Conserveermiddel E211: Een Overzicht.

Conserveermiddelen houden ons voedsel langer vers. Er is een hele waslijst aan conserveringsmiddelen met allemaal verschillende nietszeggende E-nummertjes.

Dus wat is conserveermiddel E211?

KORT ANTWOORD

Conserveermiddel E211 is Natriumbenzoaat (natriumzout van benzoëzuur) dat op grote schaal in levensmiddelen wordt gebruikt. 

Het gaat het bederven van voedsel tegen zodat het langer houdbaar blijft. Bovendien kan het veranderingen in smaak, kleur, textuur en zuurgraad (pH) vertragen of zelfs voorkomen.

Het wordt ook als inmaakmiddel gebruikt. Conserveermiddel E211 is een voedseladditief dat internationaal goedgekeurd is.

Dit artikel vertelt je meer over e-nummers en conservingsmiddelen en welke conserveringsmiddelen er in alledaagse producten zitten.

Waar wordt conserveermiddel E211 in gebruikt?

Conserveermiddel E211 (natriumbenzoaat) wordt gebruikt om bedervende micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan.

Natriumbenzoaat wordt vaak gebruikt in vruchtensappen, snacks, dressings in salade, sauzen, augurken, specerijen en wijnen.

Daarnaast wordt het ook in andere producten gebruikt zoals tandpasta, cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten.

Is E211 veilig?

Conserveermiddel E211 wordt algemeen erkend als veilig. Het wordt door deskundigen als veilig geacht als het gebruikt wordt waar het voor bedoeld is. 

In levensmiddelen en smaakstoffen mag het gebruik worden met een maximum van 0.1%.

Je zult geen natriumbenzoaat in je lichaam opstapelen. Binnen 24 uur zal je lichaam het verwerken en uitscheiden via de urine. 

Echter kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor conserveermiddel E211. Als je een allergie vermoedt is het verstandig om een arts te raadplegen.

Welk conserveermiddel in brood?

Conserveermiddel beschikt over antimicrobiële eigenschappen waardoor bakkerijproducten langer vers blijven.

Als brood geen conserveringsmiddel zou bevatten zou je brood maar 3-4 dagen houdbaar zijn. Als je brood zelf maakt beschimmeld je brood dus ook sneller.

De veelgebruikte conserveringsmiddelen in brood:

  1. calciumpropionaat
  2. natriumbenzoaat
  3. kaliumsorbaat
  4. sorbinezuur

Calciumpropionaat wordt als het ideale conserveermiddel voor brood beschouwd. Calciumpropionaat heeft namelijk weinig invloed op het gistingsproces van het brood. Van nature zit Propionzuur in appels, granen, kaas en aardbeien.

Zelfgemaakt brood beschimmelt dus sneller, maar je kunt je brood langer vers houden met verschillende natuurlijke conserveringsmiddelen:

  1. kaneel
  2. knoflook
  3. gember
  4. ascorbinezuur
  5. kruidnagelolie
  6. mosterdolie
  7. honing

Lijst van conserveringsmiddelen 

Er is een breed scala aan conserveringsmiddelen waardoor je het overzicht al snel verliest. Daarom hebben we twee lijstjes van conserveermiddelen gemaakt. 

Anorganische conserveermiddelen. Waaronder zout (NaCl), nitrietzouten, nitraatzouten, zwaveldioxide (SO2) en sulfieten.

Natuurlijke conserveringsmiddelen. Waaronder zout, azijn, suiker, citroenzuur, citrusoliën,  alcohol, oregano-extract, hop, ricinusolie, rozemarijnextract, diatomeeënaarde, vitamine C, neemolie, druivenpitextract en gebufferde azijn.

Take home message

Conserveringsmiddelen gaan voedselbederf tegen waardoor voedingsmiddelen langer vers en houdbaar blijven.

Conserveringsmiddelen kunnen namelijk micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten remmen, vertragen of tot stilstand brengen. 

Als brood geen conserveringsmiddel zou bevatten zou het maar 3-4 dagen houdbaar zijn op kamertemperatuur. 

Er is een hele waslijst aan conserveringsmiddelen, en op de achterkant kun je verschillende nietszeggende e-nummers tegenkomen. 

Wat is conserveringsmiddel E211?

Conserveermiddel E211 is Natriumbenzoaat. Het wordt op grote schaal in levensmiddelen gebruikt.

Misschien ben je ook benieuwd welke conserveringsmiddelen er in je brood kunnen zitten. Veelvoorkomende zijn calciumpropionaat, natriumbenzoaat, kaliumsorbaat, en sorbinezuur.

Als je zelf brood maakt kun je natuurlijke conserveringsmiddelen gebruiken zoals gember, kaneel, knoflook, ascorbinezuur, kruidnagelolie, honing en mosterdolie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen