Donkere Liezen? Oorzaken en Behandelingen

Donkere liezen zijn een veelvoorkomend probleem. Het kan worden veroorzaakt door tal van factoren, waaronder hormonen, genetica, gebruik van deodorant, of zelfs onjuist scheren. 

Het kan leiden tot ongemak, onzekerheid en kan zelfs een impact hebben op hoe mensen zich kleden. 

Dit artikel vertelt je meer over de mogelijke oorzaken van donkere liezen en we bespreken wat je kunt doen om het te verminderen of zelfs te voorkomen.

vrouw-met-x-benen

De oorzaken van donkere liezen

 1. vrouw zwanger zwangerschapHormonale veranderingen. Hormonale fluctuaties kunnen leiden tot een verhoogde productie van melanine, wat kan resulteren in donkere plekken op de huid. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens de zwangerschap of tijdens de menopauze.
 2. Genetische aanleg. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van donkere plekken op de huid als gevolg van genetische factoren.
 3. Overmatig gebruik van deodorant of antiperspirant. Deodorant en antiperspirant bevatten vaak chemicaliën die kunnen leiden tot donkere plekken op de huid.
 4. Onjuist scheren. Onjuist scheren kan leiden tot irritatie en schade aan de huid, wat kan resulteren in donkere plekken.
 5. Hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is een aandoening waarbij de huid donkerder wordt door een verhoogde productie van melanine.
 6. stoppen met rokenOngezonde levensstijl. Ongezonde gewoontes zoals roken, overmatig alcoholgebruik en een ongezond dieet kunnen leiden tot huidproblemen, waaronder donkere plekken.
 7. Onjuiste huidverzorging. Het gebruik van producten die niet geschikt zijn voor de huid, zoals producten met een hoge concentratie van chemicaliën, kunnen leiden tot huidproblemen.
 8. Het dragen van synthetische stoffen. Het dragen van kleding gemaakt van synthetische stoffen kan leiden tot overmatig zweten en irritatie, wat kan resulteren in donkere plekken.
 9. Overmatige zweten. Zweten kan leiden tot donkere plekken, vooral als het niet wordt afgeveegd of op de juiste manier wordt behandeld.
 10. Sommige medicijnen. Sommige medicijnen kunnen leiden tot donkere plekken op de huid, zoals orale anticonceptiva of insuline.
 11. Huidziekten zoals acanthosis nigricans. Acanthosis nigricans is een huidziekte die leidt tot donkere plekken op de huid, vooral in de liezen, knieholten en oksels.
 12. Veroudering. Veroudering kan leiden tot vermindering van de productie van collageen en elastine in de huid, waardoor de huid dunner en gevoeliger wordt voor huidproblemen, zoals donkere plekken.

Donkere liezen behandelen

Er zijn verschillende manieren waarop je donkere liezen kunt behandelen of verminderen:

Huidverzorging:

 • vrouw doet witte crème opGebruik een zachte, vochtinbrengende crème of lotion om de huid te hydrateren en irritatie te verminderen.
 • Gebruik een exfoliërend product, zoals een scrub of peeling, om dode huidcellen te verwijderen en de huid te verhelderen.
 • Gebruik producten die vitamine C of kojiczuur bevatten, die kunnen helpen bij het verminderen van donkere plekken.
 • Gebruik producten die azelaïnezuur bevatten, die kunnen helpen bij het verminderen van donkere plekken en het verminderen van de productie van melanine.

Lifestyleveranderingen:

 • Gebruik een deodorant of antiperspirant zonder alcohol of parfum.
 • Vermijd het dragen van kleding gemaakt van synthetische stoffen, die kunnen leiden tot overmatig zweten.
 • Vermijd het overmatig gebruiken van cosmetica of huidverzorgingsproducten op de liezen.
 • Probeer een gezonde levensstijl aan te houden, zoals regelmatig bewegen, een gezonde voeding en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.

Medische behandelingen:

 • Behandeling met hydrochinon, een crème die wordt gebruikt om hyperpigmentatie te behandelen.
 • Behandeling met tretinoïne, een crème die wordt gebruikt om de huid te verhelderen en de productie van melanine te verminderen.
 • Behandeling met lasertherapie, waarmee donkere plekken op de huid kunnen worden verwijderd.
 • Behandeling met chemische peelings, waarmee de bovenste huidlagen worden verwijderd om de huid te verhelderen.
 • Behandeling met microdermabrasie, waarmee dode huidcellen worden verwijderd om de huid te verhelderen.
 • Behandeling met cryotherapie, waarmee donkere plekken op de huid worden bevroren en verwijderd.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling die het beste werkt voor jou afhangt van de oorzaak van je donkere liezen. 

Het is raadzaam om de hulp te zoeken van een huidarts of dermatoloog om de oorzaak van je donkere liezen vast te stellen en de beste behandeling voor je te bepalen.

Aandachtspunten donkere liezen

Er zijn een paar dingen die het vermelden waard zijn over donkere liezen.

Het is vrij normaal om een lichte donkere kleur te hebben in de liezen en oksels. Het is pas een probleem als de kleur significant donkerder is dan de rest van de huid en als het leidt tot ongemak of zelfbewustzijn.

Donkere liezen kunnen vaak worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, in plaats van één specifieke oorzaak.

Sommige mensen kunnen een grotere kans hebben op donkere liezen, zoals mensen met een donkere huid of mensen die een hormonale aandoening hebben, zoals PCOS.

Donkere liezen kunnen vaak worden verminderd of verholpen met de juiste huidverzorging en lifestyleveranderingen. Maar soms kan het ook nodig zijn om medische behandelingen te overwegen.

Het is belangrijk om professioneel advies te krijgen van een huidarts of dermatoloog als je denkt dat je last hebt van donkere liezen, zodat zij kunnen bepalen wat de oorzaak is en welke behandeling het beste voor je is.

Naast donkere liezen, kan het ook leiden tot andere huidproblemen zoals acanthosis nigricans (donkere verkleuringen in huidplooien die vaak gepaard gaan met obesitas en diabetes), hyperpigmentatie (donkere verkleuring van de huid) en huidirritatie.

Donkere liezen kunnen ook een gevolg zijn van onjuiste huidverzorging of het gebruik van producten die niet geschikt zijn voor de huid, zoals producten met een hoge concentratie van chemicaliën.

Donkere liezen kunnen ook ontstaan vanwege de accumulatie van dode huidcellen, olie en bacteriën. 

Het is belangrijk om de liezen en oksels regelmatig schoon te maken en te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen en de huid gezond te houden.

Take home message

Donkere liezen kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder hormonale veranderingen, genetische aanleg, overmatig gebruik van deodorant of antiperspirant, onjuist scheren, hyperpigmentatie, ongezonde levensstijl, onjuiste huidverzorging, het dragen van synthetische stoffen, overmatige zweten, sommige medicijnen en huidziekten zoals acanthosis nigricans. 

Het is belangrijk om een huidarts of dermatoloog te raadplegen om de oorzaak van je donkere liezen vast te stellen en de beste behandeling voor je te bepalen. 

Maar het belangrijkste is dat er verschillende manieren zijn om donkere liezen te verminderen of te verhelpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen