Donkere Tand Kind: 9 Oorzaken

Van een ongezonde levensstijl tot  genetische aandoeningen, donkere tanden bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben.

Hoewel het niet altijd direct een ernstig medisch probleem is, kan het wel invloed hebben op het zelfvertrouwen van een kind en de ouders kunnen overwegen om professionele hulp te zoeken om de tanden van hun kind te behandelen.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van donkere tanden bij kinderen.

moeder leert kind tanden poetsen

1. Trauma aan de tand

Een van de oorzaken van donkere tanden bij kinderen is trauma aan de tand. Dit kan gebeuren wanneer een kind een hard voorwerp raakt, zoals een bal of een elleboog, tegen de tand. 

Het trauma kan leiden tot een bloeding in de tand of de wortel van de tand, die kan leiden tot een donkere verkleuring. 

Dit kan ook gebeuren als een kind een val maakt en zijn/haar tand beschadigt. Dit soort verkleuringen zijn meestal permanent. 

Het is belangrijk om te weten dat wanneer een kind een tandtrauma heeft, een tandarts moet worden geraadpleegd om te bepalen of er verdere medische interventie nodig is.

2. Genetische aandoeningen

Een andere oorzaak van donkere tanden bij kinderen is een genetische aandoening. Er zijn verschillende genetische aandoeningen die de kleur van de tanden kunnen beïnvloeden. 

Bijvoorbeeld Dentinogenesis imperfecta (DI) is een aandoening waarbij de tanden van nature een donkere kleur hebben of sneller verkleuren dan normaal. 

Deze aandoening kan ontstaan door een afwijking in een gen dat verantwoordelijk is voor de productie van dentine, een materiaal dat zich onder het glazuur van de tanden bevindt en verantwoordelijk is voor de kleur van de tanden. 

Andere genetische aandoeningen die invloed kunnen hebben op de kleur van de tanden zijn Amelogenesis Imperfecta (AI), waarbij er een afwijking zit in het glazuur, en Ectodermal Dysplasia, waarbij er een afwijking zit in de groei van tanden en kiezen.

3. Ongezonde levensstijl

Het kan ook te wijten zijn aan een ongezonde levensstijl. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van te veel suiker in de voeding. 

Suiker kan leiden tot de groei van plak en tandbederf, wat kan resulteren in donkere verkleuringen op de tanden. 

Ook het gebruik van tabak en het drinken van koffie, thee of cola kan bijdragen aan het ontstaan van donkere tanden. 

Daarom is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te leren hoe ze hun mond gezond kunnen houden door bijvoorbeeld regelmatig te poetsen en flossen en een gezonde levensstijl te behouden.

4. Slechte mondhygiëne

Een andere oorzaak van donkere tanden bij kinderen kan zijn slechte mondhygiëne. 

Wanneer tanden niet goed gepoetst worden of wanneer er te weinig aandacht wordt besteed aan de mondhygiëne, kan er plak en tandbederf ontstaan. 

Plak is een dunne laag van bacteriën die zich op de tanden ophoopt. Wanneer plak zich ophoopt, kan het leiden tot tandbederf, ontstekingen en donkere verkleuringen op de tanden. 

Daarom is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd aan te leren hoe ze hun tanden goed moeten poetsen en flossen. 

En ook het regelmatig bezoeken van de tandarts voor controle en professionele reiniging kan helpen om de tanden gezond te houden en tandbederf te voorkomen.

5. Behandeling met bepaalde medicijnen

Een andere reden waarom een kind donkere tanden kan hebben, is als het bepaalde medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen kunnen de kleur van de tanden beïnvloeden. 

Bijvoorbeeld, tetracycline en doxycycline, antibiotica die worden gebruikt om infecties te behandelen, kunnen leiden tot donkere verkleuringen op de tanden als ze worden ingenomen tijdens de groei en ontwikkeling van de tanden, vooral wanneer het kind jonger is dan 8 jaar oud. 

Ook, sommige antipsychotica en bloedverdunners kunnen donkere verkleuringen veroorzaken. 

Het is belangrijk om de bijwerkingen van de medicijnen te bespreken met de arts en tandarts als je zorgen hebt  over de effecten op de tanden van je kind.

6. Roken

Roken is ook een mogelijke oorzaak van donkere tanden bij kinderen. Roken kan leiden tot verkleuringen en verstopping van de bloedvaten in de tanden. 

Dit kan leiden tot een donkere verkleuring van de tanden. 

Het roken kan ook leiden tot een verhoogd risico op tandbederf en ontstekingen in de mond, wat kan leiden tot verdere problemen met de tanden. 

Het is belangrijk om kinderen te waarschuwen voor de gevaren van roken en hen aan te moedigen om een gezonde levensstijl te behouden. 

Bovendien, als een ouder rookt, kan het kind in de nabijheid van de rook blootgesteld worden aan de schadelijke stoffen, die ook invloed kunnen hebben op de gezondheid van hun tanden.

7. Te weinig fluoride in drinkwater

Een tekort aan fluoride in drinkwater kan ook leiden tot donkere tanden bij kinderen. Fluoride is een mineraal dat helpt om tanden gezond te houden en om tandbederf te voorkomen. 

Wanneer er te weinig fluoride in drinkwater aanwezig is, kan het risico op tandbederf toenemen en kan dit leiden tot donkere verkleuringen op de tanden. 

Dit komt vooral voor in gebieden waar het drinkwater geen fluoride bevat of waar het drinkwater van een bron komt die geen fluoride bevat. 

Het is belangrijk om te weten of uw drinkwater fluoride bevat en om professioneel advies te vragen aan een tandarts of een andere medische professional als je je zorgen maakt over de fluoride-inname van je kind.

8. Overmatig drinken van koffie, thee of cola

Overmatig drinken van koffie, thee of cola kan donkere tanden bij kinderen veroorzaken. Deze dranken bevatten vaak kleurstoffen en suikers die kunnen leiden tot verkleuringen van de tanden. 

Bovendien bevatten koffie, thee en cola ook cafeïne, een stof die kan leiden tot een droge mond, en een droge mond kan leiden tot een grotere kans op tandbederf en donkere tanden. 

Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze gezonde keuzes kunnen maken voor hun dranken en om hen aan te moedigen om water te drinken.

9. Aangeboren afwijkingen in het tandglazuur

Aangeboren afwijkingen in het tandglazuur kunnen ook leiden tot donkere tanden bij kinderen. 

Er zijn verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot een afwijking in het tandglazuur, wat kan leiden tot donkere verkleuringen op de tanden. 

Bijvoorbeeld, Amelogenesis imperfecta (AI) is een aandoening waarbij er een afwijking zit in het glazuur. Dit kan leiden tot tanden die dunner, gevoeliger en donkerder van kleur zijn dan normaal. 

Ook, Dentinogenesis imperfecta (DI) is een aandoening waarbij de tanden van nature een donkere kleur hebben of sneller verkleuren dan normaal. 

Deze aandoeningen zijn vaak genetisch bepaald en kunnen door een tandarts worden gediagnosticeerd.

Take home message

Zoals we hebben gezien, kunnen donkere tanden bij kinderen het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals trauma aan de tand, genetische aandoeningen, een ongezonde levensstijl, slechte mondhygiëne, bepaalde medicijnen, roken, te weinig fluoride in drinkwater, overmatig drinken van koffie, thee of cola en aangeboren afwijkingen in het tandglazuur. 

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze oorzaken en om professioneel advies te vragen aan een tandarts of een andere medische professional als je je zorgen maakt over de tanden van je kind. 

Door op jonge leeftijd te leren hoe ze hun tanden gezond kunnen houden en een gezonde levensstijl te behouden, kunnen we helpen om de kans op donkere tanden te verkleinen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen