Is de Huid Wassen Met Alleen Water Beter?

Volgens steeds meer artsen is het gebruik van zeep voor je gezicht overhyped. En als je de commerciële bedrijven moet geloven, zou je elke dag chemicaliën op de huid aan moeten brengen.

En soms tot wel drie producten waarbij de natuurlijke olielaag aangetast wordt. En omdat je natuurlijke oliën verdwijnen heb je weer een vochtinbrengende crème nodig. 

Dan ga je je al snel afvragen of het op een echt natuurlijke manier kan. Dus kun je je huid wassen met alleen water?

KORT ANTWOORD

Je kunt je huid met alleen water wassen. Dit komt met een aantal bijzondere voordelen. Het verlaagt de kans op het aantasten van je natuurlijke oliebarrière, zorgt voor minder huidirritatie omdat je minder wrijft en water reageert waarschijnlijk niet met de huid waardoor het veiliger kan zijn. Bovendien bespaart het tijd en heeft het minder impact op het milieu.

Dit artikel vertelt je de voordelen van je huid met alleen water wassen, de gevolgen van te veel huidproducten en hoe je je huid het beste kunt wassen.

Voordelen van wassen zonder zeep

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het wassen van je huid zonder zeep, ook al zou je dat misschien niet direct verwachten. Hier zijn enkele van die voordelen:

  1. Minder beschadiging. Door je huid alleen met water te wassen, verklein je het risico op het beschadigen van de natuurlijke oliebarrière van je huid. Zeep kan soms de natuurlijke oliën op je huid verwijderen, wat kan leiden tot een droge en geïrriteerde huid. Door het gebruik van alleen water behoudt je huid beter zijn natuurlijke vochtbalans en kan het zichzelf effectiever beschermen.
  2. Mogelijk minder acne. Vooral bij het wassen van het gezicht wordt vaak alleen water gebruikt. Sommige mensen klagen namelijk over het ontwikkelen van acne wanneer ze zeep op hun gezicht gebruiken. Dit kan mogelijk te maken hebben met de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën in zeep die de poriën kunnen verstoppen of de gevoelige balans van de huid kunnen verstoren. Het is echter belangrijk op te merken dat de relatie tussen zeepgebruik en acne nog niet volledig duidelijk is en dat het van persoon tot persoon kan verschillen.
  3. man met rechter hand op linker onderarmGevoelige huid. Mensen met een gevoelige huid kunnen heftiger reageren op reinigingsproducten, waaronder zeep. Sommige mensen hebben moeite om zeep te vinden die hun lichaam goed verdraagt, zelfs als ze hypoallergene producten gebruiken. Het kan een uitdaging zijn om een zeep te vinden die geen ongewenste reacties veroorzaakt, zoals roodheid, jeuk of irritatie. In dergelijke gevallen kan het wassen met alleen water een mildere optie zijn die de huid minder belast.
  4. Natuurlijk water zonder chemicaliën. Een bijkomend voordeel van het gebruik van alleen water is dat het natuurlijk en vrij is van toegevoegde chemicaliën die in sommige zepen aanwezig kunnen zijn. Sommige mensen geven de voorkeur aan het vermijden van chemische stoffen op hun huid en vertrouwen op de eenvoudige en pure kracht van water om zichzelf schoon te houden.

Het is echter belangrijk op te merken dat de keuze om zonder zeep te wassen afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren, huidtype en individuele behoeften. 

Hoewel het voordelen kan bieden, kan het niet voor iedereen de meest geschikte optie zijn. 

Dus is er een keerzijde?

Het nadeel van wassen zonder zeep

Echter, als je geen cleanser gebruikt kunnen vet en dode huidcellen zich na verloop van tijd gaan ophopen wat je binnenste huidlagen kan uitdrogen. 

Door de dode huidlaag kan er immers geen water en zuurstof komen. Hierdoor kan je huid zelfs meer olie gaan aanmaken waardoor de poriën verstopt kunnen raken. 

Te veel huidproducten

Veel mensen hebben de overtuiging dat je je lichaam elke dag met een product moet reinigen. Echter, overmatig gebruik van producten kan huidproblemen creëren. 

Zo heb je producten die de huid reinigen, een product om te tonifiëren (toner) en tot slot een product om te hydrateren. 

Er zijn zelfs mensen die dan dus acne door de producten krijgen en extra producten voor de acne aan moeten schaffen. Dit begint dus op een vicieuze cirkel te lijken.

Door in plaats van al die producten te gebruiken, simpelweg een washandje te gebruiken kunnen de problemen soms opklaren. Dit blijkt uit anekdotes.

Zo schijnen er zelfs mensen te zijn die het gezicht meer dan 10 jaar met alleen water wassen en geen uitbraken of verkleuringen hebben gehad.

Het kan dus de moeite waard zijn om de huidproducten links te laten liggen. In de oertijd hadden we immers ook geen huidproducten.

Take home message

Je ziet steeds meer mensen die het bij water houden en geen zeep of andere producten gebruiken.

Veel mensen laten huidproducten links liggen en gebruiken alleen nog maar water.

Dit brengt een aantal voordelen met zich mee waaronder minder kans op het aantasten van de natuurlijke oliebarrière, minder huidirritatie omdat er minder gewreven wordt, en het is mogelijk veiliger omdat het water waarschijnlijk niet met de huid reageert.

Natuurlijk ben je ook nog eens sneller met wassen en heeft het een kleine impact op het milieu.

Het grote nadeel is dat vet en dode huidcellen zich na verloop van tijd gaan ophopen als je de huid alleen met water wast. Dit kan de binnenste huidlagen uitdrogen. 

Een dode en dikke huidlaag laat geen water en zuurstof door wat de olieproductie kan verhogen waardoor de poriën alsnog verstopt raken.

Kortom, je kunt je huid met alleen water wassen maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Rönner, A. C., Berland, C. R., Runeman, B., & Kaijser, B. (2010). The hygienic effectiveness of 2 different skin cleansing procedures. Journal of Wound Ostomy & Continence Nursing, 37(3), 260-264.

Lavender, T., Bedwell, C., O’Brien, E., Cork, M. J., Turner, M., & Hart, A. (2011). Infant skin-cleansing product versus water: A pilot randomized, assessor-blinded controlled trial. BMC pediatrics, 11(1), 1-9.