Hoe Cola het Prikkelbare Darm Syndroom Verergert

Cola en prikkelbare darmsyndroom gaan niet goed samen. Cola bevat namelijk verschillende bestanddelen die de maag en darmen kunnen irriteren. 

Dus hoe verergert cola het prikkelbare darm syndroom?

KORT ANTWOORD

Het koolzuur, cafeïne, de kunstmatige zoetstoffen en grote hoeveelheden suikers kunnen invloed hebben op het prikkelbare darm syndroom. Zo kan het koolzuur het spijsverteringskanaal overprikkelen en voor een opgeblazen gevoel of winderigheid zorgen. Het cafeïne in cola is een stimulerend middel en kan het prikkelbare darm syndroom triggeren. Cola Light bevat sucralose dat de frequentie van de stoelgang kan versnellen. Bovendien kan te veel suiker diarree veroorzaken. Veel suikervrije dranken bevatten polyolen (xylitol, sorbitol, maltitol, mannitol) die PDS-symptomen kunnen veroorzaken.

Dit artikel vertelt je per bestanddeel hoe het je symptomen kan verergeren, de geschikte dranken inclusief of Cola Zero of Cola Light beter is dan gewone cola.

cola

Koolzuur overprikkelt je darmen

De bubbels in cola kunnen je darmen beïnvloeden. Het koolzuurhoudende water in cola kan namelijk een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. 

Er kunnen daarom flare-ups van PDS optreden bij mensen die gevoelig zijn voor koolzuurhoudende dranken. Het koolzuur kan gelukkig geen diarree veroorzaken. 

Als er maagdarmklachten en oprispingen optreden na het drinken van koolzuurhoudend water, kan je maar beter naar een alternatief zoeken.

Kortom, koolzuurhoudende dranken overprikkelen en irriteren het spijsverteringsstelsel.

Cafeïne verergert je klachten

Een belangrijk symptoom van het prikkelbare darm syndroom is diarree. Cafeïne in cola kan diarree versterken.

Cafeïne is namelijk een stimulerend middel dat alle systemen in je lichaam harder laat werken.

Cafeïne is dus minder onschuldig dan het lijkt. Het wordt door de Food and Drug Administration (FDA) zelfs als een geneesmiddel beschouwd. 

Naast het prikkelbare darm syndroom kan cola zelfs angst triggeren. Frisdranken met cafeïne gaan dus niet samen met PDS.

Daarnaast zit cafeïne onder andere in:

  1. koffie
  2. chocolade
  3. thee
  4. bepaalde vrij verkrijgbare pijnstillers

Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken symptomen

Naast gewone cola heb je ook suikervrije varianten die boordevol kunstmatige zoetstoffen zitten.

Vermijd suikervrije drankjes die de kunstmatige zoetstoffen polyolen bevatten. Polyolen kunnen PDS-symptomen veroorzaken.

Polyol zoetstoffen eindigen op -ol waronder xylitol, sorbitol, maltitol, mannitol. Daarnaast moet je ook isomalt vermijden.

Kortom, frisdrank en prikkelbare darm syndroom zijn geen goede combinatie.

Suikers leiden tot diarree

Te veel suiker en fructose kan diarree veroorzaken. Zo kan te veel frisdrank totpoepen toilet man fructose geïnduceerde osmotische diarree leiden en een hypokaliëmietekort veroorzaken, oftewel een te laag kaliumgehalte in het bloed. 

Hoewel dit misschien niet zo snel gebeurt is het wel goed om rekening mee te houden. 

Weetje

Wist je dat 1 glas cola (250 ml) bijna 7 suikerklontjes bevat? De gemiddelde Amerikaan drinkt jaarlijks maar liefst 170 liter cola. Dit zijn maar liefst 4760 suikerklontjes.

Is Cola Zero beter dan gewone cola voor PDS?

Dan luidt al snel de vraag welke variant cola het beste is betreft de symptomen van het prikkelbare darm syndroom.

Net zoals gewone cola bevatten zerocaloriedranken ook cafeïne en koolzuur. Maar er is nog meer.

Hoewel er niet veel specifieke informatie over beschikbaar is kan er wel wat gezegd worden over een bepaalde zoetstof in Cola Light.

De kunstmatige zoetstof sucralose kan het hormoon serotonine beïnvloeden dat de stoelgang en stemming reguleert. 

Hogere serotoninelevels kan de frequentie van de stoelgang versnellen. Sucralose en diarree houden dus met elkaar verband.

Geschikte dranken voor PDS

Naast frisdrank kan ook melk de  symptomen van het prikkelbare darm syndroom verergeren. Gelukkig zijn er alternatieven.

  1. groentesappen
  2. licht gezoete of ongezoete ijstheeintermittent fasting thee
  3. fruitsappen
  4. alternatieve melk
  5. cafeïnevrije koffie
  6. cafeïnevrije thee

Het is belangrijk dat je ingrediënten zoals honing, maisstroop  met een hoog fructosegehalte en  zoetstoffen van de hoge FODMAP-lijst vermijd.

Tips om de PDS-symptomen te verminderen

Naast cola zijn er meerdere boosdoeners die de symptomen van het prikkelbare darm syndroom kunnen verergeren.

Door ze uit je dieet te schrappen kan je een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree verminderen.

Boosdoeners PDS-symptomen:

  1. alcohol
  2. vette voedingsmiddelen
  3. geen melk vrouwgefrituurd voedsel
  4. hete kruiden
  5. gerookt voedsel
  6. melk
  7. suikerrijke voeding
  8. voedingsmiddelen met een hoog fructosegehalte
  9. bepaalde groenten: bonen, broccoli, en kool kunnen winderigheid veroorzaken
  10. room
  11. pizza

Met behulp van een voedseldagboek kan je in kaart brengen welke voedingsmiddelen precies je onaangename symptomen veroorzaken.

Dextrine in cola is goed voor prikkelbare darm syndroom

Cola bevat de vezelrijke stof dextrine. Dit is een onverteerbare stof die het vermogen om afvalstoffen te verwijderen kan verhogen.

De dextrine in cola laat je poepen en wordt gek genoeg door sommige mensen als gezond beschouwd.

Take home message

Veel mensen merken dat de symptomen van PDS verergeren na het drinken van cola. Maar hoe kan cola prikkelbare darm syndroom verergeren?

De bubbels, cafeïne, suikers en zoetstoffen kunnen je symptomen triggeren of verergeren. 

Bruisende of koolzuurhoudende dranken kunnen namelijk het spijsverteringsstelsel overprikkelen en daarmee de symptomen van het prikkelbare darm syndroom verergeren.

Cafeïne werkt stimulerend en kan diarree verergeren. Bovendien kan een teveel aan suikers ook tot diarree leiden.

Als het drinken van cola verband houdt met het prikkelbare darm syndroom, kan je het maar beter laten staan. Er zijn genoeg alternatieven waarmee je de vervelende symptomen kan vermijden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Koochakpoor, G., Salari-Moghaddam, A., Keshteli, A. H., Esmaillzadeh, A., & Adibi, P. (2021). Association of coffee and caffeine intake with irritable bowel syndrome in adults. Frontiers in nutrition, 8, 282.

Lenhart, A., & Chey, W. D. (2017). A systematic review of the effects of polyols on gastrointestinal health and irritable bowel syndrome. Advances in nutrition, 8(4), 587-596.