Beter Plassen: 10 Tips

In een gezonde situatie ontspan je het lichaam en zal de urinestroom vanzelf opgewekt worden. Normaal gesproken zou je de plas dus niet moeten forceren. 

Maar door verkeerde plasgewoonten kunnen plasproblemen ontstaan waardoor de toiletbezoeken moeizamer worden.

Bovendien kunnen door aandoeningen zoals blaasontstekingen of prostaatproblemen het plassen moeilijker worden.

Gelukkig kun je met een goede voorbereiding en wat handige tips beter plassen en plasproblemen voorkomen.

Dus hoe kun je beter plassen?

KORT ANTWOORD

Algemene manieren om het plassen te verbeteren zijn de kraan laten lopen, water drinken tijdens het plassen, handen in koud of warm water houden, perineum spoeling, wandelen en voorover buigen. Je kan het plassen aanmoedigen door om de 30 seconden simpelweg op je blaas te drukken met je vingertoppen. Dit is het gebied tussen je schaambeen en navel. Eventueel kun je aan pepermuntolie snuiven of de valsalva manoeuvre uitvoeren. Wees hier voorzichtig mee omdat de druk bij de valsalva manoeuvre oploopt.

Dit artikel vertelt je hoe je beter kunt plassen inclusief tips voor verschillende plasproblemen.

man gaat naar toilet

Algemene plastips

1. Volledige lediging

Als je je blaas niet volledig ledigt houd je een urinereservoir over waar bacteriën in kunnen gedijen wat tot urineweginfecties kan leiden. 

Ook vergroot het de kans op de vorming van pijnlijke blaasstenen. Je wilt dus niet dat het urine stilstaat, dit wordt ook wel ‘’stase’’ genoemd.

2. Niet ophouden

Vaak als je naar de wc moet komt er iets tussen waardoor je niet je behoefte kunt doen. Echter, het ophouden van de plas kan problemen veroorzaken zoals urineverlies en het overstrekken van de blaas. 

Probeer de plaspauze dus zo min mogelijk uit te stellen om toekomstige problemen te voorkomen.

3. Niet te vaak gaan

Je moet je plas dus niet ophouden, maar dat betekent niet dat je te vaak moet gaan. Je wilt je blaas natuurlijk niet aanleren om op de kleinste hoeveelheden urine te reageren. 

Dit kan namelijk averechts werken en tot overactieve blaassymptomen leiden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ‘s nachts moeilijker in slaap vallen en daarmee de kwaliteit van leven op een negatieve manier beïnvloeden. 

Een normale dagelijkse plasfrequentie ligt tussen 4 en 10 keer. Houd echter wel rekening met de oorzaken van meer toiletbezoeken zoals een urineweginfectie. 

Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen je blaas irriteren zoals koolzuur, alcohol, cafeïne, zure voedingsmiddelen, gekruid voedsel en chocolade.

4. Natuurlijke diuretica

Een aantal voedingsmiddelen beschikken over diuretische eigenschappen en kunnen de vochtafdrijving bevorderen zoals koffie, groene en zwarte thee, paardenbloemextract, watermeloenen, citrusvruchten, komkommers, wortelen, peterselie, heermoes, hibiscus en karwij.

5. Genoeg water drinken

vrouw met kan en glas water in handDe adequate dagelijkse vochtinname voor gezonde volwassenen in een gematigd klimaat bedraagt voor vrouwen 2,7 liter en voor mannen 3,7 liter. 

Te weinig drinken veroorzaakt veel plasklachten. Je hydratatie kun je aan de kleur van je urine afleiden.

Zo kan een donkergele of amberkleurige urine een teken zijn van uitdroging terwijl een heldere urine een teken is dat je genoeg water drinkt. 

Bij een slechte hydratatie kan er ook een branderig gevoel of afwijkende geur op te merken zijn.

De blaas kan door de geconcentreerde urine namelijk geïrriteerd raken. 2-4 uur voor het slapengaan moet je de vochtinname wel beperken om nachtelijk plassen te voorkomen.

