Darm- en Rugklachten: 8 Oorzaken

Darm en rugklachten komen soms samen voor, ze lijken bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Maar hoe kan dat, hoe kunnen darm- en rugklachten samen ontstaan?

KORT ANTWOORD

In het onderste deel van de wervelkolom lopen zowel de zenuwen van je buikstreek en rugstreek. Dit verklaart deels waarom darm- en rugklachten samen voor kunnen komen. Ze kunnen veroorzaakt worden door het prikkelbaredarmsyndroom, maagzweer, maagslijmvliesontsteking, stress, gasvorming, diverticulitis (ontstoken darmwand uitstulping) en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Dit artikel vertelt je 8 mogelijke oorzaken van darm- en rugklachten.

dokter onderzoekt buik van vrouw

1. PDS en maagzweer

Darm- en rugklachten kunnen door twee maagdarm aandoeningen veroorzaakt worden, het kan namelijk een symptoom zijn van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of een maagzweer.

Zo kan een maagzweer pijn veroorzaken. Echter, deze pijn komt meestal in het epigastrium voor, oftewel in de voorste buikregio.

2. Stress 

De zenuwen van je spijsverteringsorganen zijn verbonden met de zenuwen die rugpijn kunnen veroorzaken.

Als bijvoorbeeld stresssignalen van je spijsverteringsorganen naar het ruggenmerg worden gestuurd kunnen spieren die met dezelfde zenuwen corresponderen verkrampen en gespannen worden. Dit kan uiteindelijk tot rugpijn leiden. 

3. Gasvorming

vrouw ruikt iets viesWinderigheid is vaak niet noemenswaardig, maar het kan soms hevige buikpijn veroorzaken. Soms zo erg zelfs dat het naar de rug kan uitstralen en rugpijn kan veroorzaken. 

Dit kan bijvoorbeeld na een maagvirus optreden. Hoewel winderigheid dus meestal een kleine ergernis is kan het soms ook tot darm- en rugklachten leiden.

4. Inflammatoire darmziekte

Dar- en rugklachten kunnen ook een teken zijn van een inflammatoire darmziekte zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Maar liefst 25% van de mensen met inflammatoire darmziekten ervaart chronische rugpijn. De rugpijn kan ook een teken zijn van spondyloartritis, dit zijn reumatische ontstekingen van de wervelkolom en bekken.

5. Maagslijmvliesontsteking

Van geen merkbare symptomen tot ernstige symptomen, de symptomen van maagslijmvliesontsteking (gastritis) kunnen erg variëren. 

Veelvoorkomende symptomen van gastritis zijn een stekende, scherpe, of brandende pijn in de bovenbuik (midden of links boven). 

Deze pijn zal vaak naar de rug uitstralen. Dit kan mogelijk je darm- en rugklachten verklaren. Misselijkheid en een opgeblazen gevoel zijn andere veelvoorkomende symptomen.

6. Ontstoken alvleesklier

Bij een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) kan je zowel pijn in de bovenbuik als rugpijn hebben. Hierbij kan je ook misselijk zijn en braken. 

Bij het voorover leunen kunnen de klachten verminderen terwijl er door scherpe bewegingen zoals hoesten irritatie kan optreden en de klachten erger worden.

7. Diverticulitis

Divertikels zijn uitgerekte stukjes darmwand. Diverticulitis is dus een ontstoken darmwanduitstulping.

Diverticulitis leidt tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, braken, constipatie, diarree of koorts.

Hoewel de pijn zich meestal linksonder in de buik bevindt kan het ook naar de benen, zij, lies of rug uitstralen.

8. Organen

Een aantal organen bevinden zich bij je onderrug zoals de de dikke darm, alvleesklier, de nieren, en baarmoeder.

Deze organen kunnen pijn aan de linkerkant van je onderrug veroorzaken. De rugpijn die bij de nieren kan optreden zit meestal hoger en dieper in de rug.

Zoals je hebt gemerkt zijn er nogal wat wat mogelijke oorzaken.

Take home message

40% van de mensen heeft last van chronische maagdarmklachten en elke dag hebben maar liefst 35 miljoen mensen last van rugpijn. Bovendien kunnen darm- en rugklachten samen voorkomen.

Het kan veroorzaakt worden door stress, prikkelbaar darmsyndroom, maagzweer, gasvorming, diverticulitis, maagslijmvliesontsteking, inflammatoire darmziekte, en door andere organen zoals een ontstoken alvleesklier.

Verschillende omstandigheden en organen kunnen darm- en rugklachten veroorzaken. Het is daarom verstandig om langs de dokter te gaan die tussen deze oorzaken kan differentiëren.

We hebben veel oorzaken behandeld maar er zijn nog meer oorzaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

De Vlam, K., Mielants, H., Cuvelier, C., De Keyser, F., Veys, E. M., & De Vos, M. (2000). Spondyloarthropathy is underestimated in inflammatory bowel disease: prevalence and HLA association. The Journal of rheumatology, 27(12), 2860-2865.

Zeitz, J., Ak, M., Müller-Mottet, S., Scharl, S., Biedermann, L., Fournier, N., … & Swiss IBD Cohort Study Group. (2016). Pain in IBD patients: very frequent and frequently insufficiently taken into account. PloS one, 11(6), e0156666.

Azpiroz, F., Dapoigny, M., Pace, F., Müller-Lissner, S., Coremans, G., Whorwell, P., … & Smout, A. (2000). Nongastrointestinal disorders in the irritable bowel syndrome. Digestion, 62(1), 66-72.