Constante Geur in Neus? 5 Oorzaken

Als je de enige in de omgeving bent die iets ruikt, dan kan het probleem mogelijk van binnen komen.

Af en toe ruiken we allemaal wel iets geks, maar als je voortdurend een onaangename geur of verrotte lucht ruikt, is er misschien wat meer aan de hand. 

Gelukkig zijn de meeste oorzaken die voor een slechte geur in de neus zorgen niet gevaarlijk. Maar chronische of ernstige klachten kan het de kwaliteit van leven flink belemmeren.

Waarom heb ik een constante geur in neus?

KORT ANTWOORD

Oorzaken van een rotte geur in je neus zijn onder andere sinusinfecties, neuspoliepen en Rhinoliths (schimmelbolletjes in sinusholten). Ook kunnen bepaalde medicijnen zoals Nitrieten en Fenothiazine restjes op de tong achterlaten die voor een vreemd geur kunnen zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn mondproblemen en een slechte orale hygiëne. Zo kunnen bacteriën in gaatjes zwavelgas produceren.

Daarnaast kan het ook aan een droge mond liggen omdat je speeksel nodig hebt om de zuren te neutraliseren. Houd ook rekening met zure reflux wat naast een slechte geur ook voor een metaalsmaak kan zorgen. Een ammoniakgeur kan zelfs veroorzaakt worden door een nierziekte. In dat geval zal je direct naar de dokter moeten.

Dit artikel vertelt je waar de constante geur in je neus vandaan zou kunnen komen.

vrouw alternerende neusademhaling

Wat is phantosmie?

Als je de enige bent die een geur in neus heeft, heb je misschien phantosmie. Een term waarmee olfactorische hallucinaties beschreven worden, oftewel hallucinaties met betrekking tot de reuk.

In werkelijkheid zijn er dus helemaal geen geuren, maar bij phantosmie kun je verschillende geuren hallucineren. Deze geuren kunnen aangenaam zijn maar je kunt er ook bijna ziek van worden.

Jammer genoeg gaat het meestal om slechte geuren die als volgt omschreven worden:

  1. jonge vrouw knijpt neus dicht door stankvies
  2. verbrand
  3. rot
  4. chemisch
  5. riool

Weet wel dat deze geuren komen en gaan en dus niet constant zijn. In ieder geval iets om rekening mee te houden.

Oorzaken van deze zogeheten nasale hallucinaties zijn bovenste luchtweginfectie, sinusinfectie, de ziekte van Parkinson, hoofdletsel, aanvallen en corona.

Sinusinfectie

Een sinusinfectie (sinusitis) wordt meestal door een virus veroorzaakt en kan het reukvermogen verstoren. Dit is te wijten aan de ontsteking en neusverstopping. 

Een sinusinfectie kan acuut of chronisch zijn. Symptomen zijn:

  1. te veel neussprayloopneus
  2. sinus pijn
  3. druk in je gezicht, sinus hoofdpijn
  4. hoest
  5. keelirritatie, keelpijn
  6. hese stem

Take home message

Onaangename geuren komen gewoonlijk van buiten de neus en niet van binnen de neus. Dus waarom heb ik een constante geur in mijn neus?

Het kan veroorzaakt worden door sinusinfecties, neuspoliepen, een slechte orale hygiëne, bepaalde medicijnen zoals Nitrieten en Fenothiazine, en een droge mond omdat je speeksel nodig hebt om de zuren te neutraliseren.

Oorzaken van een droge mond zijn uitdroging, mondademhaling, medicijnbijwerkingen, pijnstillers, speekselklieraandoeningen, plaspillen, decongestiva en antihistaminica.

Door de ontsteking en neusverstopping bij een sinusinfectie kan het reukvermogen aangetast worden. 

In de mond kunnen bacteriën onaangename gassen aanmaken die zich via de bijholten in je mond naar de neus verspreiden.

Maar dat was nog niet alles. Geuren die komen en gaan kunnen ook te wijten zijn aan nasale hallucinaties.

Tot slot moet je ook nog rekening houden met bepaalde voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, gember, thee, koffie en pittig voedsel. Echter zou je dat waarschijnlijk aan de geur in je neus wel herkend hebben.

Alleen een dokter kan tussen deze verschillende oorzaken differentiëren en de juiste diagnose vaststellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Slavin, R. G., Spector, S. L., Bernstein, I. L., Workgroup, S. U., Kaliner, M. A., Kennedy, D. W., … & Vandewalker, M. L. (2005). The diagnosis and management of sinusitis: a practice parameter update. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 116(6), S13-S47.