Bij een pijnlijk, branderig gevoel tijdens het plassen en vaker en dringender moeten plassen is het vaak weer zo ver en heb je dus mogelijk een blaasontsteking.
Jaarlijks krijgen zo’n 150 miljoen mensen een blaasontsteking. Cranberries zijn een van de bekendste huismiddelen. Maar kunnen cranberries blaasontsteking bestrijden?
KORT ANTWOORD
Ongezoete cranberrysap en cranberrysupplementen kunnen blaasontstekingen helpen voorkomen maar kunnen een bestaande urineweginfectie niet behandelen.
Uit sommige onderzoeken blijkt namelijk dat cranberrysap of cranberrypillen urineweginfectie kunnen helpen voorkomen. Het lijkt vooral te helpen bij vrouwen die een hoger risico op blaasontstekingen hebben. Houd er rekening mee dat het niet voor iedereen werkt.
Dit artikel vertelt je hoe cranberries blaasontsteking tegengaan, en of cranberries of cranberrysap beter is.
Hoeveel cranberrysap bij blaasontsteking
Eventueel kun je cranberrysap drinken om symptomen te verlichten of te voorkomen. Hoeveel je precies in zou moeten nemen en voor hoe lang is nog niet helemaal duidelijk.
Er zijn geen vaste richtlijnen maar een algemene aanbeveling is dagelijks 400 milliliter cranberrysap. Ga hierbij voor een cranberrysap met minstens 25 procent cranberrysap.
Kortom, het onderzoek naar cranberries en blaasontsteking is dus nog niet helemaal duidelijk.
Hoe cranberries blaasontsteking tegengaat
Volgens deskundigen kan cranberrysap een blaasontsteking voorkomen. Echter, geen enkele studie heeft aangetoond dat cranberrysap of cranberrysupplementen een urineweginfectie kunnen bestrijden.
Waarschijnlijk helpt het dus niet als de urineweginfectie al is ontwikkeld. Inzicht in het werkingsmechanisme kan dit verklaren.
Cranberrysap kan binnen 8 uur een blaasontsteking helpen voorkomen. Maar hoe kan cranberrysap een blaasontsteking voorkomen?
Voorheen dachten wetenschappers dat bacteriën er niet tegen konden als cranberries het urine zuurder maakten. Nu is er een andere theorie.
Een blaasontsteking ontstaat wanneer micro-organismen zich vermenigvuldigen. Ze kunnen zich namelijk aan je blaaswand hechten, met name als er weinig stroming is.
Door de cranberries kunnen de micro-organismen zich moeilijker aan je blaaswand hechten, waardoor het blaasontstekingen kan tegengaan.
Maar hoe gaan cranberries deze hechting tegen?
Mogelijk zorgen de cranberries ervoor dat de bacteriën van vorm veranderen waardoor het hechten moeilijker gaat of zorgen de cranberries er juist voor dat de urinewegen zo glad worden waardoor de bacteriën hun grip verliezen.
Er komt dus nogal wat bij kijken en veel is nog niet helemaal duidelijk.
Naast cranberries kunnen ook veenbessen voorkomen dat bacteriën zich aan de binnenkant van je urinewegen hechten.
Kortom, cranberries voorkomen dat bacteriën zich tot een infectie in de urinewegen ontwikkelen. Maar er zijn nog veel meer handige zelfzorgadviezen.
Andere behandelingsopties
De behandeling van een blaasontsteking bestaat normaal gesproken uit zelfzorgadviezen, pijnstillers en eventueel een antibioticakuur.
Vaak zal een blaasontsteking vanzelf genezen, dus als jouw huisarts geen complicaties verwacht en de symptomen draaglijk zijn, is er dus niet altijd antibiotica nodig.
Als er wel antibiotica wordt voorgeschreven zal dat meestal 1, 3, 5 of 7 dagen lang ingenomen moeten worden.
In het geval van een ongecompliceerde blaasontsteking zal antibiotica snel en doeltreffend werken. Zo zullen de klachten bij de meeste vrouwen meestal al na 1-3 dagen minder worden.
Meestal zullen de pijn en het branderige gevoel binnen 1-3 dagen verbeteren en een korte tijd daarna helemaal weg gaan.
Er zijn ook nog een aantal zelfzorgadviezen bij milde symptomen:
- tot 4 maal daags paracetamol
- regelmatig plassen
- vloeibare paracetamol bij kinderen
- seks vermijden
- veel water drinken
- warmwaterkruik over de onderbuik
- blaas irriterende dranken vermijden zoals alcohol, koffie en vruchtensap
Een blaasontsteking kan je verzwakt en vermoeid maken, dus probeer bij een blaasontsteking zoveel mogelijk uit te rusten.
Meestal bestaat de behandeling ook uit rust, veel water drinken en eventueel antibiotica.
Diagnose blaasontsteking
De veelvoorkomende symptomen van blaasontsteking zijn branderig gevoel tijdens het plassen, vaak kleine hoeveelheden urine plassen, sterk ruikende, donkere of troebele urine, sterke, aanhoudende plasdrang, bloed in de urine, lichte koorts, drukkend gevoel in de onderbuik, pijn onder in de buik en bekken ongemak.
Met een onderzoek van de urine kan een blaasontsteking vastgesteld worden, maar dit zal niet altijd nodig zijn.
De blaas kan eventueel verder onderzocht worden en met röntgenonderzoek of echografie kunnen oorzaken van blaasontsteking opgespoord worden.
Vaak wordt een blaasontsteking door een poepbacterie in de urinebuis veroorzaakt. Het kan ook veroorzaakt worden door langdurige gebruik van een katheter, bepaalde geneesmiddelen, irriterende hygiënische producten en stralingsblootstelling.
Take home message
In plaats van elke keer aan de antibiotica te gaan, kunnen verschillende zelfzorgadviezen mogelijk ook helpen. Een van de bekendste huismiddelen zijn cranberries.
Als je aan een remedie denkt tegen blaasonsteking, denk je waarschijnlijk gelijk aan cranberries.
Dus kun je met cranberries blaasontsteking tegengaan?
Cranberries kunnen een blaasontsteking helpen voorkomen, maar ze kunnen een bestaande urineweginfectie waarschijnlijk niet bestrijden.
Cranberries voorkomen een blaasontsteking door de hechting van micro-organismen aan de binnenkant van je urinewegen tegen te gaan. Hierdoor kunnen ze zich niet vermenigvuldigen.
Volgens deskundigen kan cranberrysap binnen 8 uur na het drinken ervan een blaasontsteking helpen voorkomen.
Er zijn nog veel meer dingen die je tegen een blaasontsteking kunt doen.
Vaak zal het zelf genezen en er zal niet altijd antibiotica nodig zijn. Een blaasontsteking zal in de meeste gevallen na ongeveer drie dagen verdwijnen.
Neem zoveel mogelijk rust want dit kan jou helpen om er op een natuurlijke wijze vanaf te komen.
Over Diederik
Bronnen
Gupta, K., Grigoryan, L., & Trautner, B. (2017). Urinary tract infection. Annals of internal medicine, 167(7), ITC49-ITC64.