Is Diepvries Spinazie Ook Zo Gezond?

Diepvriesspinazie zorgt voor extra gemak, maar zorgt het wel voor dezelfde gezondheidsvoordelen als verse spinazie? Hoewel je het misschien niet zou verwachten beschikt diepvriesspinazie over een groot voordeel. 

Wellicht heb je ergens gelezen over de gezondheidsvoordelen van spinazie en vraag je je nu af of de diepvries variant gelijkwaardig is. Kortom, is diepvriesspinazie gezond?

KORT ANTWOORD

Na verloop van tijd zal het foliumzuur en vitaminegehalte in verse spinazie afnemen. Je moet het dus meteen opeten. Dit is echter niet het geval bij diepvriesspinazie, die de voedingsstoffen zal behouden. Daarnaast is diepvriesspinazie vaak voedzamer dan verse spinazie, omdat het op het rijpste moment geplukt is en direct is ingevroren. Er heeft op dat moment nog geen degradatie kunnen optreden. Het invriezen van spinazie zal het bètacaroteengehalte niet beïnvloeden. Diepvriesspinazie lijkt dus even gezond te zijn als verse spinazie. Een groot voordeel van diepvriesspinazie is dat je altijd wat bij de hand hebt om aan je sauzen en soepen toe te voegen.

Dit artikel vertelt je waarom diepvriesspinazie voedzamer is, de beste bereidingswijze van diepvriesspinazie en alle gezondheidsvoordelen van spinazie.

diepvriesspinazie

Diepvriesspinazie is voedzamer

Het druist waarschijnlijk tegen je gevoel in, maar diepvriesspinazie is een van de beste dingen die je uit het diepvries gangpad kan pakken. Geloof het of niet, dit heeft te maken met de versheid. 

Diepvriesgroenten zijn, in vergelijking met verse groenten, vaak voedzamer, omdat ze op het hoogtepunt van rijpheid worden geplukt. Precies op het moment wanneer de voeding stofgehaltes het hoogst zijn. Voordat ze kunnen degraderen worden ze al ingevroren. 

Voordelen diepvriesspinazie 

Diepvriesspinazie beschikt over meerdere voordelen: 

 1. één pakje diepvries spinazie bevat evenveel voedingsstoffen als drie pakken verse spinazie
 2. hoger vitamine C-gehalte dan verse spinazie
 3. maandenlang houdbaar 
 4. gezonder dan verse spinazie 
 5. komt altijd van pas bij een smoothie of pesto 
 6. je kan elke maaltijd met spinazie gezonder maken 

Je zal het eten van spinazie alleen maar volhouden als je het lekker vindt. De textuur van diepvriesspinazie is iets zachter. Verse spinazie daarentegen is juist knapperig. Probeer ze allebei een keer uit, om te kijken wat je het lekkerst vindt.

Bereidingswijze diepvriesspinazie 

De bereidingswijze van spinazie is erg belangrijk. Laat de diepvriesspinazie ontdooien, je hoeft het niet opnieuw te koken. Dat is vaak al gebeurt voor het verwerkingsproces. Als je de spinazie wel besluit te koken zal het folaatgehalte afnemen. Folaat is B vitamine dat de hartgezondheid kan bevorderen. 

Om het foliumzuur en vitamine C-gehalte te behouden kan je diepvriesspinazie het beste stomen, roerbakken, sauteren of in de magnetron doen. 

Voedingscombinaties diepvriesspinazie

De volgende combinaties maken je diepvriesspinazie nog smakelijker:

 1. voeg het toe aan je soep 
 2. bak spinazie in een ovenschotel met ei
 3. voeg toe aan je curry en chilispinaziepizza
 4. combineer met een stoofpot 
 5. pizza beleg 
 6. meng spinazie in een ovenschotel met pasta
 7. vul pasta met spinazie

Diepvriesspinazie en ascorbinezuur 

Een onderzoek uit the Journal of the Science of Food and Agriculture heeft de variabele voedingsstoffen inhoud van zowel diepgevroren als verse groenten onderzocht. 

Van alle onderzochte groentesoorten bevatten de verse groenten het hoogste ascorbinezuurgehalte (vitamine C). Echter, de onderzoekers kwamen tot een interessante ontdekking. In minder dan vier dagen  was het ascorbinezuur bij kamertemperatuur met 100% afgenomen. 

Dankzij het flash-freezing proces van diepgevroren spinazie, dat binnen enkele uren na het plukken plaatsvindt, bleef er meer van het vitamine C-gehalte behouden. 

Het vitamine A-gehalte bleef in zowel diepvries spinazie als verse spinazie hoog. 

Gezondheidsvoordelen spinazie

Spinazie bevat een ontzettend lange lijst aan positieve gezondheidseffecten: 

 1. verlaging bloedsuiker
 2. bevordert gewichtsverlies 
 3. goed voor de botten
 4. vermindert ontstekingen
 5. goed voor de ogen
 6. ontspanning 
 7. goed voor je huid 
 8. versterkt je afweer 
 9. goed voor je hersenen 
 10. gaat hoge bloeddruk tegen
 11. voorkomt bloedarmoede
 12. kan huidveroudering tegengaan  
 13. minder last van acne
 14. voorkomt atherosclerose
 15. preventie hartaanvallen 
 16. preventie kanker

Take home message 

In tegenstelling tot verse spinazie zal de hoeveelheid vitaminen en foliumzuur in diepvries spinazie niet afnemen. Verse spinazie moet je dus zo snel mogelijk opeten.

Daarnaast lijkt het invriezen de spinazie en het betacaroteengehalte niet aan te tasten. Iets wat je in eerste instantie misschien wel had verwacht. 

Bovendien bevat een pakje verse spinazie drie keer minder voedingsstoffen dan een pakje diepvriesspinazie. Het koken van 450 gram spinazie zal door het watergehalte enorm krimpen. 

Diepvriesspinazie is een uitstekende keuze. Er zijn genoeg redenen waarom je altijd wat diepvriesspinazie in huis zou moeten hebben. 

Maar er is nog meer. Diepvriesspinazie is maandenlang houdbaar, je hebt er minder van nodig en je kan het gemakkelijk aan pesto en smoothies toevoegen. Kortom, diepvries spinazie is gezond en ook nog eens handig.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Favell, D. J. (1998). A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen vegetables. Food chemistry, 62(1), 59-64.

Jaworska, G., & Kmiecik, W. (2000). Comparison of the nutritive value of frozen spinach and New Zealand spinach. Polish journal of food and nutrition sciences, 9(4), 79-84.

Bosch, N. B., Mata, M. G., Penuela, M. J., Galan, T. R., & Ruiz, B. L. (1995). Determination of nitrite levels in refrigerated and frozen spinach by ion chromatography. Journal of Chromatography A, 706(1-2), 221-228.

Chen, T. S., Song, Y. O., & Kirsch, A. J. (1983). Effects of blanching, freezing and storage on folacin contents of spinach. Nutrition Reports International (USA).