5 Oorzaken van Constante Brok in Keel

Van stress en brandend maagzuur tot spanning in de keelspieren, een brok in de keel kent meerdere oorzaken.

Aan de hand van de symptomen kun je een idee krijgen waar het vandaan komt.

Dit artikel vertelt je een aantal oorzaken van een constante brok in keel en hoe je het kunt verminderen.

vrouw-ligt-ziek-op-bed-en-voelt-aan-keel

5 oorzaken van een brok in de keel

 1. stressStress. Door een stressreactie zullen de spieren in je lichaam zich gaan aanspannen. Dit geldt ook voor de slikspieren. Als deze spieren verkrampen kun je een druk in de keel voelen of een brok in de keel. Bovendien wordt je door stress meer bewust van sensaties rond de keel.
 2. Zure reflux. Brandend maagzuur kan aanvoelen als een brok in de keel. Het kan ook voelen alsof er in een verstopping in de keel zit. Als er maagzuur vanuit je maag in de slokdarm terecht komt, kan namelijk er spierspanning of zwelling in het keelweefsel ontstaan. Als zure reflux de boosdoener is kun je ook last hebben van heesheid of het gevoel hebben alsof je je keel moet spoelen. 
 3. vrouw-schreeuwt-uit-angstAngst. Een constante brok in keel kan naast stress ook door angst veroorzaakt worden. Door angst kun je een gespannen gevoel in de keel ervaren. Het kan ook aanvoelen alsof er iets in de keel vastzit. Dit vastzittende gevoel wordt ook wel globusgevoel of globussensatie genoemd. Daarnaast zijn stress en angst de meest voorkomende oorzaak van keel knobbels. Veel mensen met ernstige stress of symptomen van angst hebben dergelijke knobbels. 
 4. Spanning in keelspieren. De hiervoor besproken globusgevoel kan ook veroorzaakt door een hogere spanning in de keel- en nekspieren. Ook kunnen spierkrampen of ongecoördineerd slikken een brok in de keel gevoel veroorzaken.
 5. Pijn. Door pijn in of rondom je nek kunnen je keelspieren extreem gespannen worden. Deze extreme spanning kan aanvoelen als beklemming, benauwdheid of een knobbelig gevoel. Dit geldt voor elke pijn in of rond je nek.
 6. Vergrote schildklier. Je schildklier bevindt zich in je hals onder de adamsappel. Als je schildklier abnormaal vergroot is heb je een struma. Hierbij kun je last hebben van zwelling aan de voorkant van je keel (en hals), benauwdheid, moeite met ademhalen, moeite met slikken en spanning.

Er zijn dus verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn gastro-oesofageale refluxziekte en angst.

Brok in de keel verminderen

Het kan even duren voordat je na een stressreactie of verhoogde staat van angst weer tot rust komt.

Als je eenmaal gekalmeerd bent kan het nog 15-20 minuten duren voordat het gevoel van een broek in de keel minder wordt.

Door de onderliggende oorzaak aan te pakken zoals zure reflux kan de brok in de keel minder worden of verdwijnen. 

Een brok in de keel kun je over het algemeen helpen verlichten door:

 1. verminderen van stress
 2. uitproberen van verschillende bewegingen en oefeningen met de nek, kaak of schouders.

Wat is een globusgevoel?

Globusgevoel is het pijnloze gevoel van een brok in de keel.

De meest voorkomende oorzaken zijn gastro-oesofageale refluxziekte en angst.

Zo kan het maagzuur in de luchtpijp in spierspasmen resulteren wat je het gevoel kan geven alsof er een voorwerp in je keel zit.

Globusgevoel kan op de volgende manieren omschreven worden:

 1. vreemd lichaam 
 2. verstikkend gevoel
 3. beklemmend

Vaak wordt een globusgevoel geassocieerd met:

 1. chronische hoest
 2. aanhoudend keelschrapen
 3. heesheid
 4. catarre

Naar de dokter

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer:

 1. een brok in de keel niet weggaat
 2. gepaard gaat met andere symptomen: waaronder pijn bij het slikken, onverklaarbaar gewichtsverlies, moeite met slikken

Alleen een dokter kan de juiste diagnose stellen. Eventueel wordt je doorverwezen naar een specialist.

Take home message

Een constante brok in de keel kan zelfs pijn gaan doen. Maar hoe kan dat toch? Waarom heb ik last van een constante brok in keel?

Oorzaken van een brok in de keel zijn onder andere stress, angst, zure reflux en spanning in de keelspieren.

Een zwelling aan de voorkant van de keel kan ook veroorzaakt worden door een vergrote schildklier.

Aangezien stress de voornaamste oorzaak is van een brok in de keel, zijn stressverlichtende oefeningen vaak de beste oplossing.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chevalier, J. M., Brossard, E., & Monnier, P. (2003). Globus sensation and gastroesophageal reflux. European archives of oto-rhino-laryngology, 260(5), 273-276.

Tokashiki, R., Yamaguchi, H., Nakamura, K., & Suzuki, M. (2002). Globus sensation caused by gastro epophageal reflux disease. Auris Nasus Larynx, 29(4), 347-351.