Constante Bloedneus: 8 Oorzaken

Maar liefst 60% van de mensen gaat een keer bloedneus krijgen, maar bij een constante bloedneus maak je je sneller zorgen. 

Je wilt natuurlijk niet te veel bloed verliezen. Als je een langere periode last hebt van neusbloedingen, kun je bijvoorbeeld bloedarmoede krijgen.

Als je bloedneus 20 minuten of langer duurt moet je direct naar de dokter. Ook bij een terugkerende bloedneus en bij hoofdletsel moet je naar de dokter. 

Zo kunnen frequente of hevige neusbloedingen op een onderliggend gezondheidsprobleem duiden zoals een bloedstollingsstoornis of hoge bloeddruk.

Dit artikel vertelt je veelvoorkomende oorzaken van een bloedneus.

vrouw met een bloedneus met een bebloede tissue

Oorzaken bloedneus

  1. Te hard of te vaak snuiten. Er zit een grote bloedvoorraad in je neus. Echter, de bloedvaatjes in je neus zijn erg dun en liggen dicht bij het oppervlak waar ook nog eens de huid dns is. De druk zal tijdens het snuiten hoger worden waardoor bloedvaatjes kunnen knappen en je een bloedneus kunt krijgen. Kortom, te hard of te vaak snuiten zijn drukverhogende momenten. Bovendien zal een beschadigd bloedvat de volgende keer sneller bloeden om het snuiten het korstje kan doen afbreken.jonge vrouw snuit neus
  2. Droge neusholte. Het is je vast wel eens opgevallen dat mensen in de wintermaanden vaker last hebben van neusbloedingen. De droge, koude lucht droogt de neus uit waardoor bloedvaten makkelijker beschadigd kunnen raken. Bovendien kan de droogheid het genezingsproces belemmeren en de kans op infecties verhogen.
  3. Seizoensverandering. Bloedingen kunnen vaker voorkomen als het seizoen verandert. Naast luchtvochtigheid, kunnen ook plotse drastische temperatuurveranderingen tot neusbloeding leiden. Hoewel je de seizoenen niet kan beïnvloeden kan je wel de temperatuurschommelingen minimaliseren en met luchtbevochteraars uitdroging van je neusweefsel voorkomen.
  4. Allergieën. De kans op een bloedneus neemt toe als er pollen in je omgeving en slaapkamer zijn. Het neusslijmvlies kan door allergieën gaan ontsteken en zwellen. Zoals hiervoor besproken zijn je bloedvaatjes dus erg kwetsbaar en door de zwelling van de allergie krijg je sneller een bloedneus. Bovendien kan het hoesten en niezen bij een allergie ook tot een bloedneus leiden. man met meerdere allergiën
  5. Infectie. Een infectie kan je neusslijmvlies onsteken en irriteren. Hierbij kunnen de onderste neusgaten geïnfecteerd zijn. Iets waar je rekening mee moet houden als je korstjes aan de binnenkant van je neus ziet. Ga dan langs de arts. 
  6. Verstopte neus. Mensen waarbij de neus regelmatig verstopt is hebben vaker een bloedneus. De bekleding van je neusholte kan namelijk door een chronische verstopping ontstoken raken. Bij het snuiten van de neus kan het weefsel dan beschadigen en een bloedneus veroorzaken. 
  7. Bloedverdunners. De kleine bloedvaatjes in je neus zijn erg kwetsbaar. Ze liggen namelijk dicht bij het neusoppervlak. Hierdoor kunnen ze makkelijker breken. Bloedverdunners zoals aspirine, warfarine en clopidogrel verhogen de kans op een bloedneus en kan een bloedneus ook nog eens ernstiger maken. 
  8. Acute bronchitis. Een acute bronchitis is dan wel zeldzaam, een bloedneus kan er wel een teken van zijn. Hierbij is er een virale of bacteriele ziekteverwekker die de luchtwegen heeft onstoken. Je kunt ook koorts ervaren. Er kan ook een zogeheten nasofaryngeale infectie ontstaan wat voor een bloedneus kan zorgen.

Overige oorzaken

  1. neuspeuteren
  2. antibiotica
  3. grote hoogtes
  4. neustussenschot afwijkingen
  5. vreemde voorwerpen in de neus
  6. neuspoliepen
  7. bloedziekten: bloedarmoede, laag bloedplaatjesgehalte
  8. neustumoren

Wat kan je tegen een bloedneus doen?

Een bloedneus kun je op verschillende manieren minimaliseren en helpen voorkomen:

  1. citrusvruchten: gaat slijmvorming tegenallerlei verse citrusvruchten
  2. eventueel de luchtvochtigheid verhogen tussen 60-64, met name in de slaapkamer 
  3. vitamine K
  4. als het mogelijk is bloedverdunners vermijden, zo beschikken ook aspirine, ginseng en vitamine E over bloedverdunnende effecten. Overleg dit met je arts. 

Probeer de onderliggende oorzaak aan te pakken, zorg dat de druk niet te hoog wordt. Ga dus niet te hard snuiten.

Als je er regelmatig last van hebt is het goed om naar de arts te gaan. Alleen een arts kan de juiste diagnose stellen.

Take home message

Iedereen heeft wel eens een bloedneus, maar het is erg vervelend als als je er voortdurend last van hebt. Dus waarom heb ik een constante bloedneus?

Veel voorkomende oorzaken van een bloedneus zijn te hard of te vaak snuiten, infectie of allergie wat tot ontsteking of slijmvliesirritatie leidt en zeer droge neusholten. 

Ook kan neus tijdens seizoensveranderingen erg droog worden, denk bijvoorbeeld aan de winter. 

Als je gezond bent en een bloedneus hebt is er meestal geen reden tot zorgen, maar bij een constante bloedneus is het verstandig om langs de dokter te gaan. Het kan in sommige gevallen echter een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Liu, D. T., Besser, G., Parzefall, T., Riss, D., & Mueller, C. A. (2020). Winter peaks in web-based public inquiry into epistaxis. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 277(7), 1977.