Donkere Knieen: 7 Oorzaken en Behandelingen

Veel mensen hebben last van donkere knieën. Dit kan door meerdere dingen veroorzaakt worden zoals hormonale veranderingen, overmatig zweten, of gewoon een gebrek aan exfoliatie. Het kan ook een genetische aandoening zijn. 

Veel mensen vinden plotse donkere knieën onaantrekkelijk en zoeken naar manieren om deze te verminderen of te verhelpen. Maar dan moet je eerst weten waar het vandaan komt.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals huidbleken, chemische peelings, of lasertherapie. Elk met hun eigen voordelen en nadelen. 

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van donkere knieën en wat je er allemaal tegen kunt doen.

vrouw doet zonnebrand op been

Oorzaken van donkere knieën

Donkere knieën kunnen door tal van oorzaken ontstaan. We zullen er een aantal kort en bondig met je doornemen.

dnaGenetische aanleg: Sommige mensen hebben een grotere kans op donkere knieën vanwege hun genen. Dit kan leiden tot hyperpigmentatie of een ongelijkmatige huidkleur.

Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormonen, zoals tijdens de zwangerschap of de menopauze, kunnen leiden tot donkere knieën. Dit komt omdat hormonen de huid kunnen uitdrogen en de talgklieren kunnen versterken.

Overmatig zweten: Overmatig zweten kan leiden tot donkere knieën omdat de huid in deze gebieden vaak meer vocht opneemt. Bacteriën in het zweet kunnen ook leiden tot huidirritatie en donkere vlekken.

Gebrek aan exfoliatie: Wanneer je de huid niet regelmatig exfolieert, kan dode huidcellen zich ophopen, waardoor de huid donkerder kan lijken.

Hyperpigmentatie: Hyperpigmentatie is een aandoening waarbij de huid donkerder wordt door een overschot aan melanine. Dit kan leiden tot donkere knieën.

volle zonSchade door UV-straling: Te veel blootstelling aan de zon kan leiden tot schade aan de huid en donkere knieën.

Gebruik van bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen kunnen leiden tot huidverkleuring of donkere knieën als bijwerking.

Ouderdom: Met de leeftijd kan de huid dunner worden en kan de huidkleur veranderen, waardoor de knieën donkerder kunnen lijken.

Cosmetische of huidbehandelingen: Behandelingen zoals harsen of scheren kunnen de huid irriteren en donkere knieën veroorzaken.

Overmatig scheren of harsen: Overmatig scheren of harsen kan de huid beschadigen en leiden tot donkere knieën.

Irritatie van de huid: Irritatie van de huid, zoals eczeem, kan leiden tot donkere knieën.

Acne of andere huidproblemen: Huidproblemen zoals acne of psoriasis kunnen leiden tot donkere knieën.

Verkeerde huidverzorging: Onjuiste of te veel huidverzorging kan de huid beschadigen en leiden tot donkere knieën.

Schade door fysieke druk: Knielen op harde oppervlakken of het dragen van strakke kleding kan leiden tot schade aan de huid en donkere knieën.

Donkere knieën verminderen

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor donkere knieën, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hieronder een lijst met enkele populaire behandelingsopties:

  • Huidbleken: Huidblekende crèmes, lotions of gels bevatten ingrediënten zoals kojic zuur of hydrochinon die helpen bij het verminderen van de donkere kleur van de huid.
  • Chemische peelings: Chemische peelings gebruiken een oplossing van alpha-hydroxyzuren (AHA’s) of trichloorazijnzuur (TCA) om de bovenste huidlagen te verwijderen en de huid te verhelderen.
  • Lasertherapie: Lasertherapie gebruikt een specifieke golflengte licht om de huid te verhelderen en de productie van melanine te verminderen.
  • Microdermabrasie: Microdermabrasie is een huidverfijnende behandeling die de bovenste huidlagen verwijdert en de huid verheldert.

Daarnaast zijn er ook een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om donkere knieën te voorkomen. Hieronder een lijst met enkele nuttige tips:

  • Bescherm je huid tegen de zon: Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 en blijf uit de zon tijdens de heetste uren van de dag.
  • Exfolieer regelmatig: Exfolieer je huid een paar keer per week om dode huidcellen te verwijderen en de huid te verhelderen.
  • Gebruik een hydraterende crème: Gebruik een hydraterende crème om de huid te hydrateren en te voeden.
  • Vermijd irriterende stoffen: Vermijd producten die de huid irriteren, zoals alcoholhoudende toners of producten met scherpe geuren.
  • Vermijd overmatig zweten: probeer het zweten te verminderen door ademende kleding te dragen en regelmatig de huid te wassen.
  • Vermijd knielen op harde oppervlakken: Probeer te voorkomen dat je knieën in contact komen met harde oppervlakken, zoals tegels of marmeren vloeren, zo vaak mogelijk.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal andere zaken die mensen zouden moeten weten over donkere knieën en gezondheid die we nog niet besproken hebben. 

Donkere knieën zijn meestal onschuldig. In de meeste gevallen zijn donkere knieën niet gevaarlijk voor de gezondheid en hoeven ze niet behandeld te worden.

Sommige oorzaken van donkere knieën, zoals hormonale veranderingen, kunnen vanzelf afnemen.

Donkere knieën kunnen terugkeren. Ondanks behandeling, kan de huid weer donkerder worden. Een regelmatige verzorging is daarom aanbevolen

Donkere knieën kunnen symptoom zijn van een onderliggend probleem. Soms kan donkere knieën een symptoom zijn van een onderliggend probleem, zoals diabetes of hormonale stoornissen. 

Dit is waarom het raadzaam is een arts te raadplegen als je ongerust bent over de donkere knieën.

Donkere knieën kunnen gepaard gaan met andere symptomen, zoals jeuk, roodheid of een branderig gevoel. Dit kan wijzen op een allergische reactie of een huidirritatie.

Het is ook belangrijk om te weten dat de behandeling die het beste werkt, afhangt van de oorzaak van de donkere knieën. 

In sommige gevallen kan een combinatie van behandelingsopties het beste werken. Bespreek met je arts welke behandeling het beste bij jou past.

Take home message

Dus waarom heb je donkere knieën?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je donkere knieën hebt. 

Het kan een genetische aandoening zijn, of een gevolg zijn van hormonale veranderingen, overmatig zweten, gebrek aan exfoliatie, hyperpigmentatie, schade door UV-straling, gebruik van bepaalde medicijnen, ouderdom, cosmetische of huidbehandelingen, overmatig scheren of harsen, irritatie van de huid, acne of andere huidproblemen of verkeerde huidverzorging. 

Een arts of huidtherapeut kan je helpen om de exacte oorzaak van je donkere knieën vast te stellen en welke behandelingsopties het beste bij jou passen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen