Constante Druk op Oren: Oorzaak en Tips

Op verschillende manieren kan er zich druk in de oren opbouwen. Het wordt omschreven als een naar gevoel dat moeilijk genegeerd kan worden en de concentratie enorm verstoort.

Dus waarom heb ik constante druk op oren?

KORT ANTWOORD

Oorzaken van oordruk zijn onder andere oorinfecties, een verstopte voorhoofdsholte, hoogte veranderingen tot zelfs vreemde voorwerpen die vastzitten. De buis van Eustachius is de meestvoorkomende plek waar je druk in het oor kunt krijgen. Je kunt de druk in de buis van Eustachius mogelijk verlichten door te slikken, kauwen, gapen of op een snoepje te zuigen. Eventueel kun je de valsalva manoeuvre gebruiken, maar je moet wel zeer voorzichtig zijn.

Dit artikel vertelt je de oorzaken van verstopte oren, waarom je je oren niet kan klaren en handige trucjes waarmee je je oren kunt klaren.

man last oren

Oorzaken van verstopte oren

Verstopping, vocht en oorsmeer in het oor zijn de meest voorkomende redenen waarom je je oren niet kan klaren. De anatomie kan dit verklaren. 

De zogeheten buis van Eustachius loopt tussen het middenoor en de achterkant van de neus. Bij een blokkade van deze buis zullen de oren dicht gaan zitten. 

Gewoonlijk kan de gehoorbuis dingen zoals vocht, ongewenst vuile en sluim van de oren naar de keel klaren.

Echter, als het vast komt te zitten kunnen de oren verstopt raken. Bijvoorbeeld na een verkoudheid of allergie. Als gevolg kun je de mensen om je heen misschien niet meer zo goed verstaan.

Oorzaken van verstopte oren zijn:

 1. vrouw last van orenoorontstekingen en oorinfecties 
 2. allergieën
 3. vergrote amandelen
 4. vreemde voorwerpen
 5. luchtdrukveranderingen: vliegtuig, bergen, duiken 
 6. ernstig hoofdletsel
 7. tumor

Hoe je de oren kunt klaren

Oren niet kunnen klaren is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er meerdere methoden die kunnen helpen. Probeer het uit maar wees zeer voorzichtig, met name bij de valsalva manoeuvre.

Met een aantal trucjes kan de buis van Eustachius weer geopend worden. Mogelijk werken deze voor jou.

 1. Slikken. Als je slikt kunnen de spieren die bij de buis van Eustachius betrokken zijn de oren helpen klaren. Kauwgom kan goed van pas komen..
 2. Gapen. Op commando gapen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar er is een oeroud trucje waarbij je naar de naar mensen om je heen moet kijken. Gapen is namelijk een sociale aangelegenheid.
 3. Warme washand en stoom. Door de druk in verstopte oren kan je last hebben van pijn. Door een warm washandje te gebruiken en tegen je gezicht te doen kun je de druk en pijn verminderen. Als je oren dicht zitten door een allergie of infectie kan stoom ook helpen. 
 4. Valsalva manoeuvre. Als de methoden hierboven niet geholpen hebben kun je misschien de valsalva manoeuvre proberen. Je moet wel erg voorzichtig zijn omdat snelle drukveranderingen de trommelvlies kunnen aantasten. De valsalva manoeuvre doe je als volgt:
 1. adem in
 2. adem vervolgens zachtjes via de neus uit terwijl je je neus dichtknijpt
 3. hierdoor ontstaat een hogere druk vanuit de borstkas waardoor de buis van Eustachius gedwongen wordt om zich te openen
 4. als je een ploppend geluid hoort is het gelukt 
 1. Medicijnen. Bij een allergie kun je de oren helpen klaren met topische nasale steroïden of neusdecongestiva. Pseudoefedrine kan bij een oorontsteking of oorinfectie helpen. Als er sprake is van van chronisch verstopte oren kunnen oorbuisjes worden aangebracht zodat het vocht eruit kan lopen.
 2. Druk verminderen op de sinus. Door de sinusverstopping tegen te gaan kan de druk verminderd worden. Vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen, naproxen of acetaminophen kunnen hierbij helpen. Het is ook mogelijk met een decongestivum, tabletten, neussprays, nasale corticosteroiden of beademingsbuisjes. Doe dit wel in overleg met een arts. 
 3. Tijd. Binnen uren of dagen kunnen verstopte oren vanzelf weer opengaan. Dit is afhankelijk van de specifieke oorzaak. Verstopte ten gevolge van water- of luchtdruk zullen bijvoorbeeld snel openen terwijl een verstopping door een sinusfunctie wel langer dan een week kan duren.
 4. Andere manieren:
 1. Luchtbevochtiger om te voorkomen dat de sinussen uitdrogen
 2. Warme douche om de pijn te verlichten 
 3. Hoofd hoog houden: zo kan voorover buigen namelijk de druk in je hoofd verhogen

Wanneer langs de huisarts

Ga naar de dokter als:

 1. je de oren na meerdere dagen nog steeds niet kan klaren
 2. je de onderliggende oorzaak niet weet

Vooral als een van de volgende symptomen aanwezig zijn:

 1. matige tot ernstige oorpijn
 2. koorts als volwassene hoger dan 38,3°C 
 3. verergerende oorpijn

Take home message 

Er zijn tal van oorzaken waardoor je oren dicht kunnen gaan zitten. Erg vervelend, zo kun je ook een constante druk op de oren ervaren.

Oordruk kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld infecties, verstopte voorhoofdsholte of zelfs een voorwerp dat in je oor vastzit.

Laat een dokter het onderliggende probleem opsporen om complicaties te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om de oren te klaren bijvoorbeeld door te slikken, te kauwen en te gapen. Eventueel kun je de valsalva manoeuvre toepassen maar wees zeer voorzichtig.

Deze manoeuvre verhoogt namelijk de druk en je wilt uiteraard niks beschadigen.

Soms gaan de oren pas na een paar dagen weer opengaan. Dit kan in sommige gevallen nog langer duren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wright, O. J., Wright, J. W., & Chambers, W. G. (2020). Blocked ears. InnovAiT, 13(5), 289-296.

Lloyd-Hughes, R., & McKay-Davies, I. (2015). Blocked ears. InnovAiT, 8(2), 90-97.