Een constante zoute smaak in de mond ondanks dat je geen zout voedsel hebt gegeten? Van bloedingen en uitdroging tot een tekort aan zink, zout speeksel kent verschillende oorzaken.
De symptomen van de verschillende oorzaken kunnen je een idee geven waar de smaak vandaan komt.
Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een constante zoute smaak.

Constante zoute smaak in de mond
Zout speeksel kent meerdere oorzaken die allemaal kort worden toegelicht.
-
Uitdroging. Door uitdroging kan het zout en watergehalte uit evenwicht zijn en kan er zout speeksel ontstaan. Dit komt omdat je speeksel meer zoute mineralen bevat als je onvoldoende vloeistoffen tot je neemt.
- Bloed in je mond. Je kunt een metaalachtige of zoute smaak in je mond krijgen door een bloeding in de mond. Deze bloeding kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld scherp voedsel, het te hard poetsen van de tanden of door een tandvleesontsteking. Als je tandvlees na het flossen of poetsen snel bloedt, is er misschien sprake van een tandvleesontsteking.
- Sinusinfectie. Het slijm kan zich bij bijvoorbeeld een sinusinfectie gaan ophopen achter in je keel. Een vermenging van dit slijm met speeksel kan als zout ervaren worden. Als dit het geval is kun je ook de volgende symptomen ervaren zoals een loopneus, neusverstopping of een bemoeilijkte ademhaling.
-
Zure reflux. Het maagzuur kan gaan opstijgen als je maagsluitspier verzwakt is. Het voedsel kan in je pijp terechtkomen wat voor een branderig gevoel in je mond kan zorgen. Hierbij kun je ook een zoute smaak ervaren.
- Druppelend slijm in je keel. Bij een hoge slijmproductie kan slijm achterin je keel gaan druppelen, dit wordt ook wel een postnasale infusie genoemd. Het speeksel kan hiermee gaan mengen en voor een zoute of metaalachtige smaak zorgen. Oorzaak van een postnasale infusie zijn een gewone verkoudheid, allergieën en sinusinfectie.
- Diabetes. Je hebt een grotere kans op smaakstoornissen als je diabetes hebt. En smaakstoornissen kunnen voor ondere een zoute smaak in de mond zorgen. Bovendien verhogen beiden diabetes en een smaakstoornis de kans op tandvleesproblemen.
- Zinktekort. De smaakzin en smaak scherpte kan door en zinktekort aangetast worden. Zink heeft dus invloed op zowel de voorkeur voor zoute smaken als de smaakperceptie van zout.
- Auto-immuunziekte. Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam het eigen weefsel aanvalt. Om precies te zijn zijn eigen vochtproducerende klieren. Dit kan leiden tot een droge mond, droge ogen en voor een zoute smaak.
-
Zwangerschap. Door de hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap plaatsvinden kan je tandvlees gaan bloeden wat voor een metaalsmaak kan zorgen. Houd dus rekening met deze rollercoaster van hormonen.
- BIjwerkingen. Sommige geneesmiddelen kunnen een droge mond veroorzaken waardoor je een zoute smaak in de mond kan krijgen.
Take home message
We hebben allemaal wel eens een zoute smaak in de mond, bijvoorbeeld na het eten van een zak chips.
Echter, als je plotseling een zoute smaak hebt of niet weet waar het vandaan komt, ga je je misschien zorgen maken.
Dus waarom heb ik een constante zoute smaak in de mond?
Zout speeksel kan veroorzaakt worden door uitdroging, verkoudheid, bloed, sinusinfectie, zure reflux, zwangerschap, zinktekort, syndroom van Sjögren en medicijnbijwerkingen.
Meer oorzaken dan je waarschijnlijk in eerste instantie had verwacht. Alleen een dokter kan de juiste diagnose stellen.
Over Diederik
Bronnen
Spielman, A. I. (1990). Interaction of saliva and taste. Journal of dental research, 69(3), 838-843.