Bij Blaasontsteking Rust Nemen of Niet?

Vrouwen lopen vaak een urineweginfectie op. Bij een pijnlijk, branderig gevoel tijdens het plassen en vaker en dringender moeten plassen is het vaak weer zo ver.

Een blaasontsteking kan zorgen voor zwakte en vermoeidheid. Als je ziek bent moet je het normaal gesproken ook wat rustiger aan doen, dus moet je bij blaasontsteking rust nemen?

KORT ANTWOORD

Probeer bij een blaasontsteking zoveel mogelijk uit te rusten. Door rust te nemen, krijgt je lichaam de kans om te herstellen en kan het immuunsysteem de infectie effectief bestrijden. De behandeling bestaat meestal ook uit rust, veel water drinken en eventueel antibiotica.

Dit artikel vertelt je of je bij blaasontsteking rust moet nemen, andere thuisbehandeling om er vanaf te komen.

vrouw licht gebogen op de bank met handen op buik

Waarom rust bij blaasontsteking belangrijk is 

Bij een blaasontsteking rust nemen is belangrijk omdat het je lichaam de kans geeft om te herstellen en het immuunsysteem de kans geeft de infectie te bestrijden. 

Er zijn meerdere redenen waarom rust belangrijk is bij blaasontsteking.

  1. Vermindering van lichamelijke stress. Rusten helpt om lichamelijke stress te verminderen, wat het immuunsysteem kan versterken. Het immuunsysteem heeft voldoende rust nodig om optimaal te kunnen functioneren en infecties effectief te bestrijden.
  2. Bevordering van genezing. Rusten geeft het lichaam de kans om zich te concentreren op het herstelproces. Door rust te nemen, kunnen de ontstoken weefsels in de blaas genezen en kan het immuunsysteem de bacteriën effectief bestrijden.
  3. Voorkomen van complicaties. Bij onvoldoende rust kan de ontsteking verergeren en zich verspreiden naar andere delen van de urinewegen, zoals de nieren. Dit kan leiden tot ernstigere complicaties, zoals een nierinfectie. Rust kan dit helpen voorkomen door het lichaam de tijd te geven om de infectie te bestrijden en te herstellen.
  4. buikpijnVerlichting van symptomen. Blaasontsteking gaat vaak gepaard met symptomen zoals pijn en frequent urineren. Rusten kan deze symptomen helpen verlichten. Het geeft de blaas de kans om te herstellen en vermindert de druk op de ontstoken weefsels, waardoor pijn en het frequente gevoel van aandrang kunnen verminderen. 

Hoeveel rust moet je nemen?

De hoeveelheid rust die nodig is bij een blaasontsteking kan variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie en individuele factoren. 

Over het algemeen wordt aanbevolen om voldoende rust te nemen totdat de symptomen verbeteren en de infectie onder controle is.

Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen.

  1. Luister naar je lichaam. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je vermoeidheid, zwakte of andere tekenen van ziekte ervaart, betekent dit dat je lichaam nog steeds aan het herstellen is. Neem voldoende rust en geef jezelf de tijd die nodig is om te herstellen.
  2. Vermijd zware fysieke activiteit. Tijdens een blaasontsteking is het raadzaam om zware fysieke activiteiten te vermijden die extra stress op het lichaam kunnen leggen. Geef je lichaam de kans om te herstellen door rustig aan te doen en activiteiten te beperken die je vermoeien.
  3. Neem regelmatig rustpauzes. Zelfs als je niet volledig bedrust nodig hebt, is het nuttig om regelmatig rustpauzes in te lassen gedurende de dag. Probeer momenten van ontspanning te creëren, waarin je je kunt terugtrekken, ontspannen en je energie kunt herstellen.

Win altijd advies in bij een zorgverlener, zoals een huisarts, voor specifieke richtlijnen met betrekking tot rust en herstel bij een blaasontsteking. 

