Conserveringsmiddel en Zelfdoding: Een Ernstige Trend

Zelfdoding is een zeer gevoelig onderwerp dat serieuze aandacht en zorg vereist. 

Helaas zijn er verschillende methoden die mensen in extreme gevallen kunnen overwegen, waaronder conserveermiddel. 

Wordt er bij zelfdoding conserveringsmiddel gebruikt?

KORT ANTWOORD

Helaas worden conserveringsmiddelen ook als gif gebruikt bij zelfmoorden. Het gebruik van het conserveringsmiddel natriumnitriet is in verband gebracht met een toenemend aantal vergiftigingen en zelfmoorden. 

Zelfs een lagere dosis kan levens kosten. Een sterfgeval aan conserveringsmiddelen kan op een natuurlijke dood lijken.

Wanneer het conserveringsmiddel Natriumnitriet (NaNO2) wordt ingenomen kan het potentieel dodelijk zijn. Zo verstoort dit conserveringsmiddel het vermogen om zuurstof te vervoeren in de rode bloedcellen.

Vandaar dat deskundigen aandringen op strengere voorschriften. Zeer kwetsbare individuen hadden toegang tot giftige conserveringsmiddelen op verschillende online marktplaatsen. Amazon, Ebay en andere marktplaatsen hebben de verkoop nu verboden.

Dit artikel vertelt je of bij zelfdoding conserveringsmiddelen worden gebruikt, inclusief de gevaren van conserveringsmiddelen.

volwassen man met de handen in het haar

Natriumnitriet zelfdoding

E250 (Natriumnitriet) is een wit zout dat als conserveringsmiddel wordt gebruikt. Het wordt vaak gebruikt bij het pekelen van vlees. Jammer genoeg wordt het ook bij zelfmoorden gebruikt.

Tussen 2015-2020 zijn er in Amerika 47 gevallen geweest van natriumnitrietvergiftiging. De meeste vonden echter plaats in 2019-2020.

ogen en computerschermOnline forums. Er is een toenemende trend waarbij voor zelfdoding conserveringsmiddel wordt gebruikt. Het lijkt op online forums aangestuurd te worden. Online gemeenschappen moedigen mensen aan om zelfmoord te plegen. Zo kochten mensen dit conserveringsmiddel als onderdeel van een zelfmoordkit.

Doseringen. Er wordt daar zelfs beschreven hoeveel je zou moeten doseren voor zelfmoord. Een zeer kwalijke ontwikkeling.

Rechtszaken. Omdat amazon een marktplaats werd voor natriumnitriet hebben nabestaande rechtszaken tegen het bedrijf aangespannen. Naast Amazon hebben andere online marktplaatsen ook de verkoop verboden.

Gevaren van conserveringsmiddelen

Conserveringsmiddel houdt ons voedsel dan wel langer vers en langer houdbaar, kunstmatige conserveringsmiddelen zijn jammer genoeg met gezondheidsproblemen in verband gebracht.

Dan vraag je je al snel af of conserveringsmiddelen veilig zijn. 

FDA geeft aan dat voor de meeste mensen alle gebruikte fysische en chemische conserveringstechnieken veilig zijn. 

Matiging blijft de sleutel, maar dit geldt natuurlijk voor alle dingen in het leven.

Helaas is er uit rapporten naar voren gekomen dat een aantal kunstmatige conserveringsmiddelen tot ernstige gezondheidsrisico’s kunnen leiden.

Boosdoeners. Het gaat om kunstmatige conserveringsmiddelen zoals zoals benzoaten, sulfieten, nitraten, sorbaten, formaldehyde, parabenen, BHT en BHA.

Risico’s. De gezondheidsrisico’s waar het om gaat zijn overgevoeligheid, allergie, hyperactiviteit, astma, zenuwschade en kanker.

Ademhalingsproblemen. Zo zouden conserveringsmiddelen bij astmapatiënten ademhalingsproblemen kunnen triggeren. 

Hartschade. Ook zou het hartweefsel kunnen verzwakken bij overmatige aanhoudende consumptie. Dit is met name gevaarlijk voor ouderen.

Kanker. Conserveermiddelen kunnen kankerverwekkende agentia vormen. Zo bevatten sommige levensmiddelen de conserveermiddelen genaamd nitrosaminen. Nitrosamine bevatten nitrieten en nitraten en wanneer dit met maagzuur vermengt kan deze kankerverwekkende agentia ontstaan.

Natuurlijke Conserveringsmiddelen in voedsel

Er zijn ook natuurlijke conserveermiddelen beschikbaar die bederf effectief kunnen vertragen:

 1. zout
 2. azijn
 3. suiker
 4. oregano-extract
 5. alcohol
 6. hop
 7. ricinusolie
 8. rozemarijnextract
 9. vitamine C
 10. diatomeeënaarde
 11. citroenzuur
 12. citrusoliën
 13. druivenpitextract
 14. neemolie
 15. gebufferde azijn

Take home message

Conserveringsmiddelen worden natuurlijk gebruikt om het voedsel langer vers te houden. Maar wordt er bij zelfdoding conserveermiddel gebruikt?

Een onderzoek heeft aangetoond dat het conserveringsmiddel natriumnitriet vaker wordt gebruikt bij zelfmoorden. Een lagere dosis kan al levens kosten. 

Dit conserveringsmiddel is in verband gebracht met een toenemend aantal vergiftigingen en zelfmoorden. 

Als je Natriumnitriet kan het dus dodelijk zijn. Dit komt omdat dit middel het vermogen om zuurstof te transporteren in de rode bloedcellen verstoort.

Nabestaanden hebben rechtszaken gevoerd tegen online marktplaatsen die het verkochten.

Nu hebben amazon, Ebay en andere marktplaatsen de verkoop verboden.

Misschien ben je ook benieuwd naar de gevaren van kunstmatige conserveringsmiddelen. Zo zijn nitraten, benzoaten, sulfieten, formaldehyde, sorbaten, parabenen, BHA BHT, in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals allergie, overgevoeligheid, astma, hyperactiviteit, zenuwschade en kanker.

Echter is het niet compleet duidelijk of gezondheidsproblemen direct door chemische conserveringsmiddelen worden veroorzaakt. 

Mogelijk ligt het aan een ongezonde levensstijl, want in ongezonde maaltijden kunnen conserveringsmiddelen zitten.

Het bespreken van de methoden die bij zelfdoding kunnen worden gebruikt, is echter problematisch en kan schadelijk zijn. 

Als je of iemand die je kent worstelt met suïcidale gedachten, raad ik je ten zeerste aan om professionele hulp te zoeken. 

Er zijn tal van organisaties en hulpverleners beschikbaar die gespecialiseerd zijn in het bieden van steun en begeleiding in moeilijke tijden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Stephenson, L., Wills, S., van den Heuvel, C., Humphries, M., & Byard, R. W. (2022). Increasing use of sodium nitrite in suicides—an emerging trend. Forensic Science, Medicine and Pathology, 1-8.