Blijft de Baby Huilen Na Voeding? 4 Oorzaken

Hoe kan het toch dat je baby blijft huilen na voeding? Iets waar je je als ouder natuurlijk snel zorgen om maakt.

Van maagzuur tot een ophoping van lucht, de mogelijk oorzaken variëren. Er zijn ook een aantal tekenen die je een idee van de oorzaak kunnen geven.

Dit artikel vertelt je waarom je baby na de voeding kan blijven huilen.

baby huilt op schouder moeder

1. Luchtophoping

Tijdens het eten slikken baby’s lucht in waardoor er een ophoping van lucht kan ontstaan. Dit kan na elke voeding leiden tot boeren en huilen. Erg oncomfortabel dus.

Jammer genoeg kunnen deze klachten wel een half uur aanhouden. Het teveel aan lucht moet natuurlijk eerst uit je maag verdwijnen.

Deze ophoping van lucht kan door het volgende veroorzaakt worden:

2. Te veel eten

Ook door overvoeding kunnen baby’s lucht inslikken. Dit kan een aantal vervelende symptomen veroorzaken waaronder:

  1. windjes
  2. ongemak in buik
  3. huilen
  4. een losse ontlasting
  5. meer overgeven dan gewoonlijk

Misschien is er iets anders aan de hand.

3. Maagzuur

Als er maagzuur in je slokdarm stroomt wordt er gesproken van reflux. Dit kan symptomen veroorzaken waaronder huilen en niet tot rust komen.

Tijdens of kort na het eten kunnen er symptomen optreden zoals hikken, hoesten, melk ophoesten, misselijkheid, onrust, schrokken of slikken en niet in gewicht aankomen omdat ze onvoldoende binnenkrijgen.

4. Voedselintolerantie of allergie

Mogelijk heeft je baby een voedselintolerantie of een voedselallergie. Hier zitten grote verschillen tussen.

Bij een voedselintolerantie heeft je lichaam bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde enzymen waardoor je het voedsel niet goed kan verdragen.

Bij een voedselallergie reageert je immuunsysteem op het voedsel en ontstaat er een allergische reactie. 

Met een voedseldagboek kun je eventuele verbanden in kaart brengen. Bij het vermoeden op een allergie moet je direct contact opnemen met je dokter.

5. Langdurig huilen (koliek)

In de eerste drie maanden is het normaal als je baby regelmatig huilt, maar als je baby urenlang huilt, kan er sprake zijn van koliek waarbij er geen duidelijke oorzaak is. Naar schatting heeft 20% van de alle baby’s koliek.

Hierbij huilt de baby dagelijks minstens drie uur, wekelijkse drie of meer dagen en is de baby jonger dan drie maanden.

In ieder geval iets om rekening mee te houden. Gelukkig zou koliek na 3-4 maanden moeten verbeteren.

Baby boert niet

Overtollig lucht zullen baby’s via het boeren oplossen, maar als je baby geen boeren laat ben je misschien bezorgd.

Zo kunnen er pijnklachten ontstaan als het lucht opgesloten raakt. De baby kan met pijn wakker worden, wakker worden om te boeren of in de wieg overgeven.

Houd er wel rekening mee dat niet alle baby’s boeren zullen laten. Zo kan een oudere baby leren om het overtollige lucht gewoon niet meer in te slikken. 

Vanaf 4-6 maanden hoeven de meeste baby’s niet meer te boeren. Als ze langzamer eten zullen ze ook minder lucht binnenkrijgen. 

Als er sprake is van opgesloten gas wil je het natuurlijk herkennen. 

Als je baby huilt, woelt of vaak spuugt maar geen boertjes laat, heeft je baby waarschijnlijk te veel lucht binnen gekregen.

Als de baby zich bij het voeden wegtrekt of kronkelt moet een baby vaak ook boeren. Anderzijds als de baby geen ongemakkelijk gevoel heeft en ook geen boertjes laat hoeft je baby waarschijnlijk geen boertje te laten.

Take home message

Huilgedrag en huilproblemen komen in de eerste levensmaanden erg veel voor. Het wordt bij sommige moeders en kinderen echter met ongunstige uitkomsten geassocieerd.

Waarom blijft baby huilen na voeding?

Er kan sprake zijn van een luchtophoping omdat baby’s tijdens het eten lucht inslikken. Dit kan tot boeren en huilen leiden. Ook door overvoeding kan een baby meer lucht gaan inslikken.

Houd ook rekening met andere oorzaken zoals terugstromend maagzuur (reflux) wat tot aanzienlijke symptomen kan leiden waaronder een geringe toename in gewicht.

Mogelijk is er sprake van koliek, een huilende baby waarbij er geen duidelijke oorzaak aangetroffen wordt en wat dokters ook niet kunnen behandelen, maar wat na 3-4 maanden betere zou moeten worden.

Hopelijk hebben deze mogelijke oorzaken je enig idee gegeven. Dit lijstje is niet compleet, alleen een arts kan de juiste oorzaak vaststellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Douglas, P. S., & Hill, P. S. (2011). The crying baby: what approach?. Current opinion in pediatrics, 23(5), 523-529.