Een ijzersmaak in mond is zeer ongewoon en zet je gelijk aan het denken.
Van een slechte mondhygiëne tot een bloeding, een ijzersmaak kent vele oorzaken. Meestal is een metaalsmaak niet ernstig, maar het kan op een serieus gezondheidsprobleem duiden.
Dit artikel vertelt je 7 mogelijke oorzaken van een constante ijzersmaak in mond.
Oorzaken IJzersmaak
We hebben allemaal wel eens op onze tong gebeten en een bloedachtige smaak geproefd, maar er zijn nog veel meer oorzaken die een ijzerachtige of bloedachtige smaak in de mond achterlaten.
- Slechte mondhygiëne. Een tandheelkundige infectie, ontstoken tandvlees en geïnfecteerde tanden kunnen leiden tot bloedingen die vervolgens voor een metaalachtige smaak zorgen. Als je geen goede mondhygiëne hebt kunnen er tandvleesaandoeningen en tandinfecties ontstaan. Je moet de gezondheid van je tanden dus niet negeren.
- Lichamelijke activiteit. Wanneer je veel beweegt kun je een metaalachtige smaak krijgen. Er ontstaat dan namelijk een zeer hoge druk van het bloed door membraan naar je longen. Hierbij wordt de eigen anaërobe (toestand zonder zuurstof) drempelwaarde vaak overschreden
- Geneesmiddelen. Medicijnen die door je lichaam worden opgenomen komen via je speeksel naar buiten. Op deze manier kunnen sommige geneesmiddelen voor een ijzersmaak zorgen zoals:
- bloeddrukmedicijnen (captopril)
- antibiotica (claritromycine, tetracycline, metronidazol)
- metformine (tegen diabetes)
- allopurinol (tegen jicht)
- methazolamide (voor glaucoom)
- lithium (voor bepaalde psychiatrische stoornissen)
- antidepressiva (metaalsmaak door een droge mond)
- Voedselallergieën. Smaakveranderingen worden nog wel eens veroorzaakt door allergieën, maar voedselallergieën kunnen voor een metaalsmaak zorgen. Denk hierbij aan noten of schaaldieren.
- Zwangerschap. Vaak ervaren zwangeren een metaalsmaak in het eerste trimester. Dit komt door de zwangerschapshormonen, met name door de verhoogde oestrogeenspiegel. Deze smaak kun je dan wel niet voorkomen, je kunt het gelukkig wel verminderen met zuur voedsel en door het gorgelen van een milde zoutwateroplossing (of zuiveringszout).
- Corona. Het is bekend dat corona voor verlies van smaak kan zorgen, maar je kunt ook een metaalsmaak opmerken. Het kan bovendien ook een zeer zeldzame bijwerking zijn van het coronavaccin.
- Auto-immuunziekte. Een metaalsmaak kan soms een symptoom zijn van het Guillain-Barré-syndroom, dit is een ziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt (auto-immuunziekte) en de perifere zenuwen aantast. Als gevolg functioneren de kleine zenuwvezels minder goed.
Tot slot zijn er nog een aantal overige oorzaken zoals kankerbehandelingen (chemotherapie en bestralingstherapie) en een spijsverteringsstoornis.
Maar waarom heeft bloed zo’n prominente ijzersmaak?
IJzersmaak van bloed
In een liter bloed zit ongeveer een halve gram ijzer, een hoeveelheid die ver boven zowel je smaak als reukdrempels ligt. Vandaar dat bloed naar ijzer proeft.
Maar waarom is de ijzersmaak zo overheersend als slechts een klein deel van het bloed uit ijzer bestaat?
De bittere smaakreceptor is zeer gevoelig. Zo is het zelfs in staat om deeltjes in een oplossing van 0,000008 M te detecteren.
Take home message
Een metaalachtige smaak valt je al snel op en als je er voortdurend last van hebt, kun je het maar moeilijk negeren en maak je je al snel zorgen.
Dus waarom heb ik een constante ijzersmaak in mond?
Oorzaken van een metaalsmaak of bloedachtige smaak in de mond zijn een slechte mondhygiëne, sporten, zwangerschap, voedselallergieën, bepaalde geneesmiddelen, corona en een auto-immuunziekte genaamd het Guillain-Barré-syndroom.
Misschien heb je een nu een idee gekregen van de onderliggende oorzaak.
Echter, alleen een dokter kan tussen de verschillende oorzaken differentiëren en de juiste diagnose stellen. En de oorzaken verschillen nogal van elkaar.