Periodiek vasten of zoals ze het in Amerika noemen, intermittent fasting, is een lifestyle waar je bewust langere periodes niet probeert te eten.

Door de gezondheidsvoordelen begint het langzamerhand steeds populairder te worden, maar vaak gaat verandering in gewoonten ook gepaard met nare bijwerkingen.

Bijwerkingen zijn normaal bij lifestyle veranderingen en zullen voor ieder mens verschillen. Sommige ervaren geen, terwijl andere overal last van hebben.

In deze blog beschrijf ik de tot nu toe bekende bijwerkingen van periodiek vasten en hoe je hier het best mee om kunt gaan.

1. Honger

De meest logische bijwerking, of eigenlijk gevolg van periodiek vasten is honger. De meeste mensen zijn gewend om heel de dag door te eten.

We werden een lange tijd gebombardeerd met het belang van ontbijt en meerdere maaltijden verdelen over de dag. 

We hebben er zelfs een uitdrukking voor: ’Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’.

Als je heel je leven al elke dag ontbijt en plotseling besluit om je ontbijt eens een keertje over te slaan, gaat je lichaam dat niet accepteren.

Je zult ontwenningsverschijnselen krijgen zoals honger, omdat je lichaam op schema wilt blijven.

Van mens tot mens zal deze bijwerking verschillen, omdat sommigen een vastere routine hebben dan andere.

Wanneer je sterke rituelen hebt, zoals ontbijtgranen voor het werk, zul je hier meer last van hebben dan mensen die soms spontaan hun ontbijt overslaan of zelfs vergeten te ontbijten.

Oplossing

Bij periodiek vasten kan je zelf bepalen vanaf welke tijd je begint de vasten. Gebruik dit in je voordeel en kies een ‘raam’ wat het beste past bij jouw huidige lifestyle.

Ben je een gedreven ontbijter en eet je vaak minder tijdens het avondeten? Begin je vast dan vroeger op de avond of in de namiddag, zodat je je vast tijdens het ontbijt kan breken.

 2. Mentale en fysieke vermoeidheid

Een plotselinge minder voedingsinname kan tot een laag bloedsuiker leiden. Hierdoor zul je minder energie en motivatie hebben voor alledaagse dingen zoals denken, sporten of het onderdrukken van emoties.

Ook geeft het lage insulinegehalte een signaal naar de nieren om meer water te lossen. Je zult door veel zout en vochtverlies uitdrogen en dat kan leiden tot hoofdpijn.

Alhoewel mentale en fysieke vermoeidheid een hele vervelende bijwerking kan zijn, is het meestal van korte duur.

Dat komt omdat je lichaam vrij snel went aan je nieuwe routine en door aanpassingen beter om leert te gaan met de nieuwe omstandigheden. Houd het dus nog even vol.

Oplossing

Zorg altijd dat je veel water drinkt. Beginnende vasters merken vaak al dat ze meer naar de WC gaan en een onlesbare dorst hebben.

Als je hoofdpijn krijgt of vermoeid raakt, kan het helpen om wat zout in te nemen. Een lekker glaasje bouillon of anders gewoon een lepel zout in je glas kan wonderen verrichten.

Probeer je in ieder geval vast te houden aan je nieuwe eetschema. Meer afwijking verwart je lichaam en vertraagt dus ook het aanpassingsvermogen van je lichaam naar het nieuwe leven.

vermoeid periodiek vasten

3. Misselijkheid en overgeven

Een beetje misselijkheid kan bij beginnende vasters wel eens voorkomen en is een gevolg van lage bloedsuiker.

Het kan ook een gevolg zijn van een ongezond dieet of andere gezondheidsproblemen.

Daarom is het belangrijk dat je misselijkheid niet te licht neemt en goed oplet of het niet verergert.

Mocht je merken dat de symptomen erger worden en je zelfs moet overgeven dan adviseren voedingsdeskundigen om direct te stoppen met vasten.

Oplossing

Een beetje misselijkheid kan wel eens voorkomen, maar als dit langer aanhoudt, of verergert is het verstandiger om een even een pauze te nemen en het later nog een keer te proberen.

Overgeven is een heel slecht teken en als je hier last van hebt, zou je het beste even langs te huisarts kunnen gaan.

4. Slechte adem

Een slechte adem komt door de verandering van brandstof in je lichaam.

Normaal gesproken wordt glucose omgezet in energie, maar als dit niet beschikbaar is, gaat je lichaam vet omzetten in een proces genaamd ketosis. Bij dit proces komt aceton vrij, wat onder andere verantwoordelijk is voor de stank.

Het is goed nieuws, omdat je dan bewijs hebt dat je in ketose zit, maar het kan zeker vervelend zijn. Gelukkig kan je dit op een aantal manieren verminderen.

Oplossing

Veel water drinken helpt om de afvalstoffen uit te plassen. Ook minder proteïne eten, omdat afbraak van proteïne bijdraagt aan de slechte adem.

Verder kan je natuurlijk ook regelmatig je mond spoelen en je gebit goed onderhouden.

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Davies, M. J., Baer, D. J., Judd, J. T., Brown, E. D., Campbell, W. S., & Taylor, P. R. (2002). Effects of moderate alcohol intake on fasting insulin and glucose concentrations and insulin sensitivity in postmenopausal women: a randomized controlled trialJama287(19), 2559-2562.

Bell, R. A., Mayer-Davis, E. J., Martin, M. A., D’Agostino, R. B., & Haffner, S. M. (2000). Associations between alcohol consumption and insulin sensitivity and cardiovascular disease risk factors: the Insulin Resistance and Atherosclerosis StudyDiabetes care23(11), 1630-1636.