Biceps Overbelast? Herken het Hieraan

De biceps zijn de meest overtrainde spieren. Overtraining is zowel de eerste en meest voorkomende trainingsfout.

Als je net bent begonnen met gewichtheffen of te weinig rust hebt genomen, kunnen je biceps tegen een plafond aanlopen en kun je te maken krijgen met blessures. 

Een overwerkte biceps komt nog wel eens voor. Maar er kan nog veel meer aan de hand zijn zoals een peesblessure, verrekking of een onevenwichtige spierbalans. Er zijn zelfs mensen die hun hele biceps niet meer kunnen aanspannen.

Dit artikel vertelt je een aantal mogelijke oorzaken die je klachten kunnen verklaren.

oudere man wijst met linker arm naar zijn aangespannen biceps

1. Overtraining

Als je je biceps traint zullen er microscopische scheurtjes ontstaan. Als je voldoende rust neemt zullen deze scheurtjes herstellen en zal er extra weefsel opgebouwd worden, omdat je lichaam het de volgende keer aan wilt kunnen.gespierde arm met dumbbell

Echter, als je biceps onvoldoende rust hebben gekregen en nog niet genezen zijn, is er sprake van overtraining.

Je spieren zullen niet groter worden. Integendeel, ze kunnen zelfs kleiner en zwakker worden.

Tekenen van overtraining zijn onder andere:

  1. langzamer herstel
  2. pijn, spanning
  3. langdurige spierpijn
  4. zware spieren
  5. niet kunnen trainen op een niveau dat voorheen te doen was
  6. een plateau bereiken of zelfs een achteruitgang

Houd er rekening mee dat er nog andere symptomen van overtraining zijn.

2. Overwerkte biceps

Bij overwerkte biceps is de spierbalans uit evenwicht iets waar veel mensen last van hebben.

Mogelijk heb je één arm tijdens een training zwaarder belast dan je andere arm. Als gevolg wordt de spier vermoeid. spieren sterk spier

3. Geblesseerde pees

Als je doorgaat met trainen terwijl je eigenlijk rust zou moeten nemen, kan de pees natuurlijk geblesseerd raken. 

Tijdens een zware training ontstaan er microscopische scheurtjes in je pezen, maar als je te veel gewicht verplaatst kunnen er scheuren optreden.

Als je lichaam de bewegen van de biceps blokkeert, heb je misschien een peesblessure.

Als je hem niet kan aanspannen kan er kan ook sprake zijn van verrekking, een overwerkte biceps of een slechte mind-muscleconnectie.

Je lichaam zal duidelijk maken dat je de biceps moet ontlasten. De spier wordt als het ware geblokkeerd en is onbeweegbaar. Dit is een beschermingsmechanisme van het lichaam.

4. Gescheurde pees

Een plotselinge pijn of een plopgeluid kan duiden op een gescheurde pees. Daarnaast zijn er nog meer tekenen van een gescheurde pees.

Als je de biceps niet meer samen kan trekken is er mogelijk sprake van een gescheurde pees. In dit geval zou je direct naar de arts moeten gaan. 

Littekenvorming kan het herstel en genezingsproces beïnvloeden.

5. Mind-muscleconnectie

Als je de biceps niet kunt aanspannen denk je al snel dat je biceps overbelast is, maar misschien is er helemaal geen peesprobleem.

Het kan ook door een slechte mind-muscleconnectie van de biceps komen. Zo moeten je brein en spieren goed samenwerken.Hersenen brein

Als je een beginner bent is die connectie er nog niet, zijn je spieren onderontwikkeld en kun je ze nog niet krachtig samentrekken.

De ernst van een blessure inschatten 

Als je last hebt van je biceps, kun je met een aantal vragen kun je een idee krijgen van de oorzaak en ernst:

  1. Heb je pijn aan de biceps tijdens het trainen? Mogelijk heb je een peesblessure waar misschien een behandeling voor nodig is. De peesweefsels kunnen makkelijker af gaan scheuren als je geen volledige rust neemt. 
  2. Kun je een herhaling in de lucht uit te voeren zonder gewicht te gebruiken? Functioneren de biceps helemaal niet meer dan is er misschien iets gescheurd. Alleen door naar de dokter te gaan kun je hier achter komen. Zo zal een gescheurde pees mogelijk operatief hersteld moeten worden.

En in de tussentijd kun je het beste even stoppen met trainen.

Take home message

In een poging om zo snel mogelijk grote armen te krijgen kan de biceps overbelast raken. In de sportschool krijgt de biceps wel heel veel aandacht waardoor je ze snel overtraint.

Is mijn biceps overbelast?

De biceps kan overwerkt zijn, maar misschien is er wat anders aan de hand.

Er kan ook sprake zijn van een verrekte pees, peesblessure of een gescheurde pees. Als je je biceps niet meer goed kan bewegen moet je naar een dokter gaan.

Als je een beginner bent en de biceps niet goed kan aanspannen. kan er ook sprake zijn van een slechte mind-muscleconnectie.

Deze lijst is echter niet volledig. Alleen een arts kan de juiste oorzaak achterhalen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Miyamoto, R. G., Elser, F., & Millett, P. J. (2010). Distal biceps tendon injuries. JBJS, 92(11), 2128-2138.