Zij kunnen jouw specifieke situatie beoordelen en aanbevelingen doen die het beste bij jou passen.

Behandelingsopties

De behandeling van een blaasontsteking bestaat uit zelfzorgadviezen, pijnstillers en eventueel een antibioticakuur.

Een blaasontsteking zal vaak vanzelf genezen. Als de dokter geen complicaties verwacht en je symptomen draaglijk zijn, zal er soms dus geen antibiotica worden voorgeschreven.

Maar soms zal er antibiotica nodig zijn dat meestal 1, 3, 5 of 7 dagen lang ingenomen moet worden.

Als er sprake is van een ongecompliceerde blaasontsteking zal antibiotica snel als doeltreffend zijn en bij de meeste vrouwen zullen de klachten meestal na 1-3 dagen minder worden.

Binnen 1-3 dagen zal de pijn en het branderige gevoel meestal verbeteren en een korte tijd daarna helemaal weg gaan.

Er zijn ook nog een aantal zelfzorgadviezen. De volgende dingen kunnen helpen bij milde symptomen.

  1. tot 4 maal daags paracetamol
  2. regelmatig plassen
  3. veel water drinken
  4. vloeibare paracetamol bij kinderen
  5. seks vermijden
  6. warmwaterkruik over de onderbuik 
  7. blaas irriterende dranken vermijden zoals alcohol, koffie en vruchtensap

Heb je wel een blaasontsteking?

Je kunt bij blaasontsteking rust nemen, maar heb je überhaupt wel een blaasontsteking? Je kunt een idee krijgen aan de hand van de veelvoorkomende symptomen van blaasontsteking.

  1. branderig gevoel tijdens het plassen
  2. vaak kleine hoeveelheden urine plassen
  3. sterke, aanhoudende plasdrang
  4. sterk ruikende, donkere of troebele urine
  5. bloed in de urine
  6. lichte koorts
  7. drukkend gevoel in de onderbuik
  8. pijn onder in de buik
  9. bekken ongemak

Bovendien zijn er een aantal symptomen die op een nierinfectie kunnen duiden waarbij je direct medische hulp moet inschakelen.

Een onderzoek van de urine kan een blaasontsteking vaststellen, maar dit zal niet altijd nodig zijn.

Eventueel kan de blaas verder onderzocht worden en kunnen oorzaken van blaasontsteking met röntgenonderzoek of echografie opgespoord worden.

De boosdoener

Een blaasontsteking wordt vaak door een poepbacterie in de urinebuis veroorzaakt.

Poepbacteriën kunnen de urinebuis namelijk makker bereiken omdat de weg van de urinebuis naar de blaas bij vrouwen korter is (4 cm).

Er zijn nog meer mogelijke oorzaken. 

  1. langdurig gebruik van een katheter.
  2. bepaalde geneesmiddelen
  3. irriterende hygiënische producten
  4. stralingsblootstelling

Take home message

Elk jaar krijgen zo’n 150 miljoen mensen een blaasontsteking. Er zijn verschillende dingen die je daartegen kunt doen, maar moet je bij een blaasontsteking rust nemen?

Neem zoveel mogelijk rust. Rust nemen kan namelijk helpen om er op een natuurlijke wijze vanaf te komen.

Maar heb je wel een blaasontsteking? Je kunt een blaasontsteking herkennen aan onder andere vaker, dringender moeten plassen, een brandend, pijnlijk of drukkend gevoel in de onderbuik, pijnlijk of prikkend gevoel tijdens het plassen, sterk ruikende, donkere of troebele urine, bekkenongemak en bloed in de urine.

Er is niet altijd antibiotica nodig, want het zal vaak vanzelf genezen. In de meeste gevallen zal een blaasontsteking na ongeveer drie dagen verdwijnen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Gupta, K., Grigoryan, L., & Trautner, B. (2017). Urinary tract infection. Annals of internal medicine, 167(7), ITC49-ITC64.