Meer dan de helft van de vrouwen ervaart elke maand 1-2 dagen pijn, maar bij een constante menstruatiepijn vraag je je al snel af wat er aan de hand is.
KORT ANTWOORD
Meestal houdt de pijn 12-72 uur aan. Menstruatiepijn kan op sommige momenten wel degelijk constant en dof zijn. Je kunt ook andere symptomen ervaren zoals vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en diarree. Echter, als de menstruatiepijn eerder begint en langer duurt dan gewone menstruatie krampen, dan heb je misschien secundaire dysmenorroe dat door een onderliggend probleem veroorzaakt wordt.
Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van constante menstruatiepijn en wanneer je naar de dokter moet.

Wat is dysmenorroe?
Hevige krampende pijn in je onderbuik of rug wordt ook wel dysmenorroe genoemd. Simpel gezegd, is het de menstruatiepijn.
Meestal begint de pijn 1-2 dagen voor het begin van het ongesteld worden. Het wordt in de onderbuik, rug of dijen gevoeld en de intensiteit van de pijn kan van licht tot hevig variëren.
Meer dan de helft van de vrouwen ervaart maandelijks 1-2 dagen pijn. Hoewel de pijn meestal mild is, is het soms zo heftig zijn dat het je dagelijkse functioneren belemmert.
Abnormale krampen
Er zijn verschillende soorten dysmenorroe. Bij een primaire dysmenorroe trekt de baarmoeder abnormale samen.
Dit komt door een chemische onevenwichtigheid. De samentrekkingen van je baarmoeder worden namelijk door de prostaglandine geregeld.
Bij secundaire dysmenorroe wordt het door een medische aandoening veroorzaakt. In vergelijking met primaire dysmenorroe begint de pijn van secundaire dysmenorroe meestal eerder. Bovendien duurt de pijn ook langer.
Secundaire dysmenorroe kan veroorzaakt worden door:
- endometriose
- vleesbomen
- adenomyose
- aangeboren afwijkingen
Meestal komt het door endometriose.
Andere oorzaken
Bekkenpijn en kramp is erg vervelend. Een klacht waar veel vrouwen last van hebben. Echter, misschien ligt het niet aan de menstruatie. Andere mogelijke oorzaken zijn:
- constipatie
- cysten
- zwangerschap
- kanker
Ook deze oorzaken kunnen het gevoel van maandelijkse menstruatie klachten geven. Differentiëren tussen een eenvoudige of ernstige klacht kan best moeilijk zijn.
Alleen een dokter kan de juiste oorzaak achterhalen.
Menstruatiepijn
Menstruatiepijn is een normaal onderdeel van je maandelijkse cyclus. De meeste vrouwen zullen er op een gegeven moment last van hebben. Menstruatiepijn is dus veel voorkomend.
Meestal wordt het omschreven als pijnlijke spierkrampen. Het wordt in de buik gevoeld dat zich naar je dijen en rug kan uitbreiden.
Menstruatiepijn kan met hevige krampen komen, maar op andere momenten kan het meer ervaren worden als een constant en dof gevoel.
Wanneer naar de dokter?
Typische menstruatiesymptomen zijn kramp en een opgeblazen gevoel. Echter, als je extreme pijn hebt dat samengaat met koorts, overmatig bloedverlies of als het erger voelt dan voorheen, dan moet je langs de dokter.
Ga naar de eerste hulp als de menstruatiekrampen zo heftig zijn dat je niet een dag door kan gaan zonder voorover te vallen van de pijn, flauw valt of overgeeft.
Als je naast de ernstige kramp last hebt van de volgende symptomen moet je de dokter onmiddellijk bellen:
- koorts
- overgeven
- vaginale afscheiding
- ongewoon vaginaal bloedverlies
- als de pijn bijzonder hevig is
Menstruatiepijn verminderen
Met een aantal levensstijl veranderingen en huismiddelen kun je menstruatie pijn helpen verminderen:
- stress verminderen
- verwarmingskussen, warm bad, op je onderbuik een warmtepleister of waterkruik
- regelmatige lichaamsbeweging
- voedingssupplementen
Weetje
Wist je dat zelfs seks de menstruatiepijn bij sommige vrouwen kan verlichten?
Take home message
Een opgeblazen gevoel en kramp zijn voor de meeste vrouwen de typische symptomen van de maandelijkse menstruatie.
Gewone terugkerende menstruatiekrampen worden primaire dysmenorroe genoemd. Als er er een ziekte aan ten grondslag ligt wordt het secundaire dysmenorroe genoemd.
Maar waarom heb ik constante menstruatiepijn?
Meestal houdt de pijn 12-72 uur aan, maar soms kan de menstruatiepijn constant en dof zijn. Echter, als je menstruatiepijn eerder begint en langer duurt dan heb je misschien secundaire dysmenorroe dat door een onderliggend probleem veroorzaakt wordt.
Alleen een dokter kan de juiste oorzaak achterhalen. Houd rekening met de hierboven beschreven symptomen van wanneer je naar de dokter moet.
Over Diederik
Bronnen
Dawood, M. Y. (1985). Dysmenorrhea. The Journal of reproductive medicine, 30(3), 154-167.
Ju, H., Jones, M., & Mishra, G. (2014). The prevalence and risk factors of dysmenorrhea. Epidemiologic reviews, 36(1), 104-113.