Dankzij de ruggenprik zullen de meeste vrouwen tijdens de bevalling weinig of geen pijn voelen. Al binnen 10-20 minuten kan een ruggenprik de pijn verlichten.
Echter, een verdoving die dicht bij je wervelkolom wordt gegeven, dat kan toch geen pretje zijn? Kortom, doet een ruggenprik pijn?
KORT ANTWOORD
Het plaatsen van de ruggenprik zal dankzij de plaatselijke verdoving meestal geen of heel weinig pijn doen. De pijn kan vergelijkbaar zijn met de pijn van een infuus. Echter, de verdovende injectie zelf, kan net zoals bij een griepprik of vaccinatieprik voor een beetje branden of prikken zorgen. Het naar binnengaan van de pijnstilling zal geen pijn doen, maar je kunt soms wat koele vloeistof op je rug voelen lopen. De tape op je rug waarmee het slangetje op haar plek wordt gehouden kan soms rukken en trekken.
Dit artikel vertelt je de bijwerking, risico’s en complicaties inclusief de precieze procedure van de ruggenprik om eventuele angsten weg te nemen.
Pijn na de ruggenprik
Mensen ervaren de pijn na de ruggenprik als minimaal. Het eraf halen kan voelen als er tape van je rug gescheurd wordt zoals bij het waxen. Het eruitkomen van de epidurale katheter doet meestal ook geen pijn.
Naderhand kan de rug een beetje gekneusd aanvoelen. Als er bij het douchen water op komt kan het een beetje branden.
Bijwerkingen, risico’s en complicaties ruggenprik
Meestal is een ruggenprik veilig, maar zoals voor alle medische ingrepen geldt dat er soms bijwerkingen en complicaties kunnen optreden.
Bijwerkingen van een ruggenprik kunnen optreden, waaronder jeukende huid als gevolg van de pijnstillers, verlies van blaascontrole omdat de ruggenprik ook de omliggende zenuwen kan beïnvloeden, een lage bloeddruk die soms leidt tot een ziek gevoel, (ernstige) hoofdpijn als de vloeistofzak rondom de wervelkolom per ongeluk wordt doorgeprikt, onvoldoende pijnstilling, toevallen, tijdelijke of permanente zenuwschade, langzame ademhaling, infectie, ernstige ademhalingsproblemen en zelfs overlijden.
Epidurale pijnstilling heeft voor zowel moeder als kind minimale bijwerkingen.
En met een ruggenprik zul je de druk van je weeën waarschijnlijk nog steeds voelen. Ook zul je nog steeds de baby door je geboortekanaal naar buiten voelen komen.
Dit is te danken aan de procedure van de ruggenprik.
Zo verloopt de ruggenprik
Op de hoogte zijn van de procedure kan al veel angsten wegnemen. Het wordt geplaatst door een anesthesist of anesthesiemedewerker.
Meestal wordt het in de actieve weeënfase pas geplaatst, het moment dat je baarmoederhals verwijdt.
Voor de ruggenprik moet er sprake zijn van informed consent. Oftewel, als je goed geïnformeerd bent, de voordelen en risico’s begrijpt, en toestemming geeft.
1. Voorbereiding
De arts zoekt een geschikte locatie (epidurale ruimte) aan de hand van de onderrug en heupbotten.
Rond dit gebied worden steriele doeken gelegd en wordt de injectieplaats met zeep/ontsmettingsmiddel geveegd. Dit kan koud aanvoelen, maar het is natuurlijk belangrijk dat het gebied bacterievrij is.
2. Plaatselijke verdoving
De plaats waar de ruggenprik wordt toegediend zal verdoofd worden waarbij er een plaatselijk verdovingsmiddel ingespoten wordt.
Dit kan tot een een kortdurend prikkend of brandend gevoel leiden. Maar juist door deze verdoving zal de ruggenprik heel weinig pijn doen.
Dankzij deze verdoving zul je bij de ruggenprik alleen wat druk voelen. De verdoving zal even ingewerkt laten worden.
3. Epidurale naald en slangetje
Eenmaal verdoofd wordt de epidurale naald in de epidurale ruimte gebracht, hierbij wordt er een plek tussen de twee ruggenmergvliezen gezocht.
Op het moment dat de epidurale katheter (slangetje) ingebracht wordt zul je heel stil moeten blijven liggen. Om te voorkomen dat het buisje beweegt zal er veel tape geplakt worden.
4. Continue verdoving
Met dit kleine slangetje kunnen medicijnen continu toegediend worden waarmee de ruggenmergzenuwen verdoofd worden.
Dit houdt je lichaam voor ongeveer 80% verdoofd, je wilt natuurlijk de weeën kunnen blijven voelen.
Kortom, een nauwkeurige en uitgebreide procedure.
Take home message
Tijdens de bevalling is een ruggenprik een van de meeste effectieve manieren om de pijn te verlichten. Een ruggenprik valt onder de zogeheten epidurale pijnstilling.
Veel zwangeren vragen zich af hoe pijnlijk het plaatsen van een ruggenprik is en hoeveel pijn het tijdens de bevalling zal wegnemen.
Want een diepe verdoving die rondom je ruggenwervels wordt gegeven, dat kan toch geen pretje zijn? Dus doet een ruggenprik pijn?
Het meest pijnlijke deel bij een ruggenprik is meestal het inbrengen van de ruggenprik, vergelijkbaar met de pijn van een infuus.
Maar dankzij het plaatsen van een plaatselijke verdoving zal de ruggenprik waarschijnlijk heel weinig pijn doen.
Echter, het plaatsen van de verdoving voor de ruggenprik een beetje kan branden. Laat je goed informeren en stel alle vragen je zorgverlener.
Over Diederik
Bronnen
Van Zuylen, M. L., Ten Hoope, W., Bos, E. M. E., Hermanides, J., Stevens, M. F., & Hollmann, M. W. (2019). Safety of epidural drugs: a narrative review. Expert Opinion on Drug Safety, 18(7), 591-601.
Kukulu, K., & Demirok, H. (2008). Effects of epidural anesthesia on labor progress. Pain Management Nursing, 9(1), 10-16.