6. Niet persen

Ontspan de spieren rond je blaas om het ledigen te vergemakkelijken.

Als je je ontspant zullen de blaasspieren zich uit zichzelf gaan samentrekken. Het is niet de bedoeling dat je je buikspieren aanspant en gaat persen om zo extra druk op te bouwen. 

Het persen kan bij mannen een teken zijn van prostaatvergroting waarbij de prostaat de urinestroom belemmert en er dus meer druk nodig is.

Boven de toiletbril hangen kan de ontspanning belemmeren, het is voor vouwen daarom verstandiger om te gaan zitten.

7. Plassen voor het slapengaan

Door preventief te urineren kun je het nachtelijk opstaan op te plassen voorkomen. Je kan nachtelijk plassen ook voorkomen door de zout-, cafeïne- en alcoholinname te beperken.

Hopelijk kun je met deze tips beter plassen. Bij klachten is het uiteraard verstandig om naar de dokter te gaan om de precieze oorzaak te achterhalen.

Plassen en prostaatvergroting

Met de volgende tips kun mogelijk beter plassen bij prostaatvergroting.

Kegeloefeningen. Ga op het toilet zitten of ga staan en ga de spier waarmee je de plas kunt opwekken of kunt stoppen aanspannen. 

Lichaamsbeweging. Bij een gebrek aan lichamelijke activiteit ga je urine vasthouden. Het is daarom belangrijk om actief te blijven.

Urethraal melken. Door zachtjes in de penisbasis te knijpen kun je urine uit de plasbuis verwijderen waarmee nadruppelen voorkomen kan worden.

Meditatie. Spanning en nervositeit kan het plassen belemmeren. Meditatie kan deze spanning en nervositeit verlichten.

Overige tips;

  1. dubbel plassen
  2. neem de tijd om je blaas zo volledig mogelijk te ledigen
  3. ga gelijk naar het toilet als je moet en houd de plas niet op

Urineweginfectie

Met een aantal voedingsmiddelen kan je voorkomen dat bacteriën zich aan de urineweg hechten:

  1. bosbessen
  2. veenbessen
  3. frambozen
  4. andere bessen 

Dit is te danken aan een belangrijke verbinding in deze bessen. Bovendien kunnen ze de gezondheid van je urinewegen bevorderen.

Smoothies zijn een heerlijke manier om veel bessen binnen te krijgen en je gezondheid mee te bevorderen.

Trage urinestraal oorzaken

Mensen die beter willen plassen hebben mogelijk een trage urinestraal. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen waar rekening mee gehouden moet worden.

Een trage urinestraal kan veroorzaakt worden door:

  1. benigne prostaat hyperplasie (prostaatvergroting)
  2. frequente urineweginfecties
  3. blaaskanker
  4. prostaatkanker
  5. een verstopping in de urinewegen (in de nieren, blaas of urinebuis)
  6. beschadigde of verlittekende urinewegenen
  7. blaasfunctiestoornissen door zenuwafwijkingen

Take home message

Elke dag moet je plassen en het zou tot de eenvoudigste dingen moeten behoren. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend voor iedereen.

Bepaalde plasgewoonten kunnen vervelende plasproblemen in de hand werken. Je moet dus veelgemaakte fouten zien te voorkomen. 

Zo geven veel urologen simpele plasgewoonten mee waar veel patiënten al baat bij hebben.

Er zijn nog meer redenen waarom je beter zou willen plassen zoals bij een prostaatvergroting of urineweginfectie.

Bij urineweginfecties of prostaatproblemen moet je uiteraard de oorzaak behandelen. Ga hiervoor langs een arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Thorpe, A., & Neal, D. (2003). Benign prostatic hyperplasia. The Lancet, 361(9366), 1359-1367.

Chughtai, B., Forde, J. C., Thomas, D. D. M., Laor, L., Hossack, T., Woo, H. H., … & Kaplan, S. A. (2016). Benign prostatic hyperplasia. Nature reviews Disease primers, 2(1), 1-15.