Botscan bij Rugklachten: 6 Diagnoses

Je kan met een botscan rugklachten opsporen. Subtiele botbreuken zijn namelijk niet te zien op een röntgenfoto.

Bij de evaluatie van rugpijn kan een botscan van de wervelkolom daarom erg nuttig zijn. Het is een onderdeel geworden van het evalautieproeces. 

Bovendien kunnen botscans sommige botgerelateerde aandoeningen weken eerder dan een röntgenfoto opsporen. 

Van artrose tot onverklaarde botpijn, met botscans kunnen allerlei rugklachten opgespoord en geëvalueerd worden.

Dit artikel vertelt je waarom een botscan zo geschikt kan zijn bij rugklachten inclusief 6 rugklachten die op een botscan aangetoond kunnen worden.

vrouwelijke dokter kijkt naar botscan rug

Botscan diagnoses

De botscan behoort tot de oudste onderzoeken in de nucleaire geneeskunde. Een botscan wordt ook wel skeletscintigrafie genoemd. Het is een nucleaire beeldvormingstest met een zeer hoge gevoeligheid.

Op een botscan kan de activiteit in een gebied in kaart gebracht worden, of om preciezer te zijn de metabolische stofwisselingsactiviteit. 

Met een botscan kunnen zo botgerelateerde problemen, waaronder botbreuken, kanker, infecties,  artritis en onverklaarbare botpijn opgespoord worden.

Een studie heeft aangetoond dat een botscan het identificeren van de pijnbron nauwkeuriger maakt. Dit maakt sommige diagnoses mogelijk waardoor het management drastisch verandert.  

De meest mensen met rugklachten zullen op de hoge resolutie xSPECT-CT botscan een afwijking hebben. Maar ook een negatieve test kan erg nuttig zijn. 

In het geval van een botscan bij rugklachten kunnen meerdere gebieden aangedaan zijn.

1. Facetgewrichten

BIj rugklachten kunnen de facetgewrichten in de lumbale wervelkolom aangedaan zijn. Als dit de vermoedelijke oorzaak is kan een botscan nuttig zijn. Dit valt onder de nucleaire geneeskunde.  

Hierbij wordt een een radioactieve stof ingespoten die zich vervolgens aan de botten zullen hechten en op de scan op zullen lichten.

Terwijl een MRI en CT anatomische veranderingen aantoont kan een botscan een actieve facetgewricht artropathie aantonen. Dit maakt dus nogal uit. 

2. Artrose

Zo kan je artrose in de facetgewrichten hebben dat kan bijdragen aan spinale pijn.

Na een verdovings- en steroïdeninjectie in of rondom het gewricht (intra-articulaire of peri articulaire injectie) heeft maar liefst 96% van de patiënten minder pijn. 

Om deze reden werd een injectie in de gewrichtsruimte ook wel als een diagnostische test gebruikt. Het is nog steeds de gouden standaard wat betreft het opsporen van facet artropathie. 

3. Botbreuken

Op een röntgenfoto zijn verborgen botbreuken of verborgen botbreuken niet te zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stressfracturen. Een botscan kan dit oplossen.

Botscan botbreuken:

  1. vertebrale vermoeidheidsfracturen
  2. spanningsfracturen
  3. coccygeale, sacrale en bekkenfracturen

4. Infectie ontstekingen

Bij een botscan kunnen goedaardige botaandoeningen geëvalueerd worden zoals ontstekingen en infecties. Zo kunnen botinfecties (osteomyelitis) met een botscan gediagnosticeerd worden. 

Bovendien kan een botscan al botveranderingen opsporen voordat er structurele veranderingen optreden. Zo kan het een botinfectie weken eerder opsporen dan een conventionele röntgenfoto.

5. Kanker

Tot slot is de botscan ook de standaardprocedure bij het evalueren van uitgezaaide ziekte zoals prostaat-, borst- en longkanker.

Overige botscan diagnoses

Daarnaast kan een botscan het volgende aantonen:

  1. uitzaaiingen (botmetastasen)
  2. overbruggende osteofyten
  3. sacroiliitis
  4. pseudartrose
  5. dystrofische of heterotope of ossificaties
  6. enthesitis (adductoraanhechtingen, trochanter major)

Take home message

Met botscans kunnen botgerelateerde problemen opgespoord worden zoals botbreuken, artrose, artritis, sportblessures, onverklaarbare botpijn, tumoren en uitgezaaide ziekte.

Zo kan een botscan rugklachten aantonen zoals een probleem van de facetgewrichten, artrose, botbreuken, infecties en soms ook kanker.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Malham, G. M., Parker, R. M., Ballok, Z. E., Goss, B., Diwan, A. D., & Uribe, J. S. (2015). Bone scans are reliable for the identification of lumbar disk and facet pathology. Global spine journal, 5(1), 23-29.

Agrawal, A., Purandare, N., Shah, S., & Rangarajan, V. (2016). Metastatic mimics on bone scan:“All that glitters is not metastatic”. Indian Journal of Nuclear Medicine: IJNM: The Official Journal of the Society of Nuclear Medicine, India, 31(3), 185.