Detox Kuur: Uitleg En Werkzaamheid

Ontgiften, je gezondheid bevorderen en zelfs afvallen. Wie wil dat nou niet? Een detoxkuur kan dit volgens voorstanders allemaal.

Steeds meer mensen worden zich bewust van gifstoffen. Gifstoffen en verontreinigingen zijn bij 85% van de ziekten betrokken. Op verschillende manieren proberen mensen dit aan te pakken.

Detoxkuur, detoxdieet, detoxdrinks en het detoxvoetenbad, om nog maar een paar voorbeelden te noemen. Verschillende manieren om hetzelfde te bereiken, namelijk het ontgiften van je lichaam.

Maar voordat je eraan begint wil je er natuurlijk wat meer over te weten komen.

Dit artikel vertelt je alles over een detoxkuur, hoe het werkt, de werkzaamheid en bijwerkingen.

detox vruchten

Wat is een detoxkuur?

Een detoxkuur is het proces waarbij giftige stoffen uit het lichaam worden gedreven. Toxines zijn gifstoffen, dus detoxificatie is het ontgiftingsproces.

Toxines kunnen de gezondheid negatief beïnvloeden. Met de term toxine wordt meestal het volgende bedoeld:

  1. synthetische chemicaliën
  2. verontreinigende stoffen
  3. bewerkte voedingsmiddelen
  4. zware metalen

Door het verwijderen van deze gifstoffen zou je niet alleen je gezondheid verbeteren maar zelfs het gewichtsverlies kunnen bevorderen. Maar detoxkuren beloven nog meer.

Er zijn nogal wat gezondheidsclaims. Detoxbehandelingen zouden de volgende gezondheidsproblemen kunnen behandelen:

  1. hoge bloeddrukhoofdpijn
  2. depressie
  3. hoofdpijn
  4. slapeloosheid
  5. diabetes
  6. cellulitis
  7. gewichtsverlies

Deze laatste gezondheidsclaims worden minder goed wetenschappelijk ondersteund.

Hoe werkt een detoxkuur?

Er bestaan verschillende detoxkuren, maar in veel opzichten overlappen ze met elkaar. Om je een idee te geven hebben we de verschillende onderdelen, voedingsmiddelen en verschillende duren in kaart gebracht.

Een detoxkuur kan uit de volgende onderdelen bestaan.

  1. het volgen van een specifiek dieet
  2. meer water drinken
  3. intermittent fasting
  4. zoutwater spoeling bij darmreiniging
  5. diuretica (plaspillen)
  6. bepaalde supplementen
  7. sappen drinken
  8. klysma’s
  9. colonirrigatie
  10. sauna 
  11. laxeermiddelen
  12. kruidenthee

Populaire detoxdrankjes:

  1. honing citroen gember thee
  2. groene thee
  3. munt komkommer
  4. apple cider azijn
  5. kurkuma thee
  6. citroenwater
  7. kaneel en honing
  8. veenbessensap

Natuurlijke manieren:

  1. de gifstoffen in de omgeving verminderen 
  2. een gezonder en voedzaam dieet volgen
  3. glas citroenwater
  4. lichaamsbeweging

Detox voedingsmiddelen: 

  1. groenten
  2. fruit
  3. noten en zaden
  4. bonen
  5. volkoren granen

3-daagse detoxkuur. In plaats van ontbijt, lunch en snacks neem je smoothies, groene sappen en soepen. Het avondmaal bestaat uit een gezonde en voedzame maaltijd. De groene sappen die elke dag anders zijn zouden volgens voorstanders je levergezondheid bevorderen.

Een van de beste detox voedingsmiddelen zijn gezonde voedingsmiddelen die je spijsvertering stimuleren. Zo bevatten groenten en fruit enzymen die je spijsvertering kunnen bevorderen.

citroenwaterCitroenwater. Citrusvruchten vormen vaak een onderdeel van detoxkuren. Ze zouden het lichaam via een aantal mechanisme namelijk geweldig ontgiften. Citroen zit boordevol vitamine C. DIt is een heilzaam antioxidant dat vrije radicalen kan neutraliseren. Daarnaast kunnen ze dankzij de alkalische eigenschappen de zuurgraad (pH-balans) in je lichaam helpen herstellen. Bovendien kan het je afweer versterken. Het is de vraag of citroenwater het lichaam daadwerkelijk ontgift.

Weetje

Wist je dat zwavelhoudend voedsel zoals broccoli, knoflook en uien de eliminatie van zware metalen kunnen bevorderen? Hetzelfde geldt voor de Chlorella alg.

Zwavel kan namelijk de functie van glutathion bevorderen, een belangrijk antioxidant. Dit klinkt allemaal veelbelovend. Maar kunnen detoxkuren je lichaamsgezondheid daadwerkelijk bevorderen?

Werkzaamheid detoxkuur

Volgens voorstanders zouden detoxdiëten het cholesterolgehalte en bloeddruk kunnen verbeteren. Het zou zelfs goed voor het hart zijn. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies die dit kunnen onderbouwen.

Populaire detoxdiëten geven meestal niet aan welke toxines ze precies kunnen elimineren en het mechanisme waarmee dit bewerkstelligd kan worden. Dit zegt vaak al genoeg.

Detoxdiëten kunne gifstoffen niet elimeren en ze leiden ook niet tot lange termijn gewichtsverlies.

Detoxdiëten zijn verleidelijk maar de positieve effecten hebben waarschijnlijk niets met het detoxificeren te maken, maar juist met het elimineren van ongezonde voedingsmiddelen.

De specifieke smoothies en sapjes kunnen dan wel gezond zijn, het zal het natuurlijk ontgiftingsproces niet beinvloeden.

Dit geldt ook voor citrusvruchten. Hoewel citroenwater erg goed voor je kan zijn zal het citroen je lichaam niet ongfiften. 

Je kan het natuurlijke ontgiftingsproces een handje helpen door genoeg water te drinken. Hierin kunnen afvaldeeltjes oplossen die je via het spijsvertering uitspoelt. Bovendien zal dit de spijsvertering bevorderen.

Bedrijven komen met interessante producten op de markt. We zullen er twee vliegensvlug doornemen.

Detox voetenbad. Met behulp van een positief geladen voetenbad zou je gifstoffen uit de voeten kunnen trekken. De werkzaamheid is nooit onderbouwd en de bruine verkleuring die ontstaat wordt door een chemische reactie tussen elektriciteit en zouten gevormd. 

Detox voetenpleisters. Ontgiften in je slaap is inderdaad te mooi om waar te zijn. Zelfklevende voetpleisters zouden ‘s nachts gifstoffen uit je lichaam drijven. Ook hiervoor ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing.

Laat je dus niet verleiden door alle reclames. Bedrijven hebben belangen bij dure detoxproducten. Ze zijn zelfs aangeklaagd wegens misleidende reclames.

Echte detox 

Hoewel een detoxkuur je lichaam niet kan ontgiften kan je je natuurlijke detoxificatieproces wel met op een aantal manieren bevorderen.  

Je kan je ontgifting verbeteren door het ontgiftingsproces in ieder geval niet te belemmeren. Oftewel, gooi geen gif meer in je lichaam.

Het vermijden van toxines, het stoppen met alcohol of drugs is een echte vorm van een detoxkuur. Dit is ook erg logisch.

Maar liefst 90% van het alcohol wordt in je lever gemetaboliseerd. Door alcohol te beperken of te vermijden ben je echt aan het ontgiften en helpt je je lever ook een handje. 

Door alcohol te elimineren kan je lever zich met andere gifstoffen bezighouden.

Naast het elimineren van alcohol kan je meerdere dingen doen om op een natuurlijke manier te ‘’ontgiften’’:

  1. genoeg water drinkenglas water
  2. voldoende slaap (7-9 uur)
  3. resistente zetmelen
  4. verminder de consumptie van verwerkte voedingsmiddelen
  5. verminder de suiker en zoutinname
  6. probiotica en prebiotica
  7. vezelrijk dieet
  8. ga voor voedingsmiddelen met prebiotica (voedsel dat je darmbacteriën voedt)
  9. smoothies
  10. eet antioxidant rijke voedingsmiddelen
  11. lichaamsbeweging

Bijwerkingen detoxkuur

Volg geen detoxdieet als je een medische aandoening hebt. Detoxdiëten kunnen schadelijk zijn en voor mensen met diabetes zelfs gevaarlijk. Overleg in ieder geval altijd met een arts.

Een natuurlijk detoxmechanisme

Je lichaam heeft voor het ontgiften geen peperdure supplementen nodig. Je lichaam wordt regelmatig aan giftige stoffen blootgesteld die zonder extra hulp verwijderd kunnen worden.

Je lichaam kan via het spijsverteringsstelsel, nieren, lever, longen en huid gifstoffen elimineren. Het is dus belangrijk dat deze organen optimaal werken.

De lever breekt deze gifstoffen namelijk af waarna je het via je zweet, urine en ontlasting uitscheidt.

Kortom, geef je lever alle ruimte en beperk de gifstoffen die je lichaam moet verwerken tot een minimum.

Detoxbehandeling en verslavingen

Er zijn wel degelijk detoxbehandelingen die wel werken. Detoxbehandelingen wordt gebruik bij alcohol of drugsverslavingen.

Mensen die met een verslaving kampen kunnen baat hebben bij een detoxbehandeling. Het helpt bij het beheersen en kan ontwenningsverschijnselen tegengaan. alhoholverslaving verslaving

Zo vormt een alcoholdetox de eerste stap in het revalidatieprogramma. Dit verhoogt namelijk de kans van slagen tijdens het afkickprogramma. 

Het is een vrijwillige detoxbehandeling dat in afkick faciliteiten wordt aangeboden. 

Kortom, een alcohol of drugsdetox bestaat uit het verwijderen van gifstoffen terwijl de optredende ontwenningsverschijn gelijktijdig worden aangepakt. 

Deze detoxen duren in de meeste gevallen 3 – 10 dagen. Echter, het ontgiftingsproces kan bij ernstige verslavingen zelfs weken of maanden worden verlengd.

Take home message

Kortom, hoewel detoxkuren, detoxdiëten en detoxbehandelingen verleidelijk kunnen zijn, zullen ze het lichaam niet daadwerkelijk ontgiften.

Het beste wat je kan doen is de inname van gifstoffen (alcohol en drugs), verwerkte voedingsmiddelen, suikers en zout te verminderen of te vermijden. Drink daarnaast genoeg water.

Kortom, ontlast en bevorder je natuurlijke ontgiftingsproces en laat je niet verleiden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kennedy, D. A., Cooley, K., Einarson, T. R., & Seely, D. (2012). Objective assessment of an ionic footbath (IonCleanse): testing its ability to remove potentially toxic elements from the body. Journal of environmental and public health, 2012.

Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics, 28(6), 675-686.

Grant, D. M. (1991). Detoxification pathways in the liver. Journal of inherited metabolic disease, 421-430.

Suru, S. M. (2008). Onion and garlic extracts lessen cadmium-induced nephrotoxicity in rats. Biometals, 21(6), 623-633.

Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition research, 35(5), 409-420.