Beter je Bed Uitkomen: 8 tips

Maandagochtend om 7 uur zullen de meeste mensen niet uit hun bed stuiteren en zingend wakker worden. Het kan erg moeizaam zijn. Dus hoe kan je beter je bed uitkomen?

KORT ANTWOORD

Open je gordijnen voor het slapengaan, sta bij de eerste wekker direct op of ga zitten, plan afspraken in de ochtend, zorg voor lichaamsbeweging en ontwikkel een leuke ochtendroutine waarnaar je vooruit kan kijken en waardoor alles automatisch zult verlopen. Eventueel kan je voor het slapengaan water drinken zodat je ‘s ochtends naar het toilet moet en dus een extra reden hebt om op te staan.

Dit artikel vertelt je 7 manieren waarmee je beter je bed uit kunt komen.

vrolijke vrouw springt op bed

1. Open de gordijnen

Dankzij het natuurlijke licht zal je gemakkelijker wakker worden. Blootstelling aan zonlicht stimuleert namelijk de afgifte van het steroïde cortisolhormoon.

Cortisol wordt in de bijnier geproduceerd en zorgt voor een stressrespons. Door cortisol ben je overdag ook waakzaam.

Zonlicht blokkeert ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Kortom, door natuurlijk zonlicht wordt je makkelijker wakker.

Doe de gordijnen dus voor het slapengaan al open zodat je in de ochtend dus op een natuurlijke wijze wakker wordt.

2. Sta op bij de eerste wekker

wakker wordenAls je door de wekker wakker bent geworden bevindt je lichaam zich al ver in het waakproces, een goed moment om op te staan. 

Het bespaart ook nog eens energie. Als je 10 wekkers zet en bij elke wekker gaat overwegen om op te staan, zal je mentale energie verloren gaan. De keuze moet al bij voorbaat gemaakt zijn. 

Zodra je wekker gaat, gelijk uit bed komen. Dit bespaart je juist veel moeite. Bijt even door die zure appel heen. 

Het opstaan zelf duurt anders erg lang en je gaat het opstaan mogelijk ook negatief associëren. Kom dus niet in de modus van besluiteloosheid waarin je de wekker 20 keer laat snoozen.

Je zal bij de eerste wekker gemakkelijker wakker worden als je de wekker ver van je bed wegzet. Je kan zelfs een weglopende wekker aanschaffen.

Zet eventueel je lievelingsmuziek op als wekker. 

3. Plan je afspraken in de ochtend

Je komt makkelijker uit je bed als je een plan hebt. Dit verklaart deels waarom je zondag soms ook moeilijker uit bed komt. Je hebt vaak geen doel en dus geen reden om op te staan. 

Geef jezelf een reden om uit bed te komen en maak afspraken in de ochtend. Door “peer accountability” wil je je afspraken natuurlijk nakomen. 

Dit hoeft niet per se een zakelijke afspraak te zijn, je ook ook gaan sporten met iemand en de dag met een kickstart beginnen.

Je kunt jezelf ook een makkelijke taak geven. Doe zeker geen zware taak want dan zal je lichaam zich juist gaan verzetten.

Sommige mensen geven zichzelf een duidelijke deadline in de ochtend.

4. Water voor het slapengaan

vrouw met kan en glas water in handAls je voor het slapengaan water drinkt zul je sneller naar het toilet moeten. Dit kan je in je voordeel gebruiken als je ‘s ochtends moeilijk uit bed komt.

De behoefte om te plassen kan je een extra zetje geven om op te staan. Het is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De timing en hoeveelheid water zal je eerst moeten experimenteren. Het zou natuurlijk beter zijn als je ook zonder plasbehoefte uit bed komt.

Je kan ook een glas water op je nachtkastje zetten. ‘s Ochtends is een glas water niet alleen verfrissend, het kan ook je stofwisseling wakker maken. 

5. Langzaam beginnen 

Een goed begin is het halve werk, maar het begin is vaak het lastigst. Begin gewoon met de basis en ga rechtop zitten, als je eenmaal bent gestart kom je in een flow en zal de rest makkelijker worden. 

Een liggende positie associeert je lichaam ook met inactiviteit en slaap. Door simpelweg te gaan zitten kom je al in een andere staat. In de ruimte kunnen ze hier helaas geen gebruik van maken.

Weetje

Wist je dat astronauten moeilijker slapen omdat er door het ontbreken van de zwaartekracht geen lighouding meer is? Liggen is namelijk een belangrijke trigger voor het slapen.

6. Lichaamsbeweging

When your body moves your mind grooves. Je lichaam en psyche staan nauw met elkaar in verbinding.

Als je actief beweegt zal je mentaal ook een boost krijgen. Maak hier optimaal gebruik van en doe wat ochtendoefeningen.

Bovendien maakt je lichaam tijdens het sporten endorfines aan. Dit zijn geluksstofjes die je ochtend nog fijner kunnen maken.

7. Routine

Denk na over een leuke ochtendroutine waarmee je jezelf kan motiveren. Start je dag met wat lichaamsbeweging en goede kop koffie. Hierdoor komt je lichaam in een natuurlijk ritme.

Een routine heeft een extra voordeel.

Herhaalde acties zorgen voor een gewoonte en een gewoonte verandert vervolgens in een routine. Dankzij een routine wordt alles automatisch, ook het opstaan. 

Ga het ontwikkelen van een routine niet overhaasten. Hoe leuker je routine is, hoe makkelijker de uitvoering ervan zult zijn.

8. Denk aan je ontbijt

goed ontbijtJe kan mensen altijd wakker maken voor een lekker ontbijtje. Pas dit trucje bij jezelf toe en denk aan eten. 

Zorg ervoor dat je genoeg gezonde lekkernijen in huis hebt.

Niet uit bed komen en de geestelijke gezondheid

Niet uit bed kunnen komen kan een teken zijn van een psychische stoornis. Het kan ook een teken zijn van middelengebruik.

‘s Ochtends uit bed komen kan een heuse uitdaging zijn voor mensen die met angst, depressie of verslaving worstelen.

Houd hier rekening mee en ga eventueel langs een dokter.

Take home message

Niet iedereen zal ‘s ochtends uit bed stuiteren. De een heeft wat meer opstartproblemen, met name als je het laat hebt gemaakt. Maar hoe kan je beter je bed uitkomen?

Open je gordijnen zodat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt en juist het slaaphormoon melatonine blokkeert.

Sta bij de eerste wekker direct op en als dat niet gelijk lukt moet je in ieder geval gaan zitten. Geef jezelf een extra reden om op te staan door in de ochtend afspraken te plannen of een leuke ochtend routine te hebben. 

De een wordt zingend wakker terwijl de ander niet uit bed te slepen is. Maar voor degenen met opstartproblemen zijn er gelukkig meerdere manieren waarmee je gemakkelijker uit bed komt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Van de Werken, M., Giménez, M. C., Vries, B. D., Beersma, D. G., Van Someren, E. J., & Gordijn, M. C. (2010). Effects of artificial dawn on sleep inertia, skin temperature, and the awakening cortisol response. Journal of sleep research, 19(3), 425-435.