Zonder verdoving zal een holle naald zowel je huid als aderwand perforen, dat kan toch geen pretje zijn? Kortom, doet bloedprikken pijn?
KORT ANTWOORD
De naald die door je huid en ader gaat zal zeker een beetje pijn doen, maar het is waarschijnlijk niet zoveel als je denkt. Naast een simpele prikpijn zal bloedprikken dus niet zo pijnlijk zijn. Bij een goede bloedprikker zou je niet zo veel moeten voelen. Meestal is de angst die je van te voren ervaart groter dan de daadwerkelijke pijn. Het eigenlijke proces wordt vaak als pijnloos en snel ervaren. Echter, de plek waar het bloed is afgenomen kan daarna nog een beetje pijn doen en het verband dat je er later af moet scheuren doet ook wel pijn.
Dit artikel vertelt je waar de pijn van afhangt, complicaties die op kunnen treden inclusief handige tips om de pijn te verminderen.
Wat maakt bloedprikken pijnlijk?
Iedereen zal het bloedprikken anders ervaren. Of bloedprikken pijn doet is afhankelijk van verschillende factoren waaronder:
- je pijngrens / pijntolerantie
- goede ervaren bloedprikker (bij een goede technicus zal het waarschijnlijk bij een simpele prikpijn blijven)
- eerste keer (door de stress en angst zou je ook nog eens gevoeliger kunnen worden)
- kijken of wegkijken (raadzaam om weg te kijken, ogen te sluiten en eventueel te neuriën)
Kortom, de pijn hangt erg veel van de persoon af die de bloedprik krijg en degene die het bloedprikken uitvoert. Het kan pijn doen, maar meestal doet het niet echt veel pijn.
Na meerdere keren kan er misschien gewenning optreden, maar als het de eerste keer is ben je misschien wat gevoeliger.
Als je ontspannen bent zal het bloedprikken waarschijnlijk niet echt pijn doen, veel minder dan de doorn van een roos of je teen stoten aan de salontafel.
Minder pijn bij het bloedprikken
De volgende tips kunnen je misschien helpen:
- denk aan een mooie omgeving, blauwe lucht of het strand
- trek je arm waar het bloed vanaf genomen wordt niet samen (knijp bijvoorbeeld wel je andere vuist samen)
- haal diep adem
Eventueel kun je een plaatselijke verdovingszalf vragen die van tevoren aangebracht moet worden.
Voordat je het doorhebt is de naald alweer uit je arm en viel het in de praktijk allemaal best wel mee.
Kleinere naald kan pijn verlichten
Wees eerlijk tegen de bloedprikker en geef aan dat je bang bent voor pijn. Eventueel kan de bloedprikker misschien voor een kleinere naald gaan.
De geneeskunde heeft vorderingen gemaakt. Gelukkig zijn de naalden tegenwoordig uiterst dun en duurt de prik slechts een paar seconden.
Maar naast de naalden speelt je eigen anatomie ook een rol.
Zichtbaarheid van de ader
De zichtbaarheid van je ader speelt ook een rol. Je wilt natuurlijk niet dat de bloedprikker rond moet draaien om je ader te vinden.
De een heeft dikke zichtbare aderen terwijl ze bij een ander moeilijk te vinden zijn. Niet iedereen is even vasculair.
Dit kan voor het bloedprikken gevolgen hebben. En ervaren bloedprikker brengt de naald in één keer in je ader waarna je direct al bloed zult zien.
Echter, een onervaren verpleegkundige of onervaren arts heeft namelijk meer moeite om een ader te vinden waardoor het meer pijn kan doen.
Als dit het geval is zullen ze nadat de naald in je huid is gezet de naald draaien in de zoektocht naar een ader. Dit kan veel pijn doen.
De naald is ongebruikt en steriel en de bloedprikker volgt bij het afnemen aseptische voorzorgsmaatregelen. Desondanks kunnen er soms nog vervelende dingen gebeuren.
Complicaties bloedprikken
Bloedprikken wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar omdat er een naald aan te pas komt die in een bloedvat komt kunnen er in zeldzame gevallen complicaties optreden:
- pijn
- verhoogde bloeding
- blauwe plekken
- onderhuidse bloedophoping (hematoomvorming)
- infectie op de prikplaats
- flauwvallen
Overgevoeligheid
Er kan bij het bloedprikken ook een zogeheten vasovagale reactie optreden.
Wanneer de naald in je arm komt kan namelijk je 10e hersenzenuw (nervus vagus) gestimuleerd worden waardoor je licht in het hoofd kan worden of zelfs flauw kan vallen.
Hiervoor hoef je de naald niet eens de arm in zien te gaan. Dit is mij ook overkomen. Ik werd vervolgens zo wit als het laken waarop ik zat en viel bijna flauw.
Take home message
Alleen al de gedacht kan angst inboezemen en voor ongemak zorgen.
Zonder verdoving zal een holle naald je ader en aderwand doorboren, dat moet toch onaangenaam zijn? Dus doet bloedprikken pijn?
Natuurlijk kan bloedprikken een beetje pijn doen, maar in de praktijk is dit vaak minder dan dat je had verwacht.
Bloedprikken kan dus pijnlijk zijn, met name als je bang bent voor de naald of bloedprikker.
De precieze pijn is afhankelijk van onder andere je pijntolerantie, ervaring van de bloedprikker, of het de eerste keer is, en of je naar het prikken kijkt.
Bij een ervaren verpleegster of dokter zal het misschien minder pijn doen omdat ze nou eenmaal de ader makkelijker kunnen vinden en je verbaal beter helpen.
Prikken duurt maar een paar seconden maar de angsten die voorafgaan kunnen het een onaangename ervaring maken.
De anticipatoire angst (angst van te voren) is meestal groter dan de daadwerkelijke pijn.
Kortom, het speelt zich meestal allemaal in je hoofd af. Kijk weg van de procedure, sluit je ogen en praat met de prikker over iets luchtigs.
Volg de instructies van de bloedprikker en voordat je het weet ben je al klaar.
Bloedprikken is belangrijk, een beetje pijn lijden is niet voor niets.