Donkere Tong: 7 Oorzaken

Een donkere tong kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een overmatige groei van bepaalde bacteriën of schimmels op de tong, of door het gebruik van bepaalde medicijnen. 

Het kan ook een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Als jij merkt dat jouw tong een donkere kleur heeft, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor verdere diagnose en behandeling.

Dit artikel vertelt je een aantal mogelijke oorzaken van een donkere tong en hoe je het kunt behandelen.

man bij dokter

1. Ophoping van tabaksschors

Een van de oorzaken van een donkere tong kan zijn de ophoping van tabaksschors. Dit komt vaak voor bij mensen die roken of gewoonte hebben om tabak te gebruiken. 

De tabaksschors kan zich op de tong ophopen en veroorzaken een donkere verkleuring, dit kan vooral gebeuren aan de randen van de tong. 

Het is belangrijk om te weten dat roken of tabakgebruik niet alleen slecht is voor je tong maar ook voor je algehele gezondheid. 

Roken kan leiden tot diverse ziekten en zelfs kanker, dus als jij rookt is het aan te raden om te overwegen om te stoppen met roken.

2. Overmatig gebruik van alcohol

Een andere oorzaak van een donkere tong kan zijn overmatig gebruik van alcohol. 

Als jij regelmatig grote hoeveelheden alcohol consumeert, kan dit leiden tot een verkleuring van de tong. 

Dit komt doordat alcohol de groei van bepaalde bacteriën en schimmels in de mond kan bevorderen, die vervolgens een donkere kleur kunnen geven aan de tong. 

Overmatig alcoholgebruik gaat ook gepaard met andere gezondheidsrisico’s zoals lever- en maagproblemen.

3. Bepaalde medicijnen

Het kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen. 

Er zijn specifiek een aantal medicijnen die een donkere verkleuring van de tong kunnen veroorzaken, zoals bismutsubsalicylaat (Pepto-Bismol) die vaak gebruikt wordt voor de behandeling van maag- en darmproblemen. 

Het gebruik van deze medicijnen kan leiden tot een donkere verkleuring van de tong, dit komt doordat de medicatie op de tong ophoopt. 

Weet wel dat dit niet altijd een probleem is en dat de verkleuring van de tong vaak verdwijnt wanneer jij stopt met het gebruik van de medicijnen. 

Maar als de verkleuring van de tong aanhoudt, of als jij andere symptomen hebt, is het aan te raden om contact op te nemen met jouw arts voor verdere onderzoeken.

4. Onderliggend gezondheidsprobleem

Een andere oorzaak van een donkere tong kan zijn een onderliggend gezondheidsprobleem. 

Er zijn bepaalde aandoeningen die een donkere verkleuring van de tong kunnen veroorzaken, zoals een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. 

Dit komt doordat deze vitamines belangrijk zijn voor de gezondheid van de tong. 

Een tekort aan deze vitamines kan leiden tot een donkere verkleuring van de tong, of zelfs aan de tong aandoeningen zoals glossitis. 

Het is belangrijk om te weten dat een donkere tong niet altijd een teken is van een vitamine tekort, maar als jij merkt dat je tong een donkere kleur heeft en andere symptomen hebt die wijzen op een vitaminetekort, is het aan te raden om contact op te nemen met jouw arts voor verdere onderzoeken.

5. Schimmel of candida

Een andere oorzaak van een donkere tong kan zijn een overgroei van bepaalde bacteriën of schimmels in de mond, zoals candida. 

Dit kan gebeuren wanneer het immuunsysteem verzwakt is of als er een onbalans is in de microflora van de mond. 

Deze overgroei kan leiden tot een donkere verkleuring van de tong, vooral in de groeven van de tong. 

Een overgroei van schimmel of candida in de mond wordt vaak geassocieerd wordt met andere symptomen zoals witte coating op de tong of een slechte adem. 

6. Geen goede mondhygiëne

Het kan ook komen door een gebrek aan goede mondhygiëne. 

Als je niet regelmatig je tanden poetst, je tong schoonmaakt of je mond spoelt, kan dit leiden tot een ophoping van bacteriën en voedselresten op de tong. 

Dit kan dan leiden tot verkleuring van de tong. 

Het is belangrijk om te weten dat een goede mondhygiëne helpt om de groei van bacteriën en schimmels in de mond te beperken en daarom is het aan te raden om minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen, je tong schoon te maken, en je mond te spoelen met water of een antiseptische mondspoeling.

7. Behandeling met chemotherapie

Een andere oorzaak van een donkere tong kan zijn de behandeling met chemotherapie. 

Chemotherapie is een vorm van kankerbehandeling die bestaat uit het gebruik van geneesmiddelen om kankercellen te doden. 

Deze geneesmiddelen kunnen echter ook de gezonde cellen in het lichaam aantasten, waaronder die van de tong. 

Dit kan leiden tot een donkere verkleuring van de tong, en soms ook andere symptomen zoals droogheid of pijn in de mond. 

Weet wel dat deze bijwerkingen van chemotherapie vaak tijdelijk zijn en verdwijnen na het einde van de behandeling, maar als jij merkt dat je symptomen aanhouden of verergeren, is het aan te raden om contact op te nemen met jouw arts voor verdere onderzoeken en behandeling.

8. Tongaandoening

Er zijn verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot een donkere verkleuring van de tong, zoals lichen planus, een chronische ontsteking van de huid en slijmvliezen. 

Sommige van deze aandoeningen kunnen zich ook uitbreiden naar de tong, waardoor een donkere verkleuring kan optreden. 

Weet dat als jij al een bekende tongaandoening hebt, het is belangrijk om deze behandelen om verdere complicaties te voorkomen. 

Take home message

Waarom heb ik een donkere tong?

Een donkere tong kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken, zoals gebruik van bepaalde medicijnen, onderliggende gezondheidsproblemen, een overgroei van bepaalde bacteriën of schimmels in de mond, een gebrek aan goede mondhygiëne, behandeling met chemotherapie, een gebrek aan behandeling voor een bekende tongaandoening. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor verdere onderzoeken en behandeling als je denkt dat je donkere tong geassocieerd is met een van deze oorzaken of als je andere symptomen hebt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen