Bloedvaatjes Dichtbranden: de Procedure en Bijwerkingen

Bloedvaatjes dichtbranden kan nodig zijn bij neusbloedingen, operaties of het verwijderen van wratten of tumoren.

Zo kan het bloedingen beperken, ongewenst weefsel verwijderen of schade helpen beperken. 

Er zijn dus verschillende toepassingen, maar in dit artikel zullen we het voornamelijk gaan hebben over bloedvaatjes dichtbranden bij neusbloedingen.

Voordat je dit ondergaat wil je er natuurlijk meer over weten, zoals de stappen die doorlopen worden, de technieken die gebruikt worden en de eventuele bijwerkingen die op kunnen treden.

man bij dokter

Neusbloedingen en bloedvaatjes dichtbranden

De kleine tere bloedvaatjes in je neus kunnen makkelijker beschadigd raken en dus ook gemakkelijk gaan bloeden. Veel mensen willen daarom bloedvaatjes dichtbranden. 

Een blootliggend bloedvat in de neus is waarschijnlijk de oorzaak van frequente neusbloedingen. Vandaar dat deze procedure kan helpen.

vrouw met een bloedneus met een bebloede tissueHet dichtbranden van bloedvaatjes sluit je bloedvaten af. Hierdoor ontstaan er littekenweefsels waarmee bloedingen in het vervolg voorkomen kunnen worden.

Hoe worden bloedvaatjes dichtgebrand

Voor het dichtbranden van bloedvaatjes kan een chemisch of elektrisch apparaat gebruikt worden. 

Voordat de procedure kan beginnen zul je neus sieraden moeten verwijderen. 

  1. Verdoving. Voordat je bloedvaatjes dichtgebrand en dichtgeschroeid worden, zal de neus eerst plaatselijk verdoofd worden. Dit kan ook onder algehele narcose gebeuren in een operatiekamer. 
  2. Staafje. Meestal wordt er een staafje gebruikt dat zilvernitraat bevat. Dit is een chemische stof die maximaal 10 seconden tegen de plek wordt aangehouden.
  3. Inpakken. Nadat de bloedvaatjes zijn dichtgebrand zullen de neusgaten ingepakt worden met een kompres. Hiermee kunnen eventuele nabloedingen tegengegaan worden.
  4. oudere vrouw neemt een pil inPijnstiller. Je kunt last hebben van pijn waarvoor je medicijnen kunt krijgen. 

Het kan uitgevoerd worden om de ademhaling van je neus te verbeteren. Deze procedure kan daarom met andere procedures gecombineerd worden zoals neustendoscopie, sinuschirurgie, neuscauterisatie of septoplastie.

Het proces van het dichtbranden van bloedvaatjes kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke situatie en het te behandelen gebied. 

Sommige veelgebruikte technieken zijn elektrocoagulatie, lasercoagulatie en thermocoagulatie. 

Deze procedures worden meestal uitgevoerd door getrainde medische professionals, zoals dermatologen of KNO-artsen, in een klinische omgeving.

Na de procedure

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen na de procedure. Je wilt natuurlijk dat alles goed geneest en de druk niet te hoog wordt.

De volgende dingen moeten daarom 24 uur lang vermeden worden.

  1. neuspeuteren
  2. neus snuiten
  3. neus korsten verwijderen
  4. hoesten
  5. met gesloten mond niezen
  6. zware oefeningen
  7. zwaar tillen
  8. alcohol drinken
  9. plat liggen
  10. warme dranken drinken

Mogelijk heb je een antiseptische neuscrème gekregen. Als je neus niet meer bloed moet je het maximaal twee weken elke dag meerdere keren aanbrengen. Overleg altijd goed met de zorgverlener.

Wanneer worden bloedvaatjes dichtgebrand

Bloedvaatjes dichtbranden, ook wel bekend als coagulatie of elektrocoagulatie, is een medische procedure die wordt uitgevoerd om bloedingen te stoppen of ongewenste bloedvaten te verwijderen. 

Het proces maakt gebruik van hitte om de bloedvaatjes te coaguleren en te sluiten, waardoor ze niet langer bloed kunnen transporteren.

Er zijn verschillende situaties waarin het dichtbranden van bloedvaatjes wordt toegepast.

  1. Reguliere neusbloedingen. Mensen die regelmatig last hebben van neusbloedingen kunnen profiteren van het dichtbranden van de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Door specifieke bloedvaatjes te coaguleren, kunnen artsen de bloedstroom verminderen en herhaalde bloedingen voorkomen.
  2. Operaties. Tijdens chirurgische ingrepen kan het nodig zijn om bloedvaatjes te dichtbranden om bloedverlies te minimaliseren. Het dichtschroeien van kleine bloedvaatjes helpt bij het bevorderen van een beter zicht voor de chirurg en vergemakkelijkt de procedure. Het kan ook helpen bij het schoonhouden van de operatieplaats.
  3. Verwijderen van wratten of tumoren. Bloedvaatjes kunnen ook worden dichtgebrand bij het verwijderen van wratten, huidtumoren of andere goedaardige huidgroei. Door de bloedtoevoer naar de groei af te snijden, kan het dichtbranden van de bloedvaatjes helpen bij het verwijderen van de aandoening en het minimaliseren van bloedingen.

Bijwerkingen bloedvaatjes dichtbranden

Na de ingreep kun je zo’n 3-5 dagen last hebben van pijn en jeuk. Tegen de pijn kun je eventueel een pijnstiller nemen.

Zilvernitraat is een moderne behandeling en met een plaatselijke verdoving zal de procedure zelf gewoonlijk pijnloos zijn. 

Echter als de verdoving eenmaal is uitgewerkt kun je pijn hebben en kan de neus lopen. 

Er kan ook elektrocauterisatie gebruikt worden. Risico’s hiervan zijn pijn of licht ongemak, lichte bloedingen en infectie.

Take home message

Bloedvaatjes dichtbranden is een procedure die bij bijvoorbeeld neusbloedingen gebruikt wordt. Voordat je dat ondergaat wil je er natuurlijk meer over te weten komen. 

In je neus zitten allemaal kleine tere bloedvaatjes die gemakkelijk gaan bloeden. Het kan daarom ook voor kinderen gebruikt worden.

Met een kleine ingreep kan het bloedvat dichtgebrand worden waardoor het bloedende vat afgesloten wordt. 

Er ontstaan namelijk littekenweefsels die toekomstige bloedingen kunnen helpen voorkomen.

Er zijn verschillende methoden die op de slijmvliezen in de neus gebruikt worden.

De procedure kan bestaan uit een verdoving, een staafje chemisch zilvernitraat, inpakken van de neusgaten met een kompres en eventueel een pijnstiller.

De dagen na de ingreep kun je last hebben van pijn en jeuk.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen