Brommend Geluid in Longen: 10 Oorzaken

Een brommend geluid in de longen kan een symptoom zijn van een aantal aandoeningen, zoals longontsteking, COPD of hartfalen. 

Dit soort geluiden kunnen vaak gehoord worden tijdens het luisteren naar de longen met een stethoscoop, maar het is niet altijd een teken van een ernstige aandoening. 

Het is wel belangrijk dat je dit geluid door een arts laat onderzoeken, om uit te sluiten dat het een symptoom is van een serieuzere aandoening. Het is namelijk mogelijk dat er een eenvoudige verklaring voor is. 

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van brommend geluid in longen.

dokter-legt-stethoscope-op-long-patient

Hoe ontstaat het brommende geluid?

Het brommende geluid in de longen ontstaat wanneer er vocht of lucht in de longen aanwezig is. 

Dit kan gebeuren wanneer er te veel vocht in de longen komt, bijvoorbeeld als iemand problemen heeft met de werking van het hart (congestief hartfalen) of wanneer er vocht tussen de longvliezen komt (pleurale effusie). 

Het kan ook gebeuren als er een probleem is met de normale luchtstroom in de longen, zoals bij chronische obstructieve longziekte (COPD) of bronchiëctasie (uitzetting van de luchtwegen).

longen luchtpijpHet mechanisme van het brommende geluid is als volgt: Wanneer lucht of vocht in de longen aanwezig is, kan dit leiden tot een verstoring in de normale luchtstroom. 

Dit kan gebeuren wanneer er een verstopping is in de luchtwegen, zoals bij COPD, of wanneer er een ophoping van vocht is, zoals bij congestief hartfalen. 

Deze verstoring in de luchtstroom zorgt ervoor dat de lucht in de longen niet normaal kan bewegen tijdens het in- en uitademen. 

Dit kan leiden tot een brommend geluid bij het luisteren naar de longen met een stethoscoop.

Het brommende geluid lijkt op het geluid van ritselende bladeren of knisperend papier.

Dit komt doordat het geluid ontstaat wanneer lucht of vocht in de longen beweegt en tegen de wanden van de longen of luchtwegen tikt.

Besef wel dat dit soort geluiden vaak gehoord kunnen worden tijdens het luisteren naar de longen met een stethoscoop, maar dat het niet altijd een teken van een ernstige aandoening is. 

Oorzaken van brommend geluid longen

Een brommend geluid in de longen kan verschillende oorzaken hebben. We zullen enkele van die oorzaken bespreken.

 1. Longontsteking. Een infectie van de longen die ontstaat door bacteriën of virussen. Het kan gepaard gaan met hoesten, koorts, kortademigheid en borstpijn.
 2. COPD (chronische obstructieve longziekte). Een chronische ontsteking van de luchtwegen die leidt tot blijvende verwijding en vernauwing van de luchtwegen. Het kan ook leiden tot longemfyseem en bronchiektasie. COPD is vaak een gevolg van roken of blootstelling aan luchtverontreiniging.
 3. Congestief hartfalen. Een hartaandoening waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot ophoping van vocht in de longen, wat kan leiden tot een brommend geluid in longen.
 4. Pulmonale fibrose. Een aandoening waarbij het longweefsel wordt vervangen door hard, stijf weefsel. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en een brommend geluid.
 5. Pulmonale hypertensie. hoge bloeddruk in de longslagaders. Dit kan leiden tot hart- en longproblemen, waaronder ook een brommend geluid in longen..
 6. Pleuritis. ontsteking van het borstvlies. Dit kan leiden tot pijn bij inademen en brommend geluid in longen.
 7. Bronchiëctasie. een aandoening waarbij de bronchiën (luchtwegen) verwijden en veranderen in buisvormige structuren. Dit kan leiden tot hoesten en brommend geluid in longen.
 8. Pneumothorax. een aandoening waarbij lucht in de borstholte terecht komt, waardoor de long kan instorten. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en brommend geluid in longen.
 9. Emfyseem. Een longaandoening waarbij het longweefsel wordt beschadigd en de longcapaciteit afneemt. Dit kan leiden tot kortademigheid en brommend geluid in longen.
 10. Pleurale effusie. Ophoping van vocht in de borstholte rond de longen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en brommend geluid in longen.
 11. Bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen zoals ACE-remmers en diuretica kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van brommend geluid in longen als bijwerking.

Houd er wel rekening mee dat deze lijst niet volledig is en er kunnen andere oorzaken zijn voor brommend geluid in de longen. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je dit geluid hoort, zodat ze kunnen uitvogelen wat de oorzaak is en een gepaste behandeling kunnen voorschrijven.

Aandachtspunten

Brommend geluid in de longen kan variëren in intensiteit, van zacht tot luid. Het kan variëren in locatie, afhankelijk van de oorzaak van het geluid. 

Locatie. Bijvoorbeeld, bij longontsteking zal het geluid vaak alleen in een specifiek gebied van de longen te horen zijn, terwijl bij COPD de brommend geluid in de longen vaak in beide longen te horen is.

Geluid. Het geluid kan ook variëren in frequentie, afhankelijk van de oorzaak van het geluid. Bijvoorbeeld, bij longontsteking zal het vaak frequent zijn, terwijl bij congestief hartfalen de brommend geluid in longen vaak minder frequent zijn.

Symptomen. Het geluid kan vaak worden geassocieerd met andere symptomen zoals hoesten, koorts, kortademigheid en borstpijn.

Wel of niet te horen. Tijdens het luisteren naar de longen met een stethoscoop kan het vaak gehoord worden, maar sommige oorzaken van brommend geluid in longen, zoals pulmonale hypertensie, kunnen niet worden gehoord met een stethoscoop.

Behandeling. Het geluid kan vaak aangepakt worden door behandeling van de onderliggende aandoening, zoals het behandelen van een infectie bij longontsteking of het behandelen van hartfalen bij congestief hartfalen.

Onthoud dat het alleen maar een symptoom is en niet een diagnose. 

Een arts zal de oorzaak van het geluid moeten vaststellen door middel van een aantal onderzoeken zoals bloedonderzoek, röntgenfoto of CT-scan, longfunctie test en eventueel een bronchoscopie of een thoraxdrainage.

Take home message

Wat zijn de oorzaken van een brommend geluid in longen?

Er zijn veel oorzaken van een brommend geluid in de longen. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken zijn longontsteking, COPD (chronische obstructieve longziekte), congestief hartfalen, pulmonale fibrose, pulmonale hypertensie, pleuritis, bronchiektasie, pneumothorax, emfyseem en pleurale effusie. 

Sommige medicijnen zoals ACE-remmers en diuretica kunnen ook bijdragen aan het ontstaan ervan. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen zodat de oorzaak van het geluid vastgesteld kan worden en een gepaste behandeling kan worden voorgeschreven. 

Dit geldt vooral als je meerdere symptomen ervaart in combinatie met het brommende geluid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen