Blaar op Tandvlees: 7 Oorzaken en Behandelingen.

Je tandvlees kan gemakkelijk geïrriteerd raken door verschillende factoren, zoals het eten van te veel suiker, het roken van sigaretten of het niet goed poetsen van je tanden. 

Een veelvoorkomend probleem dat kan optreden als gevolg van geïrriteerd tandvlees is een blaar op het tandvlees. 

Hoewel een blaar op het tandvlees meestal niet ernstig is, kan het ongemak veroorzaken. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk verlichten.

Het is belangrijk om te begrijpen waar het vandaan komt en hoe je het kunt behandelen. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en behandelingen van een blaar op het tandvlees.

pijnlijke mond kies tandvlees

1. Irritatie door hete of gekruide voeding

Het eten van voedsel dat te heet of te gekruid is, kan het tandvlees irriteren en een blaar veroorzaken. 

Dit komt doordat de hitte of de kruiden het tandvlees kunnen beschadigen en leiden tot een ontsteking die de vorming van een blaar kan veroorzaken. 

Als je vaak te heet of te gekruid voedsel eet, kan het verstandig zijn om je dieet aan te passen of tijdelijk te verminderen om verdere irritatie van het tandvlees te voorkomen.

2. Trauma aan het tandvlees

Het tandvlees kan ook beschadigd raken door hard poetsen, flossen of een tandheelkundige behandeling, zoals het trekken van een tand. 

Dit kan leiden tot irritatie of zelfs een bloeding, waardoor er een blaar op het tandvlees kan ontstaan. 

Wees dus voorzichtig bij het poetsen en flossen van je tanden en om eventuele tandheelkundige behandelingen zorgvuldig op te volgen om letsel aan het tandvlees te voorkomen.

3. Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees, zoals bij gingivitis of parodontitis, kan er ook toe leiden dat je een blaar op het tandvlees krijgt. 

Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door een ophoping van bacteriën en plaque op de tanden en het tandvlees. 

Een goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen van je tanden, kan ontstekingen helpen voorkomen en de vorming van blaren helpen verminderen.

4. Allergische reacties op tandpasta en andere producten 

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in tandpasta, mondwater of andere mondverzorgingsproducten, wat kan leiden tot irritatie of een blaar op het tandvlees. 

Als je vermoedt dat je allergisch bent voor een bepaald product, stop dan met het gebruik ervan en raadpleeg een tandarts voor verdere behandeling.

5. Infecties

Een infectie, zoals een virale infectie zoals herpes simplex virus of een bacteriële infectie kunnen ook een blaar op tandvlees veroorzaken. 

Zo kan een virale infectie zoals het herpes simplex virus leiden tot een koortslip op het tandvlees, terwijl een bacteriële infectie blaarvorming kan veroorzaken. 

Raadpleeg een tandarts als je denkt dat je een infectie hebt, omdat deze behandeld kan worden met medicijnen.

6. Hormonale veranderingen

Ook hormonale veranderingen kunnen voor een blaar op het tandvlees zorgen. 

Bijvoorbeeld, vrouwen die menstrueren of zwanger zijn, kunnen last hebben van gezwollen en gevoelig tandvlees als gevolg van hormonale veranderingen. 

Dit kan vervolgens blaarvorming op het tandvlees veroorzaken. 

Zorg dus voor een goede mondhygiëne en raadpleeg eventueel een tandarts om verdere irritatie of ontsteking van het tandvlees te voorkomen.

7. Ernstige aandoening

Het is belangrijk om te weten dat een blaar op het tandvlees in sommige gevallen kan wijzen op een ernstigere aandoening, zoals een tandvleesinfectie of orale kanker. 

Raadpleeg daarom altijd een tandarts als je een blaar op het tandvlees hebt die niet binnen een week verdwijnt of als je andere symptomen ervaart, zoals pijn of zwelling.

Aandachtspunten 

  1. Herstel en behandeling. In de meeste gevallen geneest een blaar op het tandvlees vanzelf binnen enkele dagen tot een week en is er geen specifieke behandeling nodig. Het is echter belangrijk om de mondhygiëne op peil te houden door regelmatig te poetsen en flossen om verdere irritatie of infectie te voorkomen. Als de blaar pijnlijk is, kan een pijnstiller zoals paracetamol verlichting bieden.
  2. Voorkomen. Om blaren op het tandvlees te voorkomen, moet je een goede mondhygiëne behouden en tandheelkundige behandelingen regelmatig laten uitvoeren. Vermijd ook het bijten op harde of scherpe voorwerpen, zoals pennen of ijsblokjes, omdat dit het tandvlees kan beschadigen.
  3. Wanneer moet je naar de tandarts. Als de blaar op het tandvlees na een week nog steeds niet verdwijnt, als er andere symptomen optreden, zoals pijn of zwelling, of als er een witte of rode bult op het tandvlees verschijnt, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen. De tandarts kan bepalen of er sprake is van een onderliggende aandoening die behandeld moet worden.
  4. Complicaties. Hoewel blaren op het tandvlees meestal onschadelijk zijn, kunnen ze in sommige gevallen leiden tot complicaties, zoals een tandvleesinfectie of abces. Raadpleeg een arts als de blaar op het tandvlees blijft groeien, gaat bloeden, of als er pus of vocht uitkomt. Zo kun je mogelijke complicaties helpen voorkomen.

Onthoud dat een goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controle de beste manieren zijn om blaren op het tandvlees te voorkomen en te behandelen. 

Tandheelkundige behandelingen

Tandheelkundige behandelingen, zoals het trekken van een tand of het plaatsen van een beugel, kunnen soms leiden tot blaren op het tandvlees. 

Bij het trekken van een tand wordt de tandwortel uit het tandvlees getrokken, waardoor er een leeg gat ontstaat dat moet genezen. 

Dit genezingsproces kan soms gepaard gaan met een blaar op het tandvlees.

Bij het plaatsen van een beugel worden er brackets op de tanden geplaatst, en deze worden verbonden met een draad die de tanden op hun plaats houdt. 

Dit kan soms voor geïrriteerd tandvlees zorgen, wat kan resulteren in blaren op het tandvlees.

Dit kan vooral gebeuren in het begin, wanneer je net begint met het dragen van de beugel.

Onthoud dat dit soort blaren meestal vanzelf genezen, maar als je last hebt van pijn, ontsteking of koorts, is het verstandig om contact op te nemen met je tandarts.

Blaar op tandvlees of aft?

Een blaar op het tandvlees kan worden verward met aften, maar het zijn eigenlijk twee verschillende aandoeningen. 

Aften. Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes die zich vormen in de mond, meestal op het slijmvlies van de lippen, wangen, tong of het zachte gehemelte. Ze hebben een witte of gele kleur en een rode rand eromheen. Aften worden vaak veroorzaakt door stress, letsel aan de mond, hormonale veranderingen, een tekort aan voedingsstoffen of een reactie op bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen.

Blaar. Een blaar op het tandvlees daarentegen is een met vocht gevulde bult die zich op het tandvlees kan vormen als gevolg van irritatie of letsel aan het tandvlees. Een blaar op het tandvlees kan een heldere of gele vloeistof bevatten en kan gepaard gaan met pijn, zwelling of gevoeligheid in het getroffen gebied. Hoewel een blaar op het tandvlees meestal niet ernstig is, is het belangrijk om het te laten controleren door een tandarts om andere mogelijke oorzaken van het letsel uit te sluiten en de juiste behandeling te krijgen.

Take home message

Samenvattend, een blaar op het tandvlees kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals tandheelkundige behandelingen, infecties, letsel, hormonale veranderingen en allergische reacties. 

Om blaren op het tandvlees te voorkomen, is het belangrijk om goede mondhygiëne te hanteren, zoals regelmatig poetsen en flossen, en regelmatig naar de tandarts te gaan.

In de meeste gevallen zal een blaar op het tandvlees vanzelf genezen. Als de blaar echter aanhoudt, gepaard gaat met pijn, ontsteking of koorts, is het verstandig om contact op te nemen met je tandarts. 

Zij kunnen de situatie beoordelen en de juiste behandeling bieden indien nodig.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen