Donkere Oksels: 8 Oorzaken en Behandelingen

Veel mensen hebben donkere oksels, iets waar velen zich ook niet prettig bij voelen. 

Het is belangrijk om te weten dat donkere oksels niets te maken hebben met hygiëne, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je denkt dat je oksels vies zijn.

Je bent niet de enige, en er zijn manieren om het op te lossen. 

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van donkere oksels en hoe je er vanaf kunt komen.

man bij dokter

1. Overmatige productie van pigment

Eén van de oorzaken van donkere oksels is een overmatige productie van pigment, ook wel melanine genoemd. 

Melanine is een stof die verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haren en ogen. 

Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan UV-straling van de zon of andere bronnen, kan dit leiden tot een toename van melanineproductie.

Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid, waaronder de oksels. Dit kan ook gebeuren wanneer de huid reageert op bepaalde hormonen, of door genetische aanleg.

Er zijn ook geen gezondheidsrisico’s verbonden aan donkere oksels. Het is gewoon een cosmetisch probleem dat veel mensen tegenkomen.

2. Frictie en wrijving

Een andere oorzaak van donkere oksels is frictie en wrijving van de huid tegen kleding. 

Dit kan gebeuren wanneer de huid in contact komt met bepaalde stoffen, zoals wol of synthetische materialen. 

Wanneer deze stoffen continu tegen de huid wrijven, kan dit leiden tot irritatie en een verhoogde productie van melanine. 

Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid, waaronder de oksels. 

Dit gebeurt vooral in de zomermaanden, wanneer mensen vaker blootshoofd rondlopen en de kans op wrijving toeneemt.

Het is belangrijk om te weten dat het dragen van ademende kleding gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals katoen, kan helpen om frictie en wrijving te verminderen. 

En ook het vermijden van strakke kleding kan ook helpen om de huid van de oksels te beschermen.

3. Ontharing

Donkere oksels kunnen ook veroorzaakt worden door ontharing. Ontharing kan de huid irriteren, waardoor de huid ontstoken raakt en meer melanine gaat aanmaken. 

Dit kan leiden tot donkere vlekken op de huid, waaronder bij de oksels. Vaak gebeurt dit wanneer mensen scheermesjes of hars gebruiken, die de huid kunnen beschadigen.

Het is belangrijk om te weten dat er andere manieren zijn om ontharing te doen, zoals ontharingscrème of laserontharing. 

Deze methodes kunnen helpen om de huid minder te irriteren en dus ook minder kans op donkere oksels te geven. 

Ook is het belangrijk om een goede huidverzorging te doen na ontharing, zoals het gebruik van een hydraterende crème, om de huid te kalmeren en te beschermen tegen irritatie.

4. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen ook een rol spelen in de ontwikkeling van donkere oksels. 

Hormonale fluctuaties kunnen leiden tot veranderingen in de huid, waaronder een toename van melanineproductie. 

Dit kan gebeuren tijdens de puberteit, zwangerschap, menopauze of als gevolg van bepaalde medicijnen of aandoeningen die de hormoonbalans beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten dat hormonale veranderingen vaak tijdelijk zijn en dat de donkere vlekken vaak verdwijnen wanneer de hormonen weer in balans zijn. 

Er zijn geen specifieke behandelingen voor hormonale donkere oksels, maar er zijn wel manieren om de huid te beschermen tegen irritatie en verdere pigmentatie, zoals het gebruik van zonnebrandcrème of het vermijden van irriterende stoffen.

5. Veroudering

Veroudering kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van donkere oksels. 

Met het ouder worden, kunnen de cellen in de huid minder efficiënt worden in het produceren van collageen en elastine, wat kan leiden tot een dunner wordende huid. 

Dit kan ertoe leiden dat de huid minder goed in staat is om pigmentatie te reguleren, waardoor de oksels donkerder kunnen worden.

Het is belangrijk om te weten dat veroudering een natuurlijk proces is en dat het onvermijdelijk is. 

Er zijn wel manieren om de huid te beschermen tegen verdere pigmentatie, zoals het gebruik van zonnebrandcrème, het vermijden van irriterende stoffen en het aanbrengen van hydraterende crèmes. 

Ook kunnen huidverjongende behandelingen, zoals lasertherapie of chemische peeling, helpen om de huid een gezonde gloed te geven en verdere pigmentatie te voorkomen.

6. Acne

Acne kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van donkere oksels. Acne wordt vaak veroorzaakt door een overmatige productie van talg en een verstopping van de poriën. 

Dit kan leiden tot ontstekingen en littekens, die kunnen leiden tot donkere vlekken op de huid, waaronder de oksels. 

Acne kan ook leiden tot hyperpigmentatie, een aandoening waarbij er donkere vlekken ontstaan na een ontsteking.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende manieren zijn om acne te behandelen, zoals het gebruik van topische crèmes of orale medicijnen. 

Een goede huidverzorging is ook belangrijk om de huid zo gezond mogelijk te houden en om de kans op acne te verminderen. 

Ook kunnen professionele huidbehandelingen zoals chemische peelings of lasertherapie helpen om donkere vlekken te verminderen.

7. Hyperpigmentatie

Het kan ook te wijten zijn aan hyperpigmentatie. 

Hyperpigmentatie is een aandoening waarbij er donkere vlekken ontstaan op de huid als gevolg van een overmatige productie van melanine. 

Dit kan gebeuren als gevolg van hormonale veranderingen, schade aan de huid door UV-straling of ontstekingen zoals acne. Hyperpigmentatie kan ook erfelijk zijn.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende behandelingen zijn voor hyperpigmentatie, zoals topische crèmes met vitamine C of hydrochinon, of professionele behandelingen zoals chemische peelings of lasertherapie. 

Bescherm je huid tegen verdere pigmentatie door zonnebrandcrème te gebruiken en irriterende stoffen te vermijden. 

Het is ook belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsplan.

8. Bepaalde cosmetische producten

Het gebruik van bepaalde cosmetische producten kan ook een rol spelen in de ontwikkeling van donkere oksels. 

Sommige producten kunnen irritatie veroorzaken of de huid uitdrogen, wat kan leiden tot verhoogde melanineproductie. 

Andere producten kunnen pigmentatie veroorzaken, waardoor de huid donkerder wordt. 

Dit kan gebeuren wanneer mensen producten gebruiken die niet geschikt zijn voor hun huidtype of wanneer de producten te vaak gebruikt worden.

Gebruik de juiste producten voor jouw huidtype en volg de aanwijzingen op de verpakking om irritatie en pigmentatie te helpen verminderen. 

Ook is het belangrijk om te testen of je gevoelig bent voor een product voordat je het op een groter gebied aanbrengt. 

Het is raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor advies over welke producten geschikt zijn voor jouw huid.

Take home message

Dus waarom heb je donkere oksels?

Er zijn verschillende oorzaken voor donkere oksels, zoals overmatige productie van melanine, frictie en wrijving van de huid tegen kleding, ontharing, hormonale veranderingen, veroudering, acne, hyperpigmentatie of gebruik van bepaalde cosmetische producten. 

Het is moeilijk om precies te zeggen welke oorzaak van toepassing is op jouw situatie zonder meer informatie. 

Het is echter belangrijk om te weten dat donkere oksels niets te maken hebben met hygiëne en er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn, het is gewoon een cosmetisch probleem. 

Er zijn verschillende manieren om donkere oksels te verminderen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème, het vermijden van irriterende stoffen en het raadplegen van een dermatoloog voor advies.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen