 19(3), 255-